sub

Információk, érdekességek

A siker alappillére: az egészséges önbecsülés

2024. május 21.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az egyik legnagyobb lelki fájdalom, amikor valaki azt hiszi, hogy ő értéktelen, érdemes az élet szépségeire, javaira. Nem árt megvizsgálni, mit okoz az életben önmagunk megbecsülése, vagy éppen annak hiánya. Mennyire van jelen gondolat- és érzelemvilágunkban a rejtett bűntudat? Mérhetetlen számú emberi szenvedést és problémát lehetne elkerülni, ha tudatosítjuk ezt a legrejtettebb tényezőt azok közül, amelyek megakadályozzák a sikeres életet, a vonzás törvényének, és a tudatos teremtés képességének kiteljesedését.  

Mit vegyünk észre önmagunkban? Miért változtathatja meg életünket önmagunk (és mások) tiszteletének erősödése?

Az élet egyik nagy csapdája, ha nem vagyunk képesek megbecsülni és tisztelni önmagunkat, mert ilyen esetben csak a hiányt vesszük észre magunkban és életünkben. Ez tartalmilag egyénenként változik. Irányulhat képességekre, külalakra, birtokolt javakra, emberi kapcsolatokra, vagy testi állapotra.
Nagyon fontos felfedezni a hiányhoz való rejtett kötődést, mely gyakran nem is tudatosul. Ennek a fő oka, hogy már gyermekkorban kialakul, s évtizedek alatt a személyiség annyira megszokta, hogy nem is sejti létezését. Ez azért lehetséges, mert leggyakrabban az ambíció és a többre való törekvés fátyla rejti el a szemünk elől. A társadalom szemében azonban pozitív, követendő, vagy tisztelendő tulajdonságok közé tartozik, így a külvilág még meg is erősíti létezésük jogosságát.

Bizonyos dolgok hiányát észlelni az életünkben az rendben van, de folyamatosan abból induló motivációval cselekedni már káros, hiszen ekkor a kiinduló energiák az elégedetlenségből és türelmetlenségből táplálkoznak. Ebben a szemléletmódban a személyiség önmagának tervezi és hozza létre a rossz, téves viszonyítási pontot, amely a hiányban gyökerezik. Például, ha valakinek a viszonyát önmagához és másokhoz áthatja a megbecsülés és tisztelet hiánya, akkor ennek a következménye a kiábrándultság. Az viszont duplán káros energia, hiszen az egyén így nem képes alkotni, és átélni annak örömét. A környezetüknek szintúgy veszteség, hiszen egy boldog alkotó emberrel kevesebb van jelen az emberi kapcsolati hálóban.

Az önmagunkról való rossz vélemény a „bűnös vagy” gondolatára vezethető vissza. Ez a káros egyházi szemlélet és dogma évezredek óta mérgezi a kollektív tudatot. A teljes félreértelmezésen alapul, minden létező spirituális törvénynek. Az értéktelenség érzéséhez vezet, ami egyfajta lelki méreg, ami megnehezíti, vagy akár lehetetlenné teszi önmagad megbecsülését és szeretetét Súlyosabb esetben megbénítja a cselekvéseket, amelyek szükségesek lennének a célok, vágyak megvalósításához. Ami pedig a jobb önbecsülést is elősegítené. S így a kör bezárulni látszik. Azonban természetesen, mint az életben mindig, a probléma tartalmazza a megoldást is.

Mit lehet tenni, ha már felismertük, hogy nem becsüljük önmagunkat eléggé?

Két fontos dolog segíthet Az első: be kell látni, hogy egyáltalán nem nagyképűség és önzés, ha reálisan felméred képességeidet és megtalálod azokat a tulajdonságokat, amiért becsülheted magad. Ezzel leszel képes létrehozni egy értékes énképet, s ez fog tükröződni a valóságodban. Úgy is mondhatjuk, az énkép egy önteremtő folyamat szerves része, s nem pusztán statikus eredménye. Csak öntudatlanul hozhatsz létre, és tarthatsz fenn egy olyan énképet, amelyet nem becsülsz. Tehát első lépésben megtanulod becsülni és tisztelni önmagad. Találj magadban olyan képességeket, és tulajdonságokat, melyeket értékelni tudsz. Vidd a figyelmedet újra és újra azokra, és érezz örömet és HÁLÁT azért, mert ezt megkaptad. A Figyelem energiával telít és növeli ezen értékeid fejlődésének és kibontakozásának lehetőségét.

Ha ez nem megy és képtelen vagy rá, akkor sincs semmi gond. Akkor kezdd el másokkal. Érezz tiszteletet a környezeted minden tagja iránt, s vedd észre értékes tulajdonságaikat. Ha ez sikerül, akkor tudd, hogy ugyanúgy tekinthetsz önmagadra is. Önbecsülésed így növekedni fog és rájössz, nem abból fakad, amit tettél, amit birtokolsz vagy azokból a visszajelzésekből, amit a világ küld feléd. Sokkal inkább abból, hogy felismered valódi értékeidet. S amikor ez egy harmonikus állapotot hoz létre benned, akkor az önbizalmad is jelentősen erősödni fog. Fontos megérteni, hogy a mások iránti érzéseink tükröződnek az önmagadhoz való viszonyodban is. Tehát ha másokhoz szeretettel és megértéssel tudsz közeledni, akkor azt önmagad tekintetében is lehetséges.

Nagyon sok emberben él egyfajta háttérbűntudat, ami kapcsolódik a másokhoz való viszonyhoz, még ha az nem is tudatosul legtöbbször. Mások elítélése mélyebb szintről ered, mert hogy azok nem felelnek meg az elvárásunknak, a saját bűntudat feszítő érzésének enyhítésére szolgál. Ezt a negatív szokást általában fel lehet használni arra, hogy egy harmonikusabb és megfelelőbb énképet alakítsunk ki. Egyszerűen szokásunkká tesszük, hogy mások értékes tulajdonságait felfedezzük, akkor háttérbe szorul a kritika és a hibáztatás, megjelenik a megbecsülés és a tisztelet.

 

Összefoglalva, azt állapíthatjuk meg, hogy az önbecsülés hiánya belső konfliktushoz vezet, amelynek negatív következményei megjelennek az élet majd minden területén a párkapcsolattól kezdve, a testi állapotunkon át, akár az üzleti, pénzügyi helyzetig. Amikor már képes vagy megbecsülni és tisztelni a saját képességeidet, lehetőségeidet, és értékeidet, akkor békéssé, harmonikussá válik életed. Nem lesznek ellenséges érzelmeid másokkal szemben, hiszen tudod, hogy az a saját belső konfliktus külső tükröződése.

A feladat tehát mindössze annyi, hogy fontold meg a tükröződés törvényét és tapasztald meg a hatását. Használd önmagad és szeretteid hasznára, örömére. Tiszteld és becsüld önmagad és környezeted, ennek eredményeképpen megjelenik benned a Béke, a Hála, a Megbecsülés. meglátod az fog tükröződni a Világodban…

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu