sub

Információk, érdekességek

Az intim folyás leggyakoribb oka

2019. november 15.

Hüvelyi folyás normál körülmények közt is tapasztalható, hiszen a védekezőképesség fontos részét képezi, valamint a hüvely nedvesen tartását biztosítja. Azonban, ha a mennyisége, színe, szaga megváltozik, az valamilyen fertőzésre utal. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza a kóros intim folyás hátterében gyakran álló bakteriális vaginózist ismerteti.

Fotó: 123rf.comA nők bosszúsága: hüvelyi folyás

Szinte nincs is olyan nő, aki ne tapasztalt volna már életében hüvelyi folyást. Azonban érdemes tudni, hogy alapból is jelen van bizonyos mértékben, ráadásul nemi izgalom, terhesség során mennyisége megnő, sőt, a menstruációs ciklus is befolyásolja. Problémára abban az esetben kell gondolni, az átlátszó, enyhén fehér szín sűrű fehérbe, sárgába, esetleg zöldbe megy át, állaga megváltozik, mennyisége megnő, valamint kellemetlen szagúvá válik. Ezek a tünetek legtöbbször valamilyen fertőzésre, gyulladásra utalnak, ám rossz esetben akár méhnyakrákot is jelezhetnek (ekkor is bővebb a folyás). A fertőzés lehet gombás, bakteriális, vírusos.

Bakteriális vaginózis a leggyakoribb ok

A hüvely folyás hátterében leggyakrabban ún. bakteriális vaginózis fordul elő. Ekkor a hüvelyben található jótékony baktériumok (lactobacillusok) helyét átveszik a káros mikroorganizmusok. Mivel a lactobacillusok savas közeget teremtenek, így hiányukban a hüvely ph-ja lúgos irányba tolódik, mely igencsak a káros, anaerob kórokozóknak. Hogy mi az oka annak, hogy a lactobacillusok megfogyatkoznak? Kiváltó tényező lehet pl. a rossz higiénia (a túlzott is), menstruáció, irrigálók használata, antibiotikumos kezelés, szexuális együttlét, méhen belüli fogamzásgátlók, hormonzavarok, diabetes stb. Látható tehát, hogy a bakteriális vaginózis hátterében számtalan tényező állhat, így egyáltalán nem ritka problémáról van szó.

Tünetei:

  • Bő, szürkésfehér, halszagú folyás
  • Csípő, viszkető érzés (nem mindig)

Kezelése többrétegű

A probléma kezelése elsősorban antibiotikummal történik, viszont mellette nagy hangsúlyt kap a lactobacillusok visszatelepítése is. Ez utóbbit akár kúraszeren meg lehet bizonyos időközönként ismételni prevenciós célzattal.

Hogy lehet kivédeni?

Sajnos a bakteriális vaginózis igencsak kiújulásra hajlamos, ráadásul mellette gyakran jelenik meg egyéb  – leginkább gombás- fertőzés is. A problémát leginkább úgy lehet elkerülni, ha egyrészt betartjuk a megfelelő higiéniás szabályokat (de kerüljük a túlzásba vitt tisztálkodást), másrészt olyan helyzetekben, amikor nagyobb az esélye a fertőzéseknek (pl. Antibiotikum után, strandoláskor), érdemes lactobacillus-visszatelepítő kúrát végezni- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Másfelől célszerű utánajárni, nincs-e esetleg az illetőnek ún. “méhszájsebe” (ami valójában nem egy seb, hanem más típusú hámrétegek küzdelme), ugyanis az állapot jelentősen megnöveli a fertőzések esélyét!

forrás: Bébik.hu