sub

Információk, érdekességek

A téli kéz- és lábápolás 7 aranyszabálya

2018. december 02.

A hideg, szeles idő és a zárt cipők nem igazán kedveznek a kéz és a láb érzékeny bőrének és körmeinknek. Bár a kozmetikában és a pedikűrösnél, manikűrösnél számos extra kezelésnek vethetjük alá kezünket-lábunkat, néhány trükkel otthon is megfelelően ápolhatjuk őket. 7 tanács, hogyan védjük bőrünk és körmeink egészségét télen.  

1. Kesztyűs kézzel
Az első és legfontosabb szabály a kézápoláshoz: mindenképp viselj kesztyűt! Aki nem hord kesztyűt, az keze érzékenyebb bőrét szinte sokkhatásnak teszi ki a téli mínuszokban, mivel a hideg idő kiszárítja, így a saját és műkörmök is töredezésnek indulhatnak (a hideget ugyanis a műköröm alapanyagok sem bírják). Ha télen törnek a műkörmeid, nyáron viszont nem, az lehet a kesztyű nélküli fagyoskodás következménye is!

2. Krém – stop!
Neked is rutinszerűen eszedbe jut indulás előtt még gyorsan bekrémezni a kezeidet? Ne tedd!
Ki az, aki vizes kézzel (bőrrel, hajjal) kilép a hidegbe? Senki, ugye? Az viszont talán eszünkbe sem jut, hogy a krémek nedvességtartalma igen magas, így hasonlóan viselkednek a bőrünk felületén, mintha az vizes lenne. Ha nincs legalább fél órád indulásig, inkább ne használj krémet! Kevés dolog szárít jobban,  mint a bekrémezést követő lehűlés a hideg levegőn.

3. Radírozd a kézfejedet is!
Használj hetente bőrradírt a kezeden is, és csak utána krémezd be magad. Sokkal több hatóanyagot fel fog venni a bőröd, miután eltávolítottad az elhalt hámsejteket.
Tipp: Kettő az egyben - már egészen olcsón lehet kapni cukros vagy tengeri sóval kevert olajokat, amit ha szétdörzsölünk a bőrfelületen, majd leöblítjük, egyszerre oldottuk meg a bőrradírozást és a nedvességpótlást.

4. Figyeljünk a sarkunkra!
Sok embernek repedezik a sarka, ami nemcsak esztétikai probléma, hanem egészségügyi is! Többféle oka lehet, például vízhajtó gyógyszer szedése, betegség stb. Ha kellemetlen szaga is van, nagy az esély a gombás fertőzésre, ebben az esetben (mivel a gomba ferőző, és gyorsan romló betegség) mindenképp forduljunk orvoshoz.
Tipp: Ha kizártuk a fertőzés lehetőségét, használjunk durva és repedezett bőrre ajánlott bőrpuhító krémet.

 

5. Wellness a lábnak
Reszeljük meg időnként a sarkunkat, de csak előzetes áztatás után. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba, és ne használjuk más családtag sarokreszelőjét! Reszelés után este egy jó adag egy kis bőrpuhítói krémből, egy puha meleg zokni, irány az ágy, és másnapra már javulást érhetünk el.
Tipp: A sarok bőre könnyebben eltávolítható egy 10-20 perces, illóolajos vagy tengeri sós áztatást követően. A levendula, az eukaliptusz és a teafa olaja kiválóan fertőtlenít!

6. Ápoló olajok
A körömágyunk szintén könnyen kiszárad. Szakítsunk néha időt az ápolására: egy fülpiszkáló segítségével vigyünk fel rá bármilyen egyszerű olajat (pl. olívaolaj) és masszírozzuk bele finoman.

7. Egyformán szép!
Mindig egyforma hosszúak legyenek a körmeink - nagyon csúnya tud lenni egy letört köröm a kilenc hosszú mellett! Ha egy letörik, akkor inkább a többi körmöd is vágd kicsire, és együtt növeszd. Ha ezt nem akarod megtenni, mert pl. két nap múlva randid van, akkor inkább fuss el egy körmöshöz, aki a többi körmödet békén hagyja, és a sérült körmödet visszaépíti az eredeti hosszára, így növesztheted ezt is a többi mellé. Ha ez gyakran előfordul, kérhetsz rá akár zselés körömerősítést is, ami megvédi a töréstől a saját körmeid.

forrás: Harmonet