sub

Információk, érdekességek

Alternatív adventi szomszédolások

2019. november 18.

A karácsonyi vásárokon túl: alternatív programok forralt bor mellé. November közepétől kezdve ünnepi fényekbe öltöznek Európa városai, és lassan megkezdődik az adventi készülődés időszaka. Érdemes a szomszédos országokban is szétnézni a következő hetekben, hiszen a vásárokat néhány alternatív programmal kombinálva maradandó emlékekkel zárulhat az év.  

Fehér karácsony – Poprád 

Akik a karácsonyi időszak környékén az igazi telet keresik, a környező hegységekben járhatnak a legkönnyebben sikerrel. Poprád átlagos napi középhőmérséklete decemberben -3 fok körül alakul, a Tátra csúcsairól pedig idén már októberben is jelentettek havazást, így kis szerencsével egy karácsony előtti hógolyózás is az ünnepi készülődés részévé válhat. A Poprádi-tó és a Csorba-tó is könnyen megközelíthető a városból, a kellemes téli séta után pedig még jobban esik egy meleg ital.

Bár a karácsonyi dekoráció már december elején kikerül a városban, a tradicionális vásári napok itt rövidebbek, így a hónap közepén érdemes Poprádra utaznia annak, aki ezt is ki szeretné élvezni. Menetrend szerinti busszal a téli időszakban is közvetlenül megközelíthető a város, Budapestről éjszakai és nappali járatok közül is választhatnak az érdeklődők.

Kulturális kikapcsolódás – Belgrád

Belgrád az év bármely időszakában kulturálisan pezsgő hely, mégis ritka lehetőséget hagy ki az, aki ezen a télen nem látogatja meg a várost, hiszen a világhírű performanszművész, Marina Abramović Tisztító című életműkiállítása január 20-ig látogatható a Kortárs Művészeti Múzeumban.

A kulturális program akár még jövő év elején is kombinálható egy kis ünnepi városnézéssel, hiszen Szerbia nagy többsége ortodox vallású, így a karácsonyt később, január 7-én ünneplik. Ennek köszönhetően azok is teljes pompájában élvezhetik a feldíszített város fényeit és a tematikus piacokat, akiknek csak a két ünnep között vagy után lesz szabadideje kimozdulni. Jó hír a szerb fővárosba indulóknak, hogy idén ősszel sűrűsödött a közösségi közlekedési összeköttetés Budapest és Belgrád között, így autó nélkül is rugalmasan elérhető a város.

Ajándékvadászat – Parndorf
   
Érdemes lehet azoknak is egy rövid kirándulást beiktatni karácsony előtt, akik kifejezetten célratörően próbálják felhasználni az ünnep előtti szabad perceket és a lélekben való ráhangolódás helyett inkább az ajándékok beszerzését szeretnék hatékonyan megoldani.

A FlixBus az adventi időszakban naponta két járatot indít Parndorfba, amivel Budapestről és Győrből is közvetlenül a Designer Outletbe utazhatnak az ajándékvadászok. A center egy kisebb karácsonyi vásárt is szervez, ahol két bolt között lazíthatnak a bevásárlók, klasszikus vásári finomságok és curling pálya is várja az érdeklődőket.

Mivel Parndorf viszonylag közel van az osztrák fővároshoz, a bevásárlás mellett akár még egy késő délutáni séta is beleférhet a napi programba a hazaindulás előtt a karácsonyi fényekben tündöklő Bécsben.

forrás: Harmonet.hu