sub

Információk, érdekességek

A náthától a hörghurutig

2019. december 28.

A fotó illusztráció: pixabay.com

“Gyermek fül-orr gégészeti gyakorlatomban azt tapasztalom, hogy a náthával kezdődő, majd szűnni nem akaró, főleg éjszaka jelentkező, köhögésig tartó betegségsorozat mindennapossá, mondhatni népbetegséggé vált.”

A rendelőmben naponta sok szülő panaszát végighallgatva elmondhatom, hogy a probléma leginkább a közösségbe kerüléssel kezdődik. A gyermekek többsége mindaddig egészséges, amíg egy új környezetbe nem kerül, ahol addig ismeretlen környezeti ártalmakkal találkozik.

Sajnos elkerülhetetlen, hogy az egészséges gyermekek közé ne kerüljenek félig gyógyultan, még orrfolyással, köhögéssel küszködő gyermekek, akik tüsszentéssel, köhögéssel szennyezett kézzel szinte az egész közösségnek továbbadják az antibiotikumot túlélt, megerősödött kórokozókat. Ennek az a következménye, hogy a többi gyermek is náthás lesz, sőt hazaviszi a betegséget, és az egész család, főként a kistestvér és a gyermeket ápoló nagyszülő betegszik meg.

A Hétfejű Sárkány betegség

A tünetek a szülők minden igyekezete ellenére elhúzódnak, heteken – hónapokon át tartanak, és a szövődmények sorozata elkezdődik. Többnyire hét, egymást törvényszerű sorrendben követő betegségsorozat veszi kezdetét.
Ezt a komplex kórképet neveztem el Hétfejű Sárkány betegségnek, ugyanis ez a közismert mesealak jól illusztrálja a betegség leküzdésének nehézségeit.
Csak akkor oldódik meg, ha minden egyes részproblémát – nevezzük sárkányfejnek – leküzdünk. Nem elég egy-egy részproblémát megoldani, hanem elsősorban az okot kell megszüntetni.
A legfontosabb felismerésünk az, hogy a komplex kórkép – még ha látszólag enyhe tünetekkel is jár – komplex megoldást igényel.

A gyermekkori nátha jellegzetességei

  • A leggyakoribb gyermekbetegség. Évente többször minden gyermeket érint, és az utóbbi időben egyre többször válik szövődményessé.
  • A gyermekkori felsőlégúti fertőzés semmilyen vonatkozásban nem tekinthető azonosnak a felnőttkorival. Minél fiatalabb egy szervezet, annál inkább megterheli még a nátha is, és általános tüneteket okoz (pl. láz, étvágytalanság, nyugtalanság, alvászavar, stb.). Az újszülött és a csecsemőkori nátha még a táplálást is veszélyezteti, hiszen ebben az életkorban még csak az orrán tud levegőt venni a gyermek. Ebben a korban az allergiás eredetű nátha még ritkább, de a későbbiekben a környezetszennyeződés és az immunitás gyengesége miatt egyre valószínűbb kóroki tényezővé válik.
  • Az orrnyálkahártya a hirtelen lehűlés kapcsán fogékonyabb lesz a levegőben lévő vírusok, baktériumok számára – ezért tartják megfázásnak.
  • A túlzottan meleg és száraz levegő is kedvez a nátha kialakulásának, mert a nyálkahártya kiszárad, elveszti természetes védekező képességét. A hideg hatására az erek hirtelen összehúzódása is rontja a védekezést. Reflexesen is csökken az immunvédelem, és könnyebben behatolnak és elszaporodnak a vírusok.
  • A náthás gyermek tüsszentéssel, köhögéssel – cseppfertőzés révén – a kórokozók millióit juttatja a levegőbe, sőt a tárgyak, játékok, az ajtókilincsek is közvetíthetik a betegséget.
  • Az orrfolyás kezdetben vízszerű orrváladékozással és orrdugulással jár, hiszen az orrüreget bélelő nyálkahártya vizenyősen megduzzad, akadályozva ezzel az orrlégzést. A gátolt orrlégzés másodlagos torokpanaszokat okoz, ún. “kicsit piros torok”-nak nevezett betegséget eredményez.
  • Ha a vírusok véráram révén az egész szervezetet megbetegítik, akkor viszonylag jó általános állapotban magas lázzal járó betegség alakul ki.
  • A megduzzadt légúti nyálkahártya jó táptalaj a baktériumok számára és megtelepedve ezek okozzák a szövődményeket, elsősorban az orrmelléküregekben, majd a középfülben, az orrmandulában és a légutakban.

