sub

Információk, érdekességek

Ápolt lábbal nyáridőben (Gyógyító receptekkel a fájós lábra!)

2022. július 09.

A divatos nyári cipők – melyek többnyire műanyagból készültek és műanyag talpúak – gyakran nagyon mutatósak, ám nem biztos, hogy kellemes napi viseletnek bizonyulnak. A legtöbbünknél a szandálviselős évszak visszatérő gondja a sarkak bőrének megvastagodása, kirepedezése.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Mivel a lábfej bőrrétege nem termel zsírt, ezért nekünk kell megvédenünk a kiszáradástól. Az ápolt lábak az egészségünk védelme szempontjából sem elhanyagolhatóak.

A megvastagodott, kirepedezett sarkon, talppárnákon, ujjak alatti vastag bőrfelületeken ugyanis könnyebben megtelepedhetnek a kórokozók, de a testsúly is máshová nehezedik, ezért a járás is nehézkessé, sőt kifejezetten fájdalmassá válhat. A napi lábápolással elejét vehetjük a bőrkeményedések kialakulásának, az alkalmankénti lábfürdővel pedig a napi fáradtságtól szabadulhatunk meg.

Lábfürdő készítése:

Készítsünk tehát hetente legalább két alkalommal lábfürdőt – kézmeleg, 30-35 C°-nál nem melegebb vízben áztassuk a lábunkat, amíg a víz hűlni nem kezd (körülbelül 10 perc). A lábfejek fürdetéséhez ne használjunk semmilyen alkoholtartalmú sampont, fürdőszert. Lábmosás, -áztatás után alaposan töröljük szárazra a lábfejünket, az ujjaink közét, majd az ujjakat és a körmöket is.

3 népi recept lábfürdőhöz: 

  1. A lábfürdő vizéhez adjunk hozzá legalább 2 liter burgonya főzővizet (Amiben előzőleg megfőztük a krumplit) - a láb dagadását, vizesedését, fájdalmát csökkenti. A lábra tehetünk megtört és leforrázott képosztaleveleket is, melyek szintén a gyulladt, dagadt, vizes lábra adnak nyugtató pakolást. 

  2. A lábfürdőhöz adjunk hozzá egy dl. ecetet. Az ecet, vagy citromlevet ami segít felpuhítani a sarok bőrét és a körmöket, hogy könnyebben vághassuk őket. A citrommal átdörzsölés segít szebbé tenni a lábunkat. Ehhez használjuk a már kicsavartcitrom megmaradt héját és belsejét! 
     
  3. A lábfürdő során, az áztatás végén a talp és a sarok bőrét átdörzsölhetjük durva cukorral, vagy sóval, ami segít az elhalt sejteket lesúrolni a lábról. A sós vizes lábfürdő erősen szárít, szóval utána mindenképp pótoljuk vissza a zsírt és a nedvességet - a vadgesztenye, árnika tartalmú, zsírosabb krémek használata jót tesz a lábunknak! 

Csak óvatosan a lábápolással!

A lábfürdőzést követően kerítsünk sort a körmök, a körömágy ápolására is. A láb körmeit mindig négyzet alakúra vágjuk, sarkait soha (kisgyerekeknél se!) kerekítsük le (ezzel elejét vehetjük a köröm benövésének, az azzal járó körömágygyulladásoknak).
A frissen vágott körmök peremét körömreszelővel finoman reszeljük át, így nem teszik tönkre a harisnyát és nem válnak szálkássá. A körömlakktól legalább hetente egyszer alaposan tisztítsuk meg a lábkörmeinket (néha „pihentessük”, azaz 1-2 hétig ne lakkozzuk).

A körömágyra ránőtt körmöt mindig puhán, finom mozdulatokkal toljuk le a körömlemezről, és soha ne vágjuk ki. A kivágás azzal a kockázattal jár, hogy a különféle kórokozók bejutnak a bőr alá, fertőzések jönnek létre.

Az ollóval formált körömágy egyébként úgyis újra és újra visszanő, s minden kivágással egyre vastagabbá és keményebbé válik! A kisebb sarok- és talpkeményedésektől a sarokpuhító krémek rendszeres használatával (ezek a készítmények általában horzsakövet tartalmaznak) könnyedén megszabadulhatunk.

Bőrpuhító kezelés

A bőrkeményedéseknek elejét vehetjük, ha a lábfürdő után bőrpuhító, mélyhidratáló lábkrémmel, majd bőrradírral kezeljük a kissé megkeményedett bőrfelületeket. A kész bőrradír helyett megteszi az otthon készült is: keverjünk össze egy evőkanál kristálycukrot két evőkanálnyi olívaolajjal, majd nedves vattakoronggal körkörösen kenjük el a megszarusodott bőrfelületen. (A cukor igen jó hámlasztószer, mert elhanyagolható a szárító hatása, és kíméletesen puhítja fel a makacs bőrkeményedéseket is.)

A növényi olajok ugyancsak alkalmasak az elhalt és megkérgesedett szaruréteg felpuhítására. Az olaj felszívódásának időtartamára húzzunk a lábunkra zoknit. A kisebb szarusodások eltávolítására használt habkövet gyakran cseréljük (a hosszú ideig használt horzsakő különféle baktériumok, gombák gyűjtőhelyévé válhat). A fém sarokreszelőt használat után fertőtlenítsük alkohollal.

A tyúkszemek, kemény, elszíneződött, megkérgesedett, berepedezett bőrkeményedések eltávolításával ne kísérletezzünk otthon, bízzuk a kezelést inkább szakemberre.

Az otthoni kezelés ilyen esetekben nem mindig veszélytelen. A tyúkszemoldó tinktúrák például bőrkimaródásokat okozhatnak, a tyúkszemtapaszok károsíthatják a kezelt bőrfelület melletti bőrt, az e szerek impregnálására használt oldószerek pedig az arra érzékenyeknél akár bőrgyulladást is okozhatnak. Kifejezetten veszélyes és tilos a tyúkszemek és a sarkon lévő megkérgesedett bőr éles szikével történő farigcsálása!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Lábápolás kisgyermekkorban

A láb ápolása kisgyermekkorban a helyes körömvágási technikánál, a láb egészségének védelme pedig a boltozati hibák korrigálásánál és a megfelelő cipő kiválasztásánál kezdődik. S persze jó lenne, ha a kisgyereket megtanítanánk a lábfej játékos tornáztatására is. Ezzel sokat tehetnénk a – ma már népbetegségnek számító – harántsüllyedés ellen, amely kamasz- és felnőttkorban tartáshibához, majd az életkor előrehaladtával derék- és hátfájáshoz is vezethet.
Az újszülött és a csecsemő lába különbözik a már járó gyermek, illetve a felnőtt lábától. A láb haránt- és hosszboltozata csak a csecsemőkori zsírpárnák szerkezeti átalakulása, a járás megkezdése után, a terhelés hatására alakul ki.

A még csak tipegő, járni tanuló kisgyerek lábát ne kényszerítsük cipőbe. A lakásban adjunk a babára vastagabb zoknit. A melegebb évszakokban engedjük, hogy a kicsi minél többet járjon mezítláb.

A már biztosan járó kisgyereknek minél hajlékonyabb talpú cipőt vásároljunk. Az újonnan vásárolt cipő csúszós talpára ragasszunk ragtapaszt. Az új cipők talpát tapadóssá lehet tenni azzal is, hogy egy smirglivel átdörzsöljük. Ha pici gyereknek veszünk cipőt, megspórolhatjuk a gyerekkel boltból boltba való járkálást, ha kemény kartonpapírra állítva körberajzoljuk a lábát, majd a karton lábnyomot becsúsztatjuk a megvásárolni szándékozott cipőbe. A kicsi gyerekeknek mindig olyan fűzős cipőt vásároljunk, amely tartja a bokáját.

A kisgyerekes szülők között igen gyakori a ruhák továbbadása, csereberélése. Más kinőtt cipójét soha ne adjuk a gyerekünkre, s a testvér kinőtt csizmáját, papucsát se örökítsük át a kisebb csemeténkre.

Lúdtalpas a gyerekünk

A lúdtalp kialakulását úgy vesszük észre a gyermekünknél, hogy a belső boka befelé dől, a lábboltozat lesüllyed, a gyerek fáradékonnyá válik, fájlalja a térdét, a lábszárát nehéznek érzi, esetleg derékpanaszai vannak. A lúdtalpas gyerekek kivagy befelé forgatott lábbal járnak. A megelőzésben 4-5 éves korig sokat segíthet a rendszeresen végzett lábtorna, a gyakori mezítláb járás egyenetlen talajon, a természetes anyagból készült cipő sarkának „megdöntése”.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu