sub

Információk, érdekességek

A gyermek orrvérzése ijesztő lehet

2019. november 07.

Gyermekkorban is gyakori panasz, illetve tünet az orrvérzés, mely időnként rémületet kelt a szülőkben.

Fotó: 123rf.comA családtagok mindenfajta vérzéstől megijedhetnek, és súlyosbítja a helyzetet, hogy a környezet viszonylag kis mennyiségű vérrel való beszennyeződése, nagy mennyiségű vérzés látványát kelti. Utóbbi azonban csalóka, hiszen, ha belegondolunk, akkor egy fél kávéscsészényi víz kiöntése is mekkora foltot hagy a konyha kövezetén! 

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a leggyakoribb okokat és a teendőket.

Mik lehetnek az okok?

Az orrnyálkahártyát sűrű hajszálérhálózat szövi át, melynek jelentősége, hogy a belélegzett levegőt felmelegítse. Ennek a hajszálérhálózatnak a sérülése eredményezi az orrvérzést. Könnyű belátni, hogy abban az esetben, amikor a hajszálerekben megnövekszik a vérnyomás, akkor azok fala megrepedve orrvérzést okoz. Ilyen vérnyomás-emelkedést azonban legtöbbször teljesen átmeneti és banális dolgok okoznak, nem pedig a laikusoknak is egyből az eszükbe jutó magasvérnyomás-betegség.

Egy banális nátha során az orrnyálkahártyán zajló gyulladás miatt kitágulnak a hajszálerek. Ez természetesen a bennük áramló vér mennyiségét illetve annak érfalra gyakorolt nyomását is megnöveli. Ha ilyenkor egy további nyomásfokozódás lép fel (erőteljes orrfúvás, tüsszentés, orrszívás, hosszabb légvételi szünet alvás közben), akkor ennek az érfal már nem tud ellenállni, és megreped. Természetesen serdülőkorú gyermekek visszatérő orrvérzése esetén gondolni kell a magasvérnyomás-betegség lehetőségére is, így otthoni vérnyomásmérésekkel, gyanú esetén szakorvosi vizsgálat alapján szükséges ennek a lehetőségét megerősíteni vagy kizárni.

Amennyiben nagyon száraz a szobalevegő, akkor az orrnyálkahártya kiszáradása mellett pörkök képződhetnek, melyek megsértve a nyálkahártyát, mint egy mechanikus trauma eredményezhet orrvérzést. Kisgyermekek esetében a külső erőbehatás okozta sérülésen túl gondolni kell az orrpiszkáláshoz társuló vagy az orrba feldugott esetleges idegentest orrvérzést provokáló hatására is.

Könnyű belátni, hogy olyan esetekben, amikor a véralvadás mechanizmusa valamilyen okból kifolyólag zavart szenved (vérképzőszervi betegség, veleszületett vagy szerzett alvadási zavar, alvadásgátló gyógyszerek alkalmazása), akkor az orrvérzés is gyakrabban jelentkezhet. Ezekben az esetekben a kóreredetet tisztázni kell, de fontos, hogy ilyen kórállapotokban nem csak az orrnyálkahártya vérzése jelentkezik, hanem egyéb nyálkahártyákon, illetve a bőrben is megfigyelhetők vérzéses jelenségek.

Mi a teendő?

Orrvérzés esetén a legfontosabb, hogy nyugodtak maradjunk, hiszen a gyermekeket különösen megrémisztheti az orrvérzés, különösen ha a riadalmat a környezetén is látja. Ültessük ilyen esetekben egyenes fejtartás mellett a gyermeket az ölünkbe, és két ujjal szorítsuk össze az orrszárnyait. Természetesen nagyobb gyermeket erre megkérhetünk. Tartsuk fenn ezt a leszorítást 8–10 percig. Ennyi idő alatt normális véralvadás esetén a vérzés megszűnik. 

Fontos, hogy az ezt követő napokban kíméletes legyen az orrtisztítás, hiszen amíg nem regenerálódik a sérült érfal, addig újbóli megrepedésre hajlamosabb.        

Amennyiben a fenti technika alkalmazása mellett nem szűnne az orrvérzés, akkor kérjük fül-orr-gégész segítségét, de a szakorvosi segítségig is tartsuk összeszorítva az orrszárnyakat! Visszatérő, a mindennnapokat megzavaró gyakoriságú orrvérzés esetén kivizsgálás javasolt a kóreredet meghatározásához.

Dr. Kovács Tibor
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos

forrás: Bébik.hu