sub

Információk, érdekességek

Az okostelefonok mennyire veszélyeztetik testi egészségünket?

2024. október 15.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A modern technológia elkerülhetetlen részévé vált életünknek, azonban egyre több szakember figyelmeztet arra, hogy ez a digitális világ nemcsak a szórakozásunkat, hanem fizikai állapotunkat is komolyan veszélyezteti.  

Yannick Guillodo, a Bresti Egyetemi Kórház sportorvosa könyvében, melynek provokatív címe, az „Okostelefonok ölnek” (Le smartphone tue) arra figyelmeztet, hogy a telefonhasználat összefügg a mozgásszegény életmóddal, amely számos krónikus betegség kockázatát növeli. „Amikor az okostelefonunkra nézünk, általában ülve töltjük az időt, ami növeli a testünk inaktivitását” – magyarázza Guillodo. A folyamatos ülés pedig a cukorbetegség, szívbetegségek és egyéb krónikus állapotok kockázatát is fokozza.

Az okostelefonok és a kultúrafogyasztás ezen eszközökön történő használatának csökkentésére irányuló kampányok és kezdeményezések terjedésével párhuzamosan felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan hatnak ezek az eszközök az étkezési szokásainkra. Az okostelefonok elterjedése a mozgás mellett az egészséges táplálkozást is befolyásolja. Gyakran figyelmen kívül hagyjuk, hogy a telefonunk folyamatos igénybevétele közben hajlamosabbak vagyunk gyors, feldolgozott ételeket választani, amelyek nem táplálóak és hosszú távon hozzájárulhatnak egészségügyi problémákhoz.

Paul Elliott, a londoni Imperial College professzora szintén vizsgálja a mobiltelefonok hosszú távú hatásait. Legutóbbi tanulmánya azt mutatja, hogy a mobiltelefon használata nem növeli az agyrák kockázatát, de a fizikai aktivitás csökkentése és a mozgás hiánya komoly egészségi kockázatokat rejthet magában. Elliott hangsúlyozza, hogy a telefonhasználat mellékhatásainak figyelembevételével kellene átgondolnunk a fizikai aktivitásra vonatkozó irányelveket.

A kutatók szerint az okostelefonok használatának csökkentése érdekében több tényezőt is figyelembe kell venni, beleértve az alvás minőségét, a kulturális tevékenység csökkenését és az étkezési szokásokat. A digitális technológia (pl.: streaming) elterjedésével egyre több fiatal küzd alvászavarokkal, amelyek a fizikai és a mentális egészséget egyaránt veszélyeztetik.

Az egészséges táplálkozás, mint például a glutén-, tej- és cukormentes étrend, amellett, hogy az allergiás reakciók elkerülését segíti hozzájárul a test megfelelő működéséhez is. A friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása alapvető fontosságú, hiszen ezek a tápanyagok hozzájárulnak a szervezet regenerálódásához és erősítik az immunrendszert.

A társadalom minden területéről érkező megoldások, beleértve a vállalatokat és a kormányokat, elengedhetetlenek a fizikai inaktivitás megelőzésére. A digitális világ kihívásai ellenére fontos, hogy tudatosan figyeljünk fizikai állapotunkra, csökkentsük a képernyő előtt töltött időt és támogassuk a testmozgást, hogy egészségesebbek és aktívabbak lehessünk a mindennapokban.
Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu