sub

Információk, érdekességek

Az immunrendszer és az élőflóra

2019. november 12.

Fotó: 123rf.com

Szervezetünk tökéletes egységként működő, bonyolult kémiai-biológiai folyamatok összessége.

A csecsemők születésükkor fejletlen ellenálló rendszerrel rendelkeznek. Kilenc hónapon át az anyai immunrendszer védi őket az anyaméhben. A születésükkor találkoznak először a külvilággal. Az immunrendszerük folyamatosan fejlődik, alakul a világgal, és a világban előforduló ágensekkel történő találkozások során. 

Egy felnőtt emberrel együtt élő flóra kb. 1-2 kg között van, és a flóra sejtjeinek száma pedig meghaladja a felnőtt emberi testet alkotó sejtek számát. Vagyis saját szervezetünk sejtjeinek száma kisebb, mint a bennünk, velünk élő flóra sejtjeinek száma.

A velünk együtt élő flóra nagyon vegyes képet mutat. Vannak velünk együtt élő gombák, baktériumok, vírusok, egysejtű, és több sejtű élősködők. Nem kell megijedni, egészséges esetben a velünk élő flóra egyensúlyban van, a „jók” az erősebbek és nem engedik elszaporodni, és betegséget okozni a „rossz”-akat.

Az egyensúlyt biztosítja a szervezetünk működése, többek között a megfelelő kémhatás, pH-érték, úgy a bőrünkön, mint a nyálkahártyáinkon, vagy a bélrendszerünkben. A megfelelő kémhatást a szervezetünkben termelődő enzimek, váladékok befolyásolják, mint a nyál, verejték, emésztőenzimek, epesavak.

Az emésztőrendszerünk, bélrendszerünk kémhatását az étkezésünkkel is befolyásoljuk, de egészséges esetben a termelődő gyomorsav, és más testnedvek a megfelelő szintre állítják a pH-t. A bélrendszerünkben élő baktériumok, amelyek az emésztésünkben elengedhetetlen szerepet töltenek be, ugyancsak hozzájárulnak a megfelelő kémhatás kialakításához. 

Dr. Sánta Zsuzsanna
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu