sub

Információk, érdekességek

A napozás aranyszabályai

2018. augusztus 02.

A jó dolgokkal kapcsolatban hajlamosak vagyunk túlzásba esni – sokszor így vagyunk a napozással is. A napsugarak sokféle pozitív hatást gyakorolnak szervezetünkre, ugyanakkor, ha sokat napozunk, ráadásul nem a megfelelő időpontban, akár komoly következményekkel is szembe kell néznünk.

A napfénynek sokféle jótékony hatását ismerjük: javítja kedélyállapotunkat, vérnyomáscsökkentő, erősíti a csontokat és segíti a minőségi alvást. A napozásnak van azonban veszélyes oldala is: bőrünkre különösen nyáron kell vigyáznunk, hiszen komoly rövid- és hosszútávú következményei lehetnek, ha  túlzásba visszük a napfürdőzést. Mire figyeljünk különösen a nyaralás alatt? Cikkünkből most kiderül.

1. Időzítés – ne kövessük a tömeg szokásait!

Természetes, hogy a nyaralás alatt szeretünk kényelmesen ébredni, majd reggelizni, és ezt követően indulunk a vízpartra. A napozás időzítése szempontjából sajnos ez a ‘nyaralós’ életritmus azonban nem túl előnyös:  10 és 15 óra között ugyanis tanácsos elkerülni a közvetlen napsütést, még akkor is, ha a vízpart tömve van barnulni vágyó napimádókkal. Ha tehetjük, ebben az időszakban vonuljunk inkább árnyékba. Ilyenkor különösen jól jöhet az olyan  környezet, amely árnyas és és kényelmes, és  ellazulásra alkalmas helyet biztosít a legmelegebb órákban – hangsúlyozza a sárvári Spirit Hotel szakembere. Ha nincs más mód megóvni bőrünket az erős sugárzástól, a napernyők is jó szolgálatot tehetnek.

Vigyázzunk! A hűvös víz víz  közelsége és a szeles idő egyaránt megtévesztők lehetnek, mivel csökkentik hőérzetünket,  így könnyen abba a hibába eshetünk, hogy akár azt sem vesszük észre, hogy leégünk.
A gyerekekre különösen figyeljünk! Akármekkora is az ellenállás, a naptejezést nem szabad kihagynunk. A legmelegebb órákban a  naptej használatán túl a vízparton órákig homokozó, kaviccsal játszó kisgyerekekre mindig adjunk könnyű trikót is, mert a kis vállak, hátak nagyon könnyen leégnek az erős napsugárzás hatására. 

2. A kulcsszó: fényvédelem!

Védekezzünk tudatosan: használjunk magas faktorszámú napvédő krémet. A nyári tűző napon napjainkban már nem csak a világos bőrűeknek ajánlottak az 50 faktoros készítmények, hanem a sötétebb,barnább bőrűeknek is. Egész testünket óvjuk a napsugaraktól, tetőtől talpig. A naptej mellett ilyenkor elengedhetetlen a megfelelő öltözködés is. Ne felejtsünk el a kalapot, sapkát sem magunkkal vinni, és ne feledkezzünk meg a strandkendőről sem, illetve jó szolgálatot tehetnek a könnyű, fehér – például lenvászon –  ingek is abban az esetben, ha huzamosabb ideig, egy-egy ebéd vagy fagylaltozás erejéig közvetlen napsugárzásnak tesszük ki magunkat. Akinek érzékeny a szeme, UV-szűrős napszemüveggel is védheti magát.

– Menjen biztosra, és használjon erős védelmet biztosító, akár 50 faktoros naptejet!

– Kenje be egész testét még indulás előtt, nem kihagyva sem az arcot, sem a lábfejet. Ma már számos helyen, nem  utolsó sorban a patikákban jó minőségű naptejeket kaphatunk, amik garantált védelmet nyújtanak.

– Kétóránként érdemes újrakenni a testet, főképp, ha közben vízben is tartózkodtunk. Ez a tanács akkor is érvényes, ha vízálló napvédőt használunk.

– A naptej nem véd a napszúrástól! Aki nem hűsíti magát rendszeresen, haját is bevizezve, mindig viseljen kalapot, sapkát, és lehetőleg sokat tartózkodjon árnyékban.

– Ne felejtse: a bőr hosszú távú egészsége fontosabb, mint a barnulás!

3. Kompenzáljuk az izzadást bőséges folyadékfogyasztással !

Nagy melegben különösen fontos, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget. Próbáljunk meg naponta legalább 3-4 liter folyadékot fogyasztani. Bár általánosságban elmondható, hogy a tiszta víz a legmegfelelőbb a szomjoltásra, nagy melegben nyugodtan igyunk gyümölcslevet, vagy bármilyen olyan, lehetőleg alkoholmentes italt, ami jólesik. Fogyasszunk lédús gyümölcsöket, a gyerekeket pedig sűrűn kínáljuk meg valamilyen kedvükre való innivalóval, hogy az izzadással elveszített folyadékot biztosan pótolhassuk. 

forrás: Bébik.hu