sub

Információk, érdekességek

Anyamonológok: tabuk nélkül az anyaság mindkét oldaláról

2017. június 02.

Máté Krisztina cukormáz nélküli filmet forgatott…

Tizenhárom édesanya és egy tizennegyedik, aki riporterként segít nekik abban, hogy őszintén beszéljenek életük bizonyára legnagyobb kihívásairól, a gyermekvállalásról, a szülésről, a gyermeknevelésről. Máté Krisztina rövidfilmje.

Tabuk és álszent pátosz nélkül forgatott riportfilmet az anyaságról Máté Krisztina. Az Anyamonológok című alkotásban 13 különböző korú, típusú, élethelyzetű édesanya osztja meg élményeit az anyaságról nem elhallgatva kétségeiket, félelmeiket, rossz élményeiket sem. Ugyanakkor a gyakran megható, máskor humoros, de leginkább nagyon valóságos mondatokból, gesztusokból mégis kirajzolódik az anyaság igazi szépsége.

A 23 perces alkotást ünnepélyes bemutatón vetítették le a sajtó képviselőinek Anyák napja előtt. Az eseményen megjelentek a filmben szereplő édesanyák is.

Máté Krisztina, aki riporterként, rendezőként és producerként is közreműködött a film elkészítésében elmondta: „Édesanyaként sokan éreznek lelkiismeret-furdalást azért, mert nem azt, nem úgy, vagy nem akkor érzik, ahogy azt az anyák nagy könyvében megírták. A magyar társadalomban szinte tabunak számít a szülés utáni depresszió, de sokan néznek rossz szemmel a kisgyerek mellett is karrierjét építő nőkre is. Ezzel a filmmel azt szerettem volna megmutatni, hogy a kétség és a határozottság, a gyengeség és az erő nem zárja ki egymást; nincsenek tökéletes anyák, a jó anyák viszont sokfélék, nem húzható rájuk séma”.

„Az Anyamonológokban, amelyben néha azért dialógus is előfordul, különleges anyai, családi sorsok mellett hétköznapiak is helyet kaptak, mert azt vettem észre, hogy gyakran a leghétköznapibb dolgok sincsenek kimondva, és beszélgetőtársaimon éreztem, hogy felszabadítja őket az őszinte beszéd lehetősége” – hangsúlyozta Máté Krisztina.
Az ismert tévés filmje ezúttal az interneten lesz látható.

„Büszkén álltunk az Anyamonológok mellé, hiszen a Nestlé 150 éves története is az édesanyák segítésével indult. Azok az anyák, akik nem tudták a gyermekeiket anyatejjel táplálni, a Henri Nestlé által kifejlesztett gyermektápszer elődjének köszönhetően mégis lehetőséget kaptak arra, hogy egészségben neveljék fel gyermekeiket. A technológiák, a generációk változnak, a mi célunk azonban ma is ugyanez” – Evetovits Iván, a Nestlé Infant üzletágának vezetője.

Az Anyamonológok megtekinthető az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=f1GdvRcLb3k&feature=youtu.be

forrás: Bébik.hu