Mindezen bajok megelőzhetők, ha a náthát komolyan vesszük és annak súlya szerint kezeljük.

Hogyan kerüljük el a náthát?

1. A meghűlés ellen értelemszerűen a meleg az első ellenszer. Öltöztessük rétegesen a gyermekeket. A sapka, sál, kesztyű viselése  fontos védekezés a betegség ellen.
2. Hideg időben, főleg ha elázunk és a cipőnk is átnedvesedik, jó a meleg fürdő, a meleg, illóolajos kamillás inhalálás, gyermekeknek a forrázás veszélye miatt nem javaslom. Nekik a meleg gyógytea itatása, és mindkét fülüket egyidejűleg melegítő fülmelegítő gyógysapka használatát javaslom.
3. Az illóolajok közül a kakukkfű közismerten segíti a felgyülemlett váladék oldását, felköhögését.
4. A hársfavirágból készült tea izzasztó hatású, gyulladáscsökkentő és hatóanyagai között flavonoidok is találhatók. A bodzavirág szintén izzasztó hatású és a benne lévő illóolajok is váladékoldó hatásúak.

Orrhigiéne – mi ez?

Mindezek természetesen kiegészítik azt a fontos törekvésünket, hogy az orrjáratokban megtelepedett, ott elszaporodó és szövődményeket kiváltó kórokozókat eltávolítsuk. A megvalósításához alkotta meg klinikai munkacsoportunk az ORRHIGIÉNE fogalmát és eszközeit. Tapasztalatunk szerint a pangó orrváladék eltávolítására a megoldás kulcsa, ha ezt alaposan és rendszeresen végezzük. A szülők kezébe orrszívókat adtunk, ami még kevésbé gyakorlott kezekben is teljesen ártalmatlan.

A porszívóra szerelhető orrszívók segítségével az orrüregből hatékonyan el lehet távolítani a kórokozókkal telített váladékot. Az orrmelléküregekbe megbújt baktériumok eltávolítása viszont már nem házi feladat, gyakorlott asszisztensek végzik a rendelőnkben.

  • Hányszor szívjuk az orrváladékot? 

Gyakran kérdezik tőlem a szülők, hogy hányszor szabad, illetve hányszor kell leszívni a kisgyermek orrváladékát. Erre a helyes válasz az, hogy ahányszor egy felnőtt ember kifújná az orrát, hiszen nem lehet vele ártani.

  • Hogyan használjuk az orrszívót?

Arra viszont szeretném felhívni a figyelmet, hogy a helyes orrfújásra is meg kell tanítani a gyermeket. Nem lehet kizárólag az orrszívásra hagyatkozni. Az orrszívás ülő helyzetben történjen, hiszen fekvő helyzetben a váladék hátracsorog, nehezebb leszívni. A leszívás előtt és után is célszerű orrszprét juttatni, befújni az orrba. A szóróflakon csúcsát ne dugjuk a gyermek orrába. Az általunk kitalált kombinált orrszpré oldja a váladékot és lelohasztja a nyálkahártyát, ezért célszerű a leszívás előtt és után is befújni.

  • Mire jó a fülmelegítő gyógysapka?

A duzzadt orrnyálkahártya gyermekeknél hamar okoz fülkürt szellőzési zavart. Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a fülkagylókra helyezett meleg borogatás reflexesen javítja a középfül szellőzését. Ezt a régi tapasztalatra épült gyógymódot használtuk fel a fülmelegítő gyógysapka elkészítéséhez. A betétek jól tartják a meleget és nem forrósodnak fel túlságosan, és mindkét oldalon egyszerre gyógyítanak.

A klinikán kifejlesztett három termék, az orrszívó, a kétkomponensű orrspray és a fülmelegítő gyógysapka a megelőzés és a gyógyítás szempontjából is hatékony eszköznek bizonyultak.

Gyermeküknek mielőbbi gyógyulást kívánok!

Dr. Somi Ildikó
gyermek fül-orr-gége szakorvos
www.gyogysapka.hu

forrás: Bébik.hu