sub

Információk, érdekességek

Allergénspecifikus immunterápia

2018. május 04.

A súlyosabb allergiás nátha kezelésének hatékony és biztonságos módja.

Az allergénspecifikus immunterápia, melyet korábban allergéndeszenzitizációnak vagy hiposzenzitizációnak is neveztek, az allergiás megbetegedések egyetlen oki kezelése, azaz nemcsak a tüneteket csökkenti, hanem magára az allergiás folyamatra is hat.

Az eljárás során az allergént nagy adagban alkalmazva injekciók vagy nyelv alól felszívódó tabletták, cseppek formájában az immunválasz megváltoztatható, így a tünetek néhány hét alatt jelentősen csökkenthetők. Hosszabb távon, jellemzően 3-5 éven át alkalmazva pedig ezen túlmenően az allergiás folyamatok tartósan elnyomhatók.

A hatás a kezelés befejezését követően még akár 7-8 évig fennmarad

Az immunterápia eredeti formáját, melynek során az allergént injekcióban alkalmazták, mára többségében felváltották a nyelv alatti készítmények. Ezek alkalmazása kényelmesebb, biztonságosabb, ugyanakkor hatékonyságuk hasonló az injekciós kezeléséhez. Utóbbit szublinguális (nyelv alatti) immunterápiának, SLIT-nek nevezik, és bizonyítottan hatékonyan javítja a pollen- és háziporatka-allergia kiváltotta náthát, a kapcsolódó szemtüneteket és allergiás asztmát. A kezelést általában 4 hónappal a pollenszezon előtt kezdik és az egész szezonban folytatják. Atkaallergia esetén a készítményeket egész évben, folyamatosan kell használni. Bár a tünetek néhány hét-hónap alatt jelentősen enyhülnek, a tartós hatás eléréséhez legalább 3 szezonon/éven át történő használat szükséges.

Ezért hatékony és biztonságos a SLIT

Az immunterápia legnagyobb veszélye a súlyos allergiás reakciók kialakulása, ami a SLIT esetében nagyon ritka, ezért azt a betegek otthonukban alkalmazhatják, ellentétben az injekciókkal, amelyeket csak kórházi körülmények között adhat be az orvos. Gyakori mellékhatásként a SLIT helyi reakciókat, pl. szájnyálkahártya-duzzanatot, viszketést, torokkaparást okozhat, ezek általában 1-2 hét kezelést követően enyhülnek, megszűnnek. Az immunterápia a gyógyszerekkel nem lép kölcsönhatásba, így szükség esetén, kiegészítésként allergia elleni tüneti szerek alkalmazhatók. Ugyanakkor néhány más betegség, pl. a magas vérnyomás vagy a szívbetegségek kezelésére használt gyógyszer hatással lehet az esetleges allergiás mellékhatások ellátására, ezért a rendelő orvost a teljes gyógyszerelésről tájékoztatni kell.

A SLIT tehát a leggyakoribb allergiás betegségek kezelésének hatékony és biztonságos módja. A tartós hatás eléréséhez azonban fontos, hogy a kezelés a tünetek enyhülését követően is, legalább 3 évig tovább alkalmazandó, ellenkező esetben ugyanis az allergia gyorsan visszatérhet.

 

Dr.Tábi Tamás
egyetemi adjunktus

forrás: Patika Magazin