sub

Információk, érdekességek

A nevetés gyógyít?

2023. március 27.

A szociális kapcsolatteremtés előmozdításán kívül a nevetés egyszerű gyógymód is lehet, fizikális és mentális egészségünk segítője. Összpontosítsunk főbb előnyeire.

Fotó: pixabay.comA nevetés jótéteményeit érdemes megismerni, mert mindenki profitálhat belőle.

Beindítja az endorfinok termelődését

A nevetés serkenti az ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) termelődését az agyban. Ilyenek: a szerotonin (nyugtató) és a dopamin (boldogság) hormon, valamint az endorfinok. Ez utóbbiak természetes morfinok, fájdalom- és szorongáscsillapítók, melyek
elűzik a stresszt, valamint jó közérzetet és ellazulást biztosítanak.

Távol tartja a szív- és érrendszeri betegségeket

A nevetés kissé olyan hatású, mint a sportolás. Amikor kacagunk, a pulzusszám fokozódik, a szív „edződik”, ezért megerősödik, a vérkeringés felgyorsul, a vérrögképződés veszélye csökken,és mérséklődik a vérnyomás. Ezek a következmények hasznos eszközei a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének.

Ellazítja az izmokat

A nevetés megmozgatja, ellazítja az izmokat, és nemcsak az arcét, beleértve a járomcsonti izmokat, hanem mintegy 400 továbbit is, pl. a hát, a mellkas, a has és a comb izmait is. Amikor nevetünk, az egész test bekapcsolódik: egyes neurológusok ezt nevezik „belső kocogásnak”, mivel igazi gyengéd torna, amely végül a test kellemes ellazulását váltja ki.

Oxigénnel tölti fel a szervezetet

A nevetés kiüríti és friss levegővel tölti meg a tüdőt. Nevetéskor a mellkasüreget a hastól elválasztó rekeszizom emelkedik és süllyed, mely összehúzódások fokozzák a tüdőbe áramló levegő menynyiségét. Gyorsul a légzés, és a szervezet szöveteinek oxigénellátása fokozódik. A szaggatott légzésforma hasonló a jógában gyakorolt légzéshez.

Enyhíti a depressziót

Még a legnagyobb bajok, a legfájdalmasabb megpróbáltatások esetén vagy kritikus pillanatokban is meglephet minket a nevetés (néha nem megfelelő módon). Ekkor néhány másodpercre elfelejtjük a nehézségeket, csak a jelen pillanatot éljük meg, és teli torokból nevetünk. Ajándék a nevetés, amely megmutatja, hogyan lehet hasznos túlélési mód, mert segít problémáink viszonylagossá tételében, a depresszió enyhítésében, a stressz oldásában.

Segíti az emésztést

A nevetés során a hasi légzés hatására a rekeszizom „masszírozza” a belső szerveket, ami megkönnyíti a bélmozgást. Ennek hatására javul a vérellátás és az emésztés.

Ismerjük meg a hahotajógát!

Létezik hahota/nevető jóga (Laughter Yoga), amelyet Madan Kataria, egy mumbai (indiai) orvos alkotott meg 1995-ben. Ennek során a nevetést nem humoros dolgok vagy vicces helyzetek váltják ki, hanem az spontán módon fakad a jóga résztvevőiből, miközben ötvözi az egyes arckifejezéseket, a nevetést és a jógalégzést (pranayama). Ma már ezrével vannak ilyen klubok, több mint 100 országban. A nevetés ilyenkor csoportos gyakorlat, amelynek során a minden ok nélküli, spontán kacagás „igazi” nevetéssé válik, majd a résztvevők általános vidámsága felé fordul a hangulat. Bizonyos helyeken, cégeknél, iskolákban vagy gondozási intézményekben is működnek kacagóklubok.

forrás: Patika Magazin