sub

Információk, érdekességek

Allergiás kismama a gyógyszertárban

2017. május 08.

Babát vársz és allergiás vagy? Dr. Budai Marianna gyógyszerész szakértő segít megválaszolni a kérdéseidet a kezelési lehetőségekkel kapcsolatban. 

Allergiás kismamák gyógyszerei

– Azt hiszem, hogy allergiás lettem. Folyik, dugul az orrom, és mellé néha tüsszögök is, főleg akkor, ha a szabadban vagyok. És mindez már vagy három hete tart. Pont most, amikor babát várok. Lehet, hogy a terhesség miatt lettem allergiás?

Dr. Budai Marianna: A terhesség önmagában nem okoz allergiát. Előfordulhat azonban, hogy a várandóssággal összefüggő hormonális változások és pszichés megterhelés ahhoz vezet, hogy korábban nem tapasztalt allergiás panaszok jelennek meg; azaz a terhesség alatt válik valaki allergiássá.

– Ráadásul a barátnőm azt mondta, hogy kismamaként jobb, ha semmiféle gyógyszert nem szedek, egyszerűen ki kell bírnom. Tényleg nincs rá segítség?

Dr. Budai Marianna: Megnyugtathatom: valóban igaz, hogy a rendelkezésre álló patikaszerek repertoárja nem olyan széles, mintha nem lenne várandós, de azért találhat enyhülést a panaszaira. Ha jól értettem, akkor az orrpanaszai, az orrfolyás és az orrdugulás a leginkább zavarók az ön számára. Így van?

– Igen, nagyon zavaró, hogy nehezen kapok csak levegőt. Már a hatodik hónapban vagyok, a baba egyébként is nehezíti a légzésem, és ez az allergia még pluszban ront a panaszokon.

Dr. Budai Marianna: Ez tényleg kellemetlen. Sok kismama egyébként allergiás panaszok nélkül is tapasztal orrdugulást a második trimeszterben.

Kockázatmentesen alkalmazhatók a várandósság időszakában is a tengeri sós orrspray-k. Akár napi többszöri alkalommal is használhat sós vizes orrzuhanyt vagy orrmosó kancsót. Javaslom, hogy első lépésben próbálkozzon efféle kíméletes megoldásokkal.

Eredménnyel járhat még az orrjáratok zsíros, vazelines kenőccsel való kenegetése is. Ha pollenek okozzák a panaszokat, akkor azok csapdázódhatnak ezekben a zsíros állagú kenőcsökben.

Ha mindez kevésnek bizonyul, akkor a hatásos terápia megtalálása orvos feladata, aki – tudva azt, hogy ön gyermeket vár – dönt arról, hogy milyen gyógyszert alkalmazhat.

– Szabad egyáltalán gyógyszeres orrspray-t használni egy kismamának?

Dr. Budai Marianna: Az allergiaellenes hatóanyagú, azelasztint tartalmazó orrspray alkalmazása az első trimeszterben lehetőleg kerülendő, alkalmazására a második és a harmadik trimeszterben is csak orvosi javaslatra kerülhet sor.

Orrdugulás enyhítésére az érszűkítő hatóanyagú orrcseppeket és orrspray-ket, amelyek használata egyébként is általában 7 napban maximált, nem ajánlják kismamáknak. Azaz, az oximetazolin-, xilometazolin-, fenilefrin-, nafazolin- vagy tramazolin- hatóanyagú szerek nem javasoltak. Vannak arra utaló ismeretek, hogy a terhesség alatti gyakori, rendszeres érösszehúzó hatású orrcsepphasználat eredményeként a magzat vér- és oxigénellátása romolhat, illetve a terhesség vége felé gyakran regisztrált CTG-görbén is kóros eltérések mutatkozhatnak.

A betegtájékoztatók – a fejlődő embrió/magzat biztonságát előrehelyezve – általában óva intenek a gyógyszerek szedésétől, vagy az orvosra bízzák a használatot illetően a döntés meghozatalát.

Vannak olyan helyzetek, amikor a gyógyszerszedés elmaradása több bajt okozhat, mint amekkora egy adott hatóanyag szedése által jelentett kockázat. Ha például a kismama alig jut levegőhöz, és emiatt már aludni sem tud, akkor ez akár veszélyesebb lehet a fejlődő gyermekre nézve, mint egy allergiaellenes gyógyszer ésszerű használata. Ebben a kérdésben az orvos mérlegel.

– Még egy kérdésem van, ha kalcium-pezsgőtablettát iszom, az segíthet az allergiás panaszaimon?

Dr. Budai Marianna: Sajnos nem. A köztudatban még mindig erősen él az a tévhit, hogy a kalcium egyfajta allergiagyógyszer, és az allergiás panaszok enyhítésére szolgál; miközben már bebizonyosodott, hogy a kalcium nem alkalmas sem az allergiás reakció kiküszöbölésére, sem annak enyhítésére. A kalciumnak létfontosságú szerepe van a szervezetben, de nem az allergiás megbetegedések területén.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu