sub

Információk, érdekességek

A zöld környezet csökkenti a pszichés betegségeket

2019. május 12.

Fotó: 123rf.com

A zöld környezetben felnőtt gyerekek életük során kisebb eséllyel fognak pszichés betegségben szenvedni egy dán tanulmány szerint.

Akár 55 százalékkal kisebb lehet a pszichés betegségek kialakulásának kockázata azoknál, akik erdőkkel, mezőkkel, kertekkel vagy parkokkal körülvéve nőnek fel, mint azoknál, akik ilyen környezet hiányában élnek – olvasható az Aarhusi Egyetem kutatóinak tanulmányában. A tudósok szerint ez is azt bizonyítja, hogy a városokat zöldebbé kell tenni.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány elkészítéséhez a kutatók mintegy egymillió dán szülői ház környezetét bemutató, 1985 és 2013 között készült műholdas felvételeket vizsgáltak. Ezeket az adatokat egyeztették 16 különböző pszichés betegség kialakulásának kockázatával.

“Adathalmazunk kimutatta, hogy a pszichés zavar kialakulásának kockázata fokozatosan csökken annak megfelelően, hogy milyen mértékben volt a vizsgált személy születésétől tíz éves koráig zöld területekkel körülvéve” – mondta Kristine Engemann, a tanulmány vezetője.

“A zöld területek ezért gyerekkorban kiemelten fontosak” – emelte ki a kutató. Nem feltétlenül rossz dolog városban felnőni, ha van a közelben zöld terület.

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a természetes környezet nagyobb szerepet játszik a mentális egészségben, mint azt eddig feltételezték – tette hozzá Engelmann. Ez a tudás nem utolsósorban azért fontos, mert a világ lakosságának egyre nagyobb része él városokban. (MTI/dpa)

forrás: Bébik.hu