sub

Információk, érdekességek

A kicsiknek is kell fényvédő?

2017. július 24.

A szülők akár a legfinomabb baba- és kisgyermek-kozmetikumokat is megveszik, ha az a gyermekük egészségét védi. Felmerül azonban a kérdés, hogy egyáltalán szükség van-e arra, hogy a csecsemőt – szinte megszületésétől kezdve – fényvédő készítményekkel is bekenjék. Vagy igazuk lenne azoknak, akik szerint kell a D-vitamin a szervezetbe, ezért napozzon csak a csecsemő és a kisgyermek?

Erős napfény esetén az ultraibolya (UV) sugarak károsító hatásától védeni kell a bébiket és a kicsiket

A bőr nem felejt,- azaz az évek során a bőrt érő UV-adagok összeadódnak, és magasabb „összegek” elérésekor számos bőrbetegség, köztük a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásának a valószínűsége is jelentősen megnő.

  • A csecsemőkori napozás különösen veszélyes, mert a csecsemők kevés védő-pigmenttel (melaninnal) rendelkező, érzékeny, vékony bőrében adott mennyiségű UV-sugárzás nagyobb mértékű károsodást idéz elő, mint felnőtteknél. Emellett, a bébik bőre a kiszáradásra hajlamosabb, mint a felnőtteké, és ha ez megtörténik, akkor a száraz bőr ideális behatolási kapu lehet többféle kórokozó (pl. baktériumok) számára.
     
  • Bébiket sem fényvédő készítményekkel, sem fényvédők nélkül, közvetlen, erős napfényre helyezni és napoztatni nem szabad; még nyaralások, síelések alkalmával sem! Kifejezetten kerülendő a meleg, napfényes napokon a 11 és 15 óra közötti kinn tartózkodás, napoztatás. Babakocsiban is csak megfelelő fizikai védelemmel ellátott módon szabad levegőztetni a csecsemőket; azaz babakocsira szerelt napernyővel, csecsemőre adott világos, lehetőleg fehér színű vászonsapkával vagy –kalappal, teljes testet fedő vékony ruházattal.
     
  • Egy év feletti kisgyermekeknél a kúszás-mászás, futkározás miatt már nehezebben oldható az meg, hogy a ne tartózkodjanak a napon. Arra azért ügyelni kell, hogy ne égjenek le a kicsik: a bőrt megfelelően takaró, szellőző öltözet mellett, gondoskodni kell a fényvédők alkalmazásáról is,- az arcon és a testen egyaránt.

Gyermek és felnőtt fényvédők különbsége

Speciálisan a kisgyermekek számára készült kenőcsöt, spray-tjavasolnak a szakemberek. Bármilyen drága és márkás is legyen a felnőttek által használt fényvédő készítmény, azt nem ajánlott a kisgyermekeknél is alkalmazni (a kisgyermekeknek szánt termékeket viszont használhatják az érzékeny bőrű felnőttek is).

A kicsiknek és a felnőtteknek tervezett fényvédők a fényvédelem megvalósításának a módjában különböznek egymástól. A felnőtteknek szánt készítményekben általában kémiai elven működő szintetikus fényvédő molekulák találhatók, amik az UV-fény egységeit, az ún. UV-fényfotonokat elnyelik, mielőtt az a bőrbe behatolhatna, és ott biológiai károsodásokat okozna. Ezzel szemben a kisgyermekeknek készült termékek általában ásványi eredetű anyagokat tartalmazó krémek, habok, kenőcsök, amik a bennük lévő parányi szemcséknek köszönhetően az UV-fényt visszatükrözik. Tulajdonképpen fizikai elven, mini tükrökként viselkednek a védőszemcsék, amiknek köszönhetően az UV-fény nem tud a bőrbe hatolni.

A kicsiknek tervezett készítményekben a fényvisszaverő funkciót általában a cink-oxid és/vagy a titán-dioxid fehér szemcséi látják el. Ezek fehér színű, lisztszerű porok. Erre vezethető vissza az is, hogy a bőrre felkent készítmények sok esetben enyhén fehéres színárnyalatúak(olyan hatást keltenek a kicsiken, mintha bemeszelték volna őket), azaz nem egy láthatatlan réteget képeznek a bőrön.

Az említett apró esztétikai hátrányuk ellenére a kisgyermekeknek készült fényvédő készítmények alkalmazása biztonságosnak tekinthető. Ugyanakkor, nem ismert az, hogy a felnőttek számára készült, kémiai fényvédőt tartalmazó szerekben lévő fényelnyelő molekulák a bébik bőrén keresztül felszívódnak-e, ha igen, akkor milyen mértékben, és milyen hatást fejtenek ki a szervezetre. Ezzel magyarázható az, hogy szakmai szervezetek nem ajánlják két éven aluli gyermekeknek a kémiai fényvédőket tartalmazó szereket.

50-es faktor

A kisgyermekek számára készült fényvédők UV-elleni védelem erősségét jellemző SPF-faktora általában magas, a leggyakrabban 50-es faktorúak a termékek. Ez a faktorszám – az elérhető termékek között – a lehető legnagyobb mértékű fényvédelmet biztosítja. Annak ellenére, hogy magas faktorú fényvédőt ken valaki a gyermekére, gondolni kell a rendszeres újrakenésre is, 3-4 óránként újra kell alkalmazni a szert, hiszen mozgás, játék, fürdés közben az eltűnhet a bőrről.

Kényelmi szempontokat szolgálnak azok a spray-k, amik ún. multipozíciósak, azaz izgő-mozgó gyermekekre gondolva, akár a spray-tartályt fejjel lefelé tartva is kifújható belőlük a fényvédő hab. Emellett, a homokos tengerpartokon nyaraló kisgyermekek védelmét szem előtt tartva, homoklepergető fényvédő készítmények is elérhetők.

A kisgyermekének leginkább megfelelő termék kiválasztásában a gyógyszerésze tanácsaira mindig számíthat.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu