sub

Információk, érdekességek

A fiatalokat figyelmeztetik a veszélyekre

2019. május 06.

Cyberbullying, happy slapping, dizájner drogok – ezek a legújabb fiatalokra leselkedő veszélyek, de emellett ugyanúgy jelen vannak a lopások, verekedések, erőszakos cselekmények is a kamaszok közt. A diákok szereplői lehetnek akár elkövetőként, akár áldozatként ezeknek a bűneseteknek. Az interneten kicsalt fényképek is sok fejtörést okozhatnak, főleg, ha azok intim jellegűek. (Fotó: 123rf.com)A DUE Médiahálózat és az ORFK bűnmegelőzési vetélkedővel, játékos formában hívja fel a figyelmet a korosztályt érintő fenyegetettségre és a megoldási lehetőségekre.

 

Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt elnevezéssel indult háromfordulós országos verseny, amely kifejezetten a fiatalokat célozza meg. A DUE Médiahálózat népszerű tesztsorozatának ezúttal az a célja, hogy a diákok megtudják: ismerik-e a rájuk leselkedő veszélyeket, tudják-e, mi a különbség a csíny és a bűncselekmény között, és hogyan kerülhetik el azt, hogy jogsértés áldozatai legyenek.

A 14-22 éves korosztálynak készült online tesztsorozat olyan érdekes kérdéseket is felvet, amelyekről eddig esetleg sokan azt hitték, hogy az még csak diákcsíny. Emellett pedig olyan új ismereteket is közöl, melyeknek köszönhetően a fiatalok pontos információkat szerezhetnek például a jogaikról, a zaklatás formáiról, a tudatmódosító szerekről, a rongálásról, a garázdaságról, szexuális, illetve vagyon elleni bűncselekményekről, vagy akár az emberkereskedelemről is.

A rendőrség tapasztalatai szerint a gyermekek és fiatalok kiemelt kockázatú csoportot képeznek bűnmegelőzési szempontból, mert hiszékenységük, bizalmuk, óvatlanságuk vagy csekély testi erejük miatt kiváló célpontjai lehetnek egy-egy bűncselekménynek.

Ott vannak például a dizájner drogok, melyekkel többek között épp ezt a korosztályt célozzák meg, csak éppen a mesterségesen, olcsón előállított hatóanyagok szervezetre káros hatásaival nem foglalkoznak az elkövetők.

Egy másik, kifejezetten az „Y” és „Z” generációt érintő bűncselekmény-csoport pedig az internethez, illetve a virtuális világhoz, közösségekhez köthető. Sajnos vannak, akik másokat bántanak a világháló felhasználásával.

Ezen a téren a legújabb „divat” a cyberbullying, amikor az elkövető sértő, fenyegető SMS-ben, e-mailben vagy online üzenetekben félemlíti meg, zaklatja, alázza meg a sértettet. A happy slapping során pedig nemcsak megverik az áldozatot, hanem a bűncselekményt mobiltelefonnal dokumentálják is.

Az interneten kicsalt fényképek is sok fejtörést okozhatnak, főleg, ha azok intim jellegűek. Egy felkészületlen fiatal számára egyfajta pokoljárás is lehet, amíg eldönti, mi legyen akkor, ha bizalmasan megosztott valakivel pár képet, majd az illető ezekkel zsarolni kezdi, vagy azokat tiltott módon fel akarja használni.

A www.diakbunmegelozesiteszt.hu oldalon május 5-ig lehet kitölteni a tesztet. A legjobbak – két korcsoportos megbontásban, 14-18 évesek és 18-22 évesek – már személyesen, élőben versenyezhetnek a fődíjakért, egy-egy Huawei Mate 10 pro telefonért, valamint további okoseszközökért az Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon 2019. május 31-én, Budapesten.

A projekt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Belügyminisztérium támogatásával, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály szakmai partnerségével valósul meg.

forrás: Bébik.hu