sub

Információk, érdekességek

Az enzimháztartás csodája: csíráztatás otthon

2020. március 20.

A csírák éltető erejének ismerete egyidős az emberiséggel. Áldásos hatásuk a szervezetre ősidők óta ismert, a régi civilizációk is nagy becsben tartották. A csírák fogyasztása az egészséges táplálkozás alapja. Fel kell újra fedeznünk a zöld étrendet, meg kell ismernünk a természet e csodálatos ajándékát, hiszen őserőt hordoznak! Drága bolti csírák helyett csíráztass otthon!  

A csírák a növény felneveléséhez szükséges hatalmas mennyiségű enzimet tartalmaznak. A csírák élő élelmiszerek, fogyasztásuk - akár kúraként is – nagyon fontos, mert egészségünk múlhat rajta, hogy az enzim háztartásunk megfelelő-e.

A csírák a kifejlett növény esszenciáját tartalmazzák, igen dúsak ásványokban, vitaminokban, enzimekben.

Az enzimek komplex katalizátorok, amik ellenőrzik a szervezet összes kémiai reakcióját. Születésnél egy adott mennyiséggel rendelkezünk, aminek életünk végéig ki kellene tartani. A helytelen életmód, a rossz szokások, táplálkozás, a civilizációs betegségek, óriási mennyiséget fogyasztanak, ezért idővel ez igencsak megkopik és a szervezet egyre jobban ki van téve a betegségeknek, korai öregedésnek.

Az egészséges táplálkozáshoz tartozik a zöld étrend, az élő élelmiszerek fogyasztása. 

A csírák kiváló forrásai az A, B-komplex, C, D, E, G, H, K, U vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Bennük a kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium, szelén, jód mind természetes formában vannak jelen, amit a  szervezet, a legkönnyebben használ fel. Még a kis mennyiségben elfogyasztott csíra is magas tápértékű eleme lehet napi étkezésünknek.

A magok enzimjei csírázáskor megszaporodnak, keményítőjük cukorrá alakul, a fehérjék aminosavakká, zsírjuk zsírsavakká bomlanak. C-vitamin tartalmuk 27-szeres, karotin tartalom 2 órai csírázás után kb. 200%-kal, B-vitamin tartalmuk 50%-kal, E-vitamin tart. 120%-kal nőhet. A csírák  25%-kal több kalóriát tartalmaznak, mint a hús, de nem hizlalnak és azonnal energiával látnak el, nem kíván a szervezet emésztőpihenést, vitalizál és 100%-ban megemészti és felhasználja a testünk.

Ezek különösen a télvégi tavaszi hónapokban igen fontosak az ember egészségének megőrzése szempontjából, ilyenkor ajánlott, ha lehetséges a magokat házilag csíráztatni, mert ezek egészségesek, ízletesek, ugyanakkor vitaminokban gazdag táplálékot szolgáltatnak, nem utolsó szempont, hogy nagy élvezet a saját bio termést betakarítani.

Otthoni csíráztatás

  • Figyelem, csak étkezés és csíráztatás céljára árusított magvakat használjunk!
  • A magokat 12 órára beáztatjuk. Előtte öblítsük le langyos vízzel.
  • A magokról a vizet leöntjük és a csíráztató tálba tesszük őket. (Tál híján egy befőttesüveg is megteszi, melynek a tetejét gézlappal befedjük.) Az edény méreténél gondoljunk rá, hogy a csírák a magok eredeti térfogatának 4-7szeresére is növekednek.
  • Az edényt világos, de védett helyre állítjuk (nem tűző napra).
  • Az apró sarjadékokat naponta kétszer öblítsük le, és alaposan csepegtessük le, mert ha a víz megáll a csírák alatt, rothadásnak, penészedésnek indulhatnak.
  • 3-5 nap múlva a csírák már fogyaszthatók, a gyökér és levélkezdemény már jól látható.

Fogyasztása, salátákban, megkent teljeskiőrlésű kenyéren, szendvicseken isteni.

Nagyon fontos azonban, hogy a csíráztatásra szánt mag bio minőségű  legyen! Vegyszerrel kezelt (csávázott) vetőmagok csíráztatása étkezés céljából szigorúan tilos! 

Csírák hatásai
Lucerna: lúgosít, csökkenti a vércukorszintet, segít az ízületi gyulladásoknál, reumánál, segít érszűkületnél, vérszegénységnél, tejtermelő hatású, rugalmassá teszi a kötőszöveteket.
Zsázsa: megvéd a szív és érrendszeri betegségektől, vérnyomás csökkentő, vízhajtó hatású, magas klorofilja tisztítja a vért, csökkenti a gyulladásokat, növeli a férfierőt.
Vöröskáposzta: fekélygyógyító, táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást, jót tesz a csontoknak, fogaknak, nyirokmirigyeknek, rendbe teszi az emésztést, keringést, sejtlégzést. Kalcium tartalma megegyezik a tej kalcium tartalmával.
Vöröshere: jótékony hatású epe, máj, és cukorbetegeknek, görcsoldó, nyálkaoldó, gyulladáscsökkentő, termékenységfokozó, tartalmazza az összes nyomelemet, ami a mirigyek működéséhez és normális funkciójához elengedhetetlen.
Retek: természetes antibiotikum, tisztítja a nyálkahártyát, légzőszerveket, rothadás gátló, antiszeptikus hatású, bélféreg hajtó, a veséket és az epét tisztítja, megszépíti a bőrt, elmulasztja a pattanásokat.
Vöröshagyma: természetes antibiotikum, kitisztítja a véráramot, májat, megújítja a vért, nyálkaoldó és ürítő a tüdőben, vírusölő, gombaölő, élősdi ölő, a mikróbákkal is végez. Pozitív környezetet biztosít a hasznos baciknak, miközben kiűzi a kórokozókat a belekből.
Lencse, borsó, babfélék: Magas a vastartalmuk, a rosttartalmuk, kitisztítják a vérből az LDL-t /rossz koleszterin/, csodálatos inzulin szabályozók, komplex cukrot tartalmaznak.
Mustár: gyógyhatású az epe és májbántalmaknál, emésztés javító, serkentő, stimuláló, tisztítja a vért, megszünteti a bőrkiütéseket.

A csírák magukban hordozzák és ha kérjük, nekünk ajándékozzák a hosszú és egészséges élethez szükséges minden energiájukat. Gyógyítanak és megelőznek, ezért mindenkinek ajánlom egy hordozható házikert kialakítását, bárhol megteremthetjük és hihetetlen élményt és életérzést okoz.

Az otthoni csíráztatást rendkívül megkönnyítik és eredményessé teszik a kereskedelmi forgalomba kapható speciális kialakítású csíráztató készletek. Napi egy perc ráfordítással ki-ki elláthatja családját a természet e csodájával!

forrás: Harmonet.hu