sub

Információk, érdekességek

Ajándékok a konyhából

2019. december 21.

Néhány tipp arra, hogy miket tölthettek kis üvegekbe ajándékként!  

Mézes-magos üvegcse

Hozzávalók: kis üvegek (bébiételes, fűszerkrémes, stb.) dió, mogyoró, mandula, mazsola, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, vegyes virágméz

Az üvegeket alaposan kimosom, kiöblítem és megszárítom. Ezután megtöltöm az üveget rétegenkét a magokkal, aszalt gyümölcsökkel, úgy ahogy kedvünk tartja. Ezután egy kanállal rácsurgatjuk a mézet, 3-4 kanalanként hagyjuk végigcsorogni, utána folytatjuk a töltögetést. Hűvös helyen hagyom öszeállni, lecsorogni.

Tipp: A tetejére karácsonyi mintás anyagból kis sipkát vágok rá és lekötöm hozzá illő szalaggal!

Fahéjas almalekvár

Hozzávalók: 2 kg alma, 50 dkg cukor, ízlés szerint cukor, citromlé, 1 cs. dzsemfix

Az almát meghámozom, kockákra vágom. Egy nagy tálba vizet teszek és egy kis citromlevet, ebbe teszem bele a az almát,hogy ne barnuljon meg. Amikor mindegyik kész átszedem egy lábasba, felöntöm annyi vízzel,hogy ellepje. Ezután felteszem főni, ízesítem cukorral, fahéjjal és addig főzöm míg meg nem puhul. Ezután leveszem a tűzről és óvatosan botmixerrel pürésítem. Ha kell még utánaízesítem, visszateszema tűzre és belekeverem a dzemfixet. Ezzel néhány percig főzöm aztán elzárom és óvatosan az üvegekbe töltöm. Mindegyikbe teszek néhány kanálnyit, megvárom míg átveszik a melegét és csak akkor folytatom. Így biztosan nem pattannak szét! Mindegyiket lekötöm egy kis darab celofánnal és ráteszem a kupakját,majd fejreállítom. Így tartósítódik is!

Néhány nap állás után már fogyasztható de tovább is! Szépen csomagolva ajándékozhatjuk ismerősöknek, barátoknak, rokonoknak!

Mutatós és dekoratív konyhai díszt készíthetsz úgy is,hogy egy üvegbe-akár nagy, akár kicsi- több féle otthon fellelhető dolgot rétegezel! Például lehetne ezek hüvelyesek mint bab, lencse, sárgaborsó, vagy só, cukor, kávé, kakaó, zsemlemorzsa! A rétegeket óvatosan szórd egymásra és vigyázva tekerd rá a kupakját!

forrás: Harmonet.hu