sub

Információk, érdekességek

A legszebb ajándék: lélekjelenlét

2016. december 26.

December 18-án gyújtjtottuk meg a negyedik gyertyát a koszorún. Vajon tudjuk-e, hogy a párunk hogyan gondol a karácsonyra? Tudjuk-e, hogy mit jelent neki ez a gyönyörű ünnep? S vajon mit érez az újév közeledtével? A téli napforduló mit jelent neki? Hát nekünk?

Ha eddig még nem tettük meg, itt az ideje, hogy leüljünk egy kicsit szeretteinkkel, párunkkal, és egymásra, saját magunkra irányítsuk a figyelmünket. Hogy vagyunk? Hol tartunk éppen az életünkben? Hogyan, milyen belső világgal várjuk az év újjászületéssel és újrakezdéssel kapcsolatos ünnepeit.

Egy délutáni séta, esti beszélgetés egy pohár bor mellett, csodákra képes. Ebben az időszakban különleges alkalmunk nyílik egy kicsit mélyebbre, távolabbra látni magunkban és egymásban, a közös életünkben. Számba vehetjük eddigi örömeinket, bánatainkat, elmondhatjuk egymásnak céljainkat, vágyainkat. Szőjünk közös álmokat, amelyek még szorosabbá és gazdagabbá teszik a közös jövőt.

 

Itt van tehát az ideje a meghittebb együttléteknek, az apró adventi meglepetéseknek, az esti csendes beszélgetéseknek. Emlékezzünk vissza együtt, hol és mikor ismerkedtünk meg? Megvan még vajon az első randink helyszíne, az a régi étterem? Mikor sétáltunk együtt kéz a kézben utoljára? Tegyük meg most. Van kedvenc erdőnk? Épületünk? Kávézónk? Mindenképp együtt menjünk el oda. A téli ünnepeknél nincs is talán kedvezőbb alkalom a romantikát, a bensőségességet becsempészni kapcsolatainkba. S nincs is annál szebb karácsonyi ajándék, mint amikor figyelmet, időt fordítunk az együttlétre.


Tudjuk, hogy az ünnep sokszor nyűg. Bevásárlás, kötelező ajándékok, nagytakarítás, szervezés, s a legtöbbünk ezeket a feladatokat a napi munka mellett teljesíti. Állítsuk meg a sodrást, a megfelelés kényszert! Vegyük észre, hogy mindez a szükséges anyagi dolog, csak a felszín, nem ezek vagyunk mi, s nem ez a kapcsolatunk, a szeretetünk, a szerelmünk valódi tartalma.

Van egy gyönyörű magyar szó: lélekjelenlét.

A köznyelvben annyit jelent, hogy egy embert nem sodornak el az érzései, hanem a figyelme a jelenben marad, észnél van, s eszerint jár el. Mélyebb értelemben a lelkünk, az énünk valódi jelenlétét jelenti, amikor nem hagyjuk sodortatni magunkat, hanem teret engedünk a lélek valódi tartalmának, s erre figyelünk. Advent utolsó szakaszában ennél nincs fontosabb: a lelkünkkel jelen lenni.

Szereted a kedvesed, párod, szerelmed? Ha igen, adhatsz-e ennél többet neki, s kaphatsz-e ennél többet: a lélek jelenlétét.

A Te lelked hol jár? Mit hordoz? Mit jelent neked és párodnak a lélekjelenlét?

Ha kíváncsi vagy rám, itt megtalálsz:
http://balancesiacu.blogspot.hu/
forrás: Harmonet