sub

Információk, érdekességek

Az isteni tavaszi retek

2017. május 27.

Olcsón beszerezhető, a szervezet lemerült télvégi vitaminraktárát feltöltő, a zsíros ételek emésztését segítő gyógyhatású zöldségféle.

Sokféle, színben, ízben és formában eltérő változata ismert, de valamilyen retek szinte mindig kapható. Átható szagát, csípősségét és egyben gyógyhatását is mustárolaj-glikozidok és kéntartalmú illóolajok adják.

A retek fogyasztható nyersen szeletelve, reszelve, vagy lé formájában. Főve, sütve elveszti csípősségét, ropogósságát, íze pedig, lágyabbá és szaftossá válik. Jól harmonizál a húsokkal, a szalonnával, a hagymafélékkel és a sajtokkal. 

8 hónapos babák már kaphatják

  • A piros hónapos retek márciusban már a szabadföldben is terem, így az első tavaszi vitaminforrások közé sorolható. Többnyire nyersen fogyasztjuk. Édeskés ízű, nem csípős változatát lereszelve, 8 hónapos kortól a kisbabák is kaphatják.
  • A jégcsapretek hosszúkás fehér színű és enyhén csípős.
  • A sörretek almanagyságú, fehér színű, édeskés ízű, a gyermekek által is kedvelt változat.
  • A fekete retek csak kívül fekete, belül fehér, csípős, kesernyés ízű, átható szagú és a legerősebb gyógyhatással bíró retekféle. Nagyszerű slejmoldó, emésztést serkentő, epehajtó és gyulladáscsökkentő hatása miatt köhögéscsillapító, náthaoldó, koleszterincsökkentő, vizelethajtó, epe és vesekőképződést megelőző, szélhajtó, féregűző gyógynövény. Lereszelve és megsózva kevésbé csípős, de hatása is gyengébb. Fogyasztásra, ajánlható hajszálvékonyra szeletelve salátaként vagy lereszelve és mézzel keverve gyógyító csemegeként. Ha a jól megmosott retek belsejébe lyukat vájunk, és azt mézzel megtöltjük, néhány órán belül mézes reteklét kanalazhatunk. Légúti betegségeknél hársfa vagy akácmézet, emésztőrendszeri betegségeknél repcemézet használjunk. Makacs köhögés csillapítására kisgyereknek kétéves kortól naponta két alkalommal (délben és este) adhatunk 1-1 teáskanálnyit a mézes retekszirupból.

A retekcsíra, mint élő élelmiszer természetes formában tartalmazza mindazt a fontos elemet és enzimet, ami az egészséges élethez szükséges.

Dr. Kerekes Judit
gyermekgyógyász

forrás: Bébik.hu