sub

Információk, érdekességek

A legjobb gyógyteák az 5 leggyakoribb problémára

2020. január 19.

Hűvös időben érdemes naponta egy-két csésze gyógyteát elfogyasztani a jó hangulat, az immunrendszer erősítése és egészségünk megőrzése céljából. A gyógyteák áldásos hatásai mára már köztudomásúak, és a kínálatban már szerepelnek a különböző panaszokra összeállított speciális teakeverékek is. Ha már otthonosan mozgunk a gyógyteák világában, otthon is készíthetünk magunknak teakeveréket. Milyen panaszra milyen gyógynövény való, hogyan készítsük el a teánkat az optimális hatás érdekében?  

Miért igyunk gyógyteát?

A szelíd orvoslási módszerek – mint amilyen például a természetgyógyászat és a homeopátia - fő célja az ember védekezőképességének és belső gyógyító erejének ösztönzése, hogy a szervezet önmaga képes legyen legyőzni a betegséget. Ezeket a hagyományokat szívesen fedezi fel újra az erős mellékhatásokat okozó és kétes hatékonyságú kémiai gyógyszerekből kiábrándult, természettől elszakadt, külső-belső harmóniára törekvő ember.

A szelíd gyógymód változatos képviselői a forrázatok és tinktúrák készítésére alkalmas gyógynövények, gyógyfüvek, amelyek kíméletesen orvosolják legkülönfélébb nyavalyáinkat, rendszeres használatuk pedig – gazdag és változatos beltartalmi értékeik révén - hozzásegít a kiegyensúlyozott, természetes egészséghez.

Fontos! A szelíd gyógymód kifejezés arra is utal, hogy a gyógynövények lassan és kíméletesen fejtik ki a hatásukat – egy-két nap alatt ne várjunk csodát. Nem érdemes azt a hatást várni, mint a percek alatt fájdalmat csillapító gyógyszerektől és társaiktól. Néhány nap vagy hét is szükséges lehet ahhoz, hogy a szervezet megfelelően reagáljon a hatóanyagokra.

Lehetőleg ízesítés nélkül fogyasszuk!

A gyógyteák a hagyományos feketeteával ellentétben cukor és citrom nélkül is jóízűek, sőt, hatóanyagaik tisztán érvényesülnek leginkább. Ezért a főzetet magában fogyasszuk, lehetőleg ízesítés nélkül, legfeljebb pici mézzel. Ízlelőbimbóink egy idő után nem fogják furcsán fűízűnek találni a gyógynövényeket, sőt, egy újabb gazdag ízvilágot fedezhetünk fel a megszokott zöld-és feketetea ízvariációk mellett.

Forrázás vagy áztatás?

A különböző növényrészek más-más hatóanyagokat tartalmaznak, így különféle eljárásokra lehet szükség, hogy azokat megfelelően, a lehető legkevesebb veszteséggel kinyerjük. Így a virágokat, leveleket, füveket (pl. kamillavirágzat, borsmentalevél) forrázás után hagyjuk lefedve néhány percig, majd szűrve fogyasszuk.

A gyökereket, kérgeket, fás szárakat akár 3-5 percig is forralhatjuk, majd némi állás után szűrjük és ihatjuk.

A hőre kifejezetten érzékeny hatóanyagot tartalmazó növényekből, növényrészekből 8-12 órai hideg vizes áztatással készítsünk teát. Ezt a kivonatot hidegen vagy legfeljebb enyhe melegítés után fogyasszuk, hogy értékes hatóanyagaiból minél többet megőrizzünk.

Meghűlésre, az immunrendszer erősítésére

 

Ősszel és télen akár mindennap ihatunk hárs- és bodzateát, magában vagy más gyógynövényekkel keverve is. A hársfa és a bodza ugyanis enyhe izzasztó hatásuk révén fertőtlenítik a szervezetet és erősítik ellenálló képességünket. A hársfa önmagában is finom, mézes ízű, így a gyerekek is hamar megkedvelik. Mindig olyan forrón igyuk, ahogy csak bírjuk, ezzel fokozhatjuk immunerősítő hatását. Ha már bujkál bennünk a megfázás vagy az influenza, a legjobb, amit tehetünk, hogy egy forró fürdő után jól bebugyolálva testünket ágyba fekszünk, és elkortyolgatunk egy bögre hársfateát.

