sub

Információk, érdekességek

A szülés előtti hetekben tanácsosabb elhagyni a magnéziumpótlást

2018. július 28.

A magnézium az egyik legfontosabb elem, mely segítségünkre lehet a nyugodt babavárásban. Ennek a fémnek azonban hátulütője is lehet, így a várható szülés időpontja előtt három héttel érdemes befejezni a szedését.

A terhesség alatt a szervezet különleges vitaminpótlást igényel. Azt, hogy a folsav szerepe a terhesség első szakaszában milyen kiemeltem fontos, sosem lehet elégszer hangsúlyozni, azonban sok más vegyelem, vitamin és ásványi anyag is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a várandósság idején a magzat és a kismama egészsége is egyaránt kielégítő legyen.  Cikkünkben Ratkó Tünde szülésznő most a magnéziumpótlás terhesség során játszott szerepére hívja fel olvasóink figyelmét.

Mire szolgálhat a magnézium a várandósság idején?

A magnézium talán legfontosabb szerepe, hogy gátolja az izmok, így méhizomzat összehúzódását – nagyon leegyszerűsítve a keményedést, és a görcsöket. A várandósság során az első, és második trimeszterben ennek a hatásnak nagy szerepe van a nyugalom megőrzésében. A keményedések, a méhizomzat összehúzódásai rossz esetben ugyanis sajnos kiválthatnak akár vetélést vagy koraszülést is, mely hatások a magnézium segítségével kikerülhetőek.

A magnézium ezen felül részt vesz a normál energiatermelő-anyagcsere folyamatokban is, az idegrendszer és az izmok normál működésének elősegítésében, valamint a normál csontozat és a fogak fenntartásában. Ezen túl jelentős szerepe van a normál pszichológiai funkciók fenntartásában és a normál sejtosztódásban is.

A szervezet a magnézium sóit hasznosítja, így lehet extra formában bejuttatni azt a testbe. Ahhoz azonban, hogy a lehető legjobban hasznosulhasson, két dologra is érdemes figyelni: egyrészt mindenképpen komplex készítmény formájában juttassuk be elsődlegesen a többletigényt, hiszen így azok a segédanyagok is jelen lesznek, melyek a magnézium beépülését megkönnyítik. Másrészt arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy a magnézium lehetőleg szerves kötési formában (pl.: magnézium-citrát) legyen jelen a készítményben, mivel így a felszívódása is lényegesen jobb!

Gondot okozhat az utolsó három hétben

A szülés várható időpontját már igen korán közlik a várandós anyukákkal, vagyis a kismamáknak mentálisan és pszichésen is  elég idejük van felkészülni a szülésre. Napjainkra a magzatvédő, illetve úgynevezett terhesvitaminok szedése is egyre szélesebb körben vált elterjedtté, ami azért szerencsés, mert fogyasztásukkal megelőzhetők olyan komoly betegségek, illetve terhesség alatti problémák, amelyek nem is olyan régen még komoly gondokat jelentettek, nem utolsó sorban a születendő csecsemő egészségére nézve.

A szülésznő véleménye szerint még ha a lehető legjobb vitamint is választjuk – melynek a tagoltsága is megfelelő, és a szerves kötések révén a felszívódása is nagyon jó -, a magnézium a terhesség utolsó három hetében gondot okozhat. A többletmennyiség ugyanis ebben a pár hétben gátolja a méhösszehúzódást, ami viszont a várva várt időponthoz közeledve azonban már szükségszerű lenne –  vagyis ebben az időszakban a magnézium fokozott bevitelének hatására a méh sokkal nehezebben látja el a feladatot, melyre kilenc hónapon keresztül készült.

Ugyanakkor a vitaminok szedését nem kell teljesen megszüntetni, hanem csak szüneteltetni érdemes – emeli ki ia szülésznő. A szoptatás időszaka ugyanis szintén  erőteljes megterhelést jelent a szervezetnek, vagyis a tápanyagok pótlása ilyenkor is szerencsés lehet.  A jól megválasztott várandósvitamin megfelelően tagolt, vagyis képes kiszolgálni a trimeszterek eltérő igényeit – a terhesség és a szoptatás idején ezért is érdemes kikérni a gyógyszerész tanácsát, aki bizonyosan a legmegfelelőbb vitaminkombinációt ajánlja a kismamának.

forrás: Bébik.hu