sub

Információk, érdekességek

A gyilkos hétfő reggel szindróma - segítünk túlélni!

2018. július 22.

Minden harmadik magyarra halálos veszélyt jelentenek a hétfő reggelek - különösen 35 éves kor felett. A "hétfő reggel szindróma" egy stressz-tünetegyüttesnek a neve, ami a vérnyomás, a légzés és a lelki feszültség együttes hatása a szervezetre.  

Ez a szindróma valószínű okozója a sztróknak, az infarktusnak és több stressz-eredetű betegségnek.

Egy japán kutatás szerint a hétfő - és főleg a hétfő reggel - a legveszélyesebb nap a héten. A legtöbb ember persze ezt kutatás nélkül is pontosan tudja - gyakorlatilag mindenki, aki ezen a szép, derűs reggelen egy vidám séta helyett a munkahelyén csücsül.

Hazánkban igen elterjedt a magas vérnyomás betegség - körülbelül minden harmadik ember érintett valamilyen formában. A statisztikák szerint a hétfő reggel számukra különlegesen gyilkos hatású. Hétfő reggel azért emelkedik a halálos kimenetelű szív- és érrendszeri betegségek száma, mert a nyugodtabb, békésen töltött vasárnapi nap után hirtelen zúdul az emberre egy sor olyan stressz, amit a szervezet egy idő után nem képes jól kezelni.

Hétfő reggel - több kutatás szerint - minden ember vérnyomása megemelkedik a munkahelyen. Ezt még tetézzük, a kávé fogyasztásával, esetleg a hétfőn, munkakezdésre időzített stresszelő értekezletekkel. Néhány év alatt ez biztos recept a megbetegedésre. Hazánkban különösen a vidéken élők esetében és a 35 év felettieknél fokozottan veszélyes, hogy ők még egy stresz-faktort beiktatnak az életükbe. Ez pedig a munkahely féltése.

A Gordio Tanácsadó Csoport 2004-es felmérése szerint minden második magyar munkavállaló magas munkahelyi stressznek van kitéve. További negyven százalék közepes mértékű stressztől szenved, vagyis majdnem minden magyar érintett a fejlett ipari országok népbetegségében.

Hazánkban a túlmunka mellett a következő okok szerepelnek nagy súllyal a munkahelyi stressz kialakulásában:

  • időnyomás,
  • munkavégzés fokozott tempója,
  • vezetők intézkedései és a vezetői támogatás elmaradás,
  • elégtelen munkakörülmények, például a munkahelyi zaj és a nem megfelelő hőmérséklet.

A stressztől a munkavállaló és a munkaadó is szenved
A munkavállaló minden áldott nap gyűlöl bemenni a munkahelyére, a hangulat feszült, az ügyfeleket pocsékul fogják kiszolgálni, és aki teheti elhúzza a csíkot a vállalattól, amilyen hamar csak lehet. A munkaadó emiatt folyamatosan új embereket toborozhat és taníthat be. Ám ha egy vállalat rossz híre elterjed a munkaerő piacon, nehezen is kap megfelelő embereket. A dolgozó – ha túl hosszú ideig ilyen munkahelyen dolgozik – saját egészségét kockáztatja. Áldozata lehet a munkahelyi mobbingnak is. 

HarmoNet tipp: Kinyírunk kolléga – Pszichoterror a munkahelyen>>> 

Arra azonban a munkavállalónak is van módja, hogy a jobban érezze magát a munkahelyén, hiszen az egész tulajdonképpen apró láncszemekből áll össze. Mindannyian ismerünk rémes munkahelyeket, ahol egy elzárt kis osztályon van egy jó kollektíva.

Mi a titkuk? Az egész hétfő reggelenként kezdődik!

forrás: Harmonet