A csipkebogyó és a hibiszkusz hasonló immunerősítő hatással rendelkeznek, de rendkívül magas C-vitamin tartalmukat csak hideg vizes áztatással őrizhetjük meg. Egy marék csipkebogyót és hibiszkuszvirágot egy fél napig áztatunk egy kancsó vízben, másnap citrommal és mézzel ízesítve ihatjuk, hidegen is nagyon finom!

Felső- és alsó légúti megbetegedésekre

Torokfájásra, köhögésre tegyünk a meghűlés elleni teakeverékünkbe kakukkfüvet, borsmentát is, de még hatékonyabb a zsályateával végzett gargalizálás. Ehhez két deci vízzel forrázzunk le két-három teáskanál zsályalevelet, öt-tíz percig hagyjuk lefedve állni, majd végezzünk toroköblítést.

Az édesanyáink, nagyanyáink régi bevált receptjét, a kamillás gőzölést feltétlenül iktassuk be nátha, influenza, arcüreggyulladás esetén, légzéskönnyítő illóolajokkal kombinálva még hatékonyabb (fenyőfélék, eukaliptusz, borsmenta, citrusfélék).

Emésztési problémákra

Számos gyógyteakeverék és speciális recept létezik emésztési problémákra, de ha komoly bajunk van, inkább forduljunk természetgyógyászhoz, fitoterapeutához, aki az alkatunknak és aktuális betegségünknek megfelelő keveréket készíti el.

Az enyhébb, illetve egyszeri tüneteket, mint például heveny gyomorrontás, puffadás vagy székrekedés, hasmenés, azonban érdemes otthon is kezelni, ebben segít a borsmenta és a kamilla. Mindkét növény általános tisztító, gyulladáscsökkentő hatású. A borsmenta amellett, hogy javítja az emésztést, szellemileg is felfrissít, így javasolható akár a reggeli kávé helyett is. A kamilla enyhe hashajtó hatású, ezzel mindenképpen számoljunk fogyasztásakor. Szélhajtó hatásúak, csökkentik a puffadást a borsmenta, a kömény, édeskömény és az ánizs. Erősebb hashajtó hatású gyógynövények a kutyabengekéreg és a szenna, ezeket csak kúraszerűen igyuk, amennyiben feltétlenül szükség van rá!

Női bajokra

A menstruáció előtti és alatti tüneteket is hatékonyan mérsékelhetjük a megfelelő gyógyteakeverékkel. Görcsoldó hatású a csalán, kamilla, cickafark keveréke, erős vérzés esetén pedig javasolt a keverékbe palástfüvet is tenni, nagyon jól csillapítja a vérzést. A csalántea sok vasat tartalmaz, fogyasztása a vérzéses időszakokban ezért is áldásos.

Ha a hangulatunk is megsínyli állapotunkat, használjunk még citromfüvet és orbáncfüvet is. Ezek hangulatjavító gyógynövények, az orbáncfű emellett ajánlható a fényhiányos időszak depressziós tüneteire, a citromfű pedig a gyógynövények között meglehetősen erős nyugtató hatása mellett görcsoldó, antibakterális és antivirális hatóanyagokat is tartalmaz.

Tisztítókúrákhoz

Erős vízhajtó és vértisztító hatású gyógynövényünk a csalán, amely minden tisztító teakeverék alapja. Az egész emésztőrendszert megtisztítja a salakanyagoktól, segít az allergia, bőrbetegségek és ízületi panaszok elmulasztásában is, és emellett hosszabb időn keresztül is alkalmazható.

Fontos, hogy ha tisztítókúránkat teakeverékekkel is kiegészítjük, a salaktalanító és vértisztító növények mellett használjunk olyan „alkatrészeket” is, amelyek a kiválasztó és méregtelenítő szerveinket, a májat és a vesét is fokozottabb működésre serkentik, pl. gyermekláncfű. Így szervezetünk egyenletesen tisztulhat és a méregtelenítés hatásfoka megsokszorozódik.

forrás: Harmonet.hu