sub

Információk, érdekességek

Alvássegítő praktikák kicsiknek és nagyoknak

2017. január 18.

Egy kialvatlan felnőtt erőtlenebb, türelmetlenebb, kevésbé tud jól teljesíteni és nehezebben összpontosít, mint hogyha rendesen kipihente volna magát. Pontosan ugyanez igaz a gyerekekre is!

Mi lesz, ha (sűrűn) nem alussza ki magát a gyerek?

  • Fáradtabb, erőtlenebb, gyengébb lesz.
  • Nyűgösebb, türelmetlenebb, dekoncentráltabb lesz.
  • Kevésbé tud jól teljesíteni, tanulni, rosszabb lesz a memóriája.
  • Immunrendszerének védekezőképessége romlik, könnyebben betegszik meg.
  • Testsúlya is növekedhet.

Mennyi alvás szükséges?

Újszülött (0-2 hónap): 12-18 óra
Csecsemő (3-11 hónap): 14-15 óra
Kisgyermek (1-3 év): 12-14 óra
Óvodás (3-5 év): 11-13 óra
Kisiskolás (6-10 év): 10-11 óra
Tinédzser (10-17 év): 8,5-9,25 óra
Felnőtt: 7-9 óra

Alvássegítő praktikák

Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű alvás és az is, hogy ez az alvás nyugodt, pihentető legyen. Szülőként feltétlenül szükséges, hogy kialakítsuk a gyerek helyes alvási szokásait, ez ugyanis kihat a teljes jelenlegi életére és a későbbiekben a felnőttkori életére is. Az alábbi alvássegítő praktikák segítségünkre lehetnek, persze csak akkor, ha mi magunk is igyekszünk példát mutatni a gyereknek.

1. Az állandó lefekvési idő betartatása

Minden nap közel azonos időben feküdjön le a gyerek és keljen fel, a lefekvés előtti tevékenységek (pl.: vacsora, fürdés, mese, villanyoltás) pedig megszokott módon kövessék egymást. Alakítsunk ki egy rendszert és következetesen, határozottan igazodjunk hozzá.

2. A technikai eszközök kiiktatása (TV, telefon, számítógép, tablet, stb.)

Ezek érdekessége, izgalmassága háttérbe szoríthatja az alvás fontosságát, ezért semmi keresnivalójuk az ágy körül, lefekvési időben.

3. A fény kiiktatása

Sötétítsünk be a szobában, amennyire csak lehet, hiszen az utcafénye is zavarhatja a gyerek alvását (akárcsak a technikai eszközök zavaró fénye).

4. Kellemes alvókörnyezet kialakítása

Zaj- és fénymentes szoba, kényelmes ágy, puha, finom illatú, aranyos mintájú párnák/takarók, kedvenc plüssállatok – és máris hamarabb kívánkozik aludni a gyerek.

5. Alvássegítő ételek és italok bevetése

  • gyógyteák: ezek megnyugtatnak, ellazítanak, úgyhogy elalvás előtt érdemes adni egy csésze gyógyteát (citromfű, levendula, cickafark vagy kamilla) a gyerkőcnek, lehetőleg cukor hozzáadása nélkül.
  • meggylé: a benne lévő triptofán elűzi az álmatlanságot, ezért esténként érdemes adni a gyereknek 1 pohár meggylét, hogyha szereti a kissé savanykásabb ízét.
  • banán: a benne lévő magnézium és kálium segít ellazítani az izmokat, ráadásul a banán növeli a szervezetben a szerotonin szintet, ami kiegyensúlyozottság érzetet ad.
  • sajt: a kalcium hiánya nyugtalanságot, éberséget okozhat, ezt megelőzendő adjunk a gyereknek egy darabka sajtot a vacsorához.
  • csonthéjas magvak: a magnézium hiánya idegességet okozhat, ezt megelőzendő elrágcsálhat a gyerek pár szem magvat is elalvás előtt.

6. Koffein tartalmú italok mellőzése

Ezeket összességében érdemes kerülni, de ha mégis fogyaszt ilyet a gyerek, akkor lehetőség szerint délután, estefelé már ne igyon pl. kólát, mert igencsak nehezíti az elalvást.

Illóolajat a párologtatóba

Néhány csepp nyugtató hatású (pl. levendula, citromfű, narancs, kamilla, bergamott, bazsalikom) illóolaj szintén jó szolgálatot tehet esténként.

forrás: Bébik.hu