sub

Információk, érdekességek

Az influenza elleni védőoltás fontossága

2018. november 28.

Elsősorban a súlyos szövődmények elkerülése miatt érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást – írja a Népszava annak kapcsán, hogy a napokban megérkeztek a betegség elleni vakcinák.

Ócsai Lajos szerint a héten megkezdődhet a krónikus betegek, a 60 évesnél idősebbek és a terhesek térítésmentes kampányoltása.

Ugyan az influenza elleni vakcina nem tartozik a legtökéletesebb oltóanyagok közé, az oltás révén az egészséges oltott felnőttek 60-80 és az idősek – akiknek az immunrendszere már eleve gyengébb – 40-60 százaléka elkerüli az influenzát. A védőoltás pedig valamennyi korcsoportban 60-90 százalékkal csökkenti a szövődmények, például a tüdőgyulladás kialakulásának esélyét. Bizonyított, hogy aki minden évben beoltatja magát influenza ellen, sokkal védettebb.

Egyelőre nem tudni, az idén mely vírusok okozzák majd a járványt. A háziorvosoktól kérhető oltóanyag háromkomponensű, viszont nincs benne a 2017-ben rendkívül sok megbetegedést okozó influenza B vírus elleni anyag. Így akinek eleve nem jár a térítésmentes oltás vagy biztosabb védelmet szeretne a várható járvány idején, annak ajánlott a négykomponensű oltás. Ez a vakcina a patikában vásárolható meg, de csak recept ellenében, hozzávetőleg 3000 forintért – olvasható a Népszavában.

forrás: Patika Magazin