sub

Információk, érdekességek

A leendő apák alkoholizálása is magzatkárosító

2016. július 30.

A szülők alkoholfogyasztása súlyosan károsíthatja a fejlődő embriót, illetve magzatot.

A megszületést követően az intelligenciahányados csökkenése, növekedésbeli visszamaradások, idegrendszeri zavarok, viselkedési problémák, a társadalomba való beilleszkedési nehézségek egyaránt kialakulhatnak azoknál, akik már az anyaméhben (is) kaptak alkoholt – az édesanyjuknak „köszönhetően”.

A leendő apáknak sem árt tartani a túlzott alkoholfogyasztástól, ugyanis az csökkenti a megtermékenyítő képességet. Az apák felelőssége azonban ennél sokkal nagyobb. A legújabb kutatások eredményei ugyanis rávilágítanak arra, hogy egy megtermékenyítést megelőző alkoholizálás olyan mértékben károsíthatja a spermiumok génállományát, hogy az fejlődésbeli abnormalitásokat okozhat az embriónál, magzatnál.

Egyelőre állatkísérletek eredményei állnak rendelkezésre, amelyek során a hím egereknek különböző alkoholadagokat adtak be, illetve összehasonlításként hím egerek egy csoportjának sós-vizes oldatot injektáltak, alkohol helyett. Ezt követően pároztatták őket a nőstény egerekkel. Az alkoholt kapott hím egerek utódai abnormális szervfejlődést és/vagy agyfejlődést mutattak. Ez a sós-vizes injekciót kapott hím egerek utódainál nem így volt.

Úgy tűnik tehát, hogy a fejlődési rendellenességek egy része már a megtermékenyítés pillanatában eldől. Amennyiben ez humán esetben is helytálló, akkor a leendő apáknak még inkább ügyelniük kell az egészséges, káros szenvedélyektől mentes életvitelre.

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu