sub

Információk, érdekességek

A cink és a cinkpótlás fontosabb, mint gondolná!

2017. június 28.

Ön tudja, hogy milyen fontos szerepet tölt be a szervezetében a cink? Mindössze 2-3 gramm cink található a szervezetben, és mégis több mint 200 enzimatikus reakcióban vesz részt. A számos érintett biokémiai folyamatnak köszönhetően ennek a létfontosságú nyomelemnek az élettani hatása szerteágazó. Cink szükséges a sejtosztódáshoz, a fehérjék és az örökítő anyag előállításához, az immunrendszer működéséhez éppúgy, mint a sebgyógyuláshoz, a pajzsmirigyfunkcióhoz, illetve ahhoz, hogy tökéletesen működjön a szaglás és az ízlelés.

Mint kiderült, nem csupán egyetlen szerv működéséhez köthető a cink, és annak a hiánya sem csak egyetlen működés károsodásában nyilvánulhat meg.

  • Cink hiányában az immunrendszer gyengülése tapasztalható, amit a betegek úgy érzékelnek, hogy egyik fertőzésből könnyen a másikba esnek. A cinkkel való megfelelő ellátottság a náthás, influenzás és egyéb légúti fertőzéses megbetegedések megelőzésében és legyőzésében is segíthet. Mindez az időskorúaknál, akik sok esetben egyoldalúan táplálkoznak, és nem fogyasztanak a táplálékukkal kellő mennyiségű cinket, fokozottan igaz. Esetükben több vizsgálat is igazolta azt, hogy a cinkpótlás erősítené az immunrendszerüket.
  • Cink szükséges a mozgásszervrendszer működéséhez, a csontok épségének a fenntartásához. Kimutatták, hogy cink hiányában a kalcium sem képes a hatását tökéletesen kifejteni, és gyakrabban alakul ki csontritkulás.
  • Ha nem jut elegendő cinkhez a szervezet, akkor elhúzódó lehet a bőrréteg, a hám újraképződésének a folyamata, azaz túl sokáig tarthat a sebgyógyulás. Erre különösen kellene figyelni műtéti beavatkozásokat, csonttöréseket követően.
  • Amennyiben a férfiak cinkszintje nem megfelelő, akkor annak a megtermékenyítő képességük láthatja a kárát, és sokáig várathat magára a partner teherbe esése.
  • Végül, de nem utolsósorban megemlítendő, hogy a cink a szépségért is felelős nyomelem. Cink szükséges a haj, a bőr és a köröm egészséges, tetszetős megjelenéséhez. Sok esetben a köröm töredezettségére, a pattanásos bőrre vagy az élettelen, töredezett hajra is megoldást kínálhat a szervezet cinkkel való ellátása. 

Kik lehetnek cinkhiányosak?

Az időskorúaknál különösen gyakori a cinkhiány: felmérések alapján a 60-65 év fölöttiek jelentős része nem jut hozzá a napi szükséges cinkmennyiség feléhez sem. Az idősödő korosztályon túl fokozott a cinkigényük a várandósoknak, a szoptató anyáknak, a vegetáriánusoknak, a műtéten átesőknek, a betegségből lábadozóknak, valamint az autoimmun és fertőző megbetegedésekben szenvedőknek.

Mennyi cinket kell(ene) fogyasztani?

Hazánkban felnőttekre vonatkozóan 10 milligramm (mg) cink szerepel ajánlott napi beviteli értékként. Ezek az értékek persze országonként kisebb-nagyobb eltéréseket mutathatnak. Például az USA-ban a nőknek napi 8 mg, a férfiaknak pedig 11 mg cinkbevitelt javasolnak. Egy friss kutatás mutatott rá arra, hogy az ajánlásokhoz képest a cinkbevitel minimális megemelése, azaz napi néhány milligrammal több cink fogyasztása kimutatható, kedvező hatásokkal jár, ami többek között a genetikai anyag károsodásoktól való védelmében nyilvánul meg.

Hogyan juthat cinkhez a szervezet?

A táplálékok közül elsősorban a húsokban található jelentősebb mennyiségű cink. Mindez rámutat arra, hogy az étrendjükből a húst kihagyók könnyebben cinkhiányossá válhatnak, mint a vegyes táplálkozást folytatók. A húsok mellett a dióban, a mandulában, a mogyoróban, a kakaóban, a babban, a zöldborsóban, a szójában és a teljes kiőrlésű gabonafélékben található jelentősebb mennyiségű cink. Hasznos tudni, hogy a gabonafélék magjainak főleg a maghéja és a csírája tartalmazza a cinket, azaz a teljes kiőrlésű lisztek cinktartalma ötszöröse a fehér lisztekének!

Ha a pótlás patikaszerekkel oldható meg…

Amennyiben a szervezet cinkszükségletét a táplálkozás nem fedezi, cinktartalmú patikaszerekkel pótolható a hiány. Annak érdekében, hogy a tablettaként beszedett cink minél jelentősebb része felszívódhasson és hasznosulhasson a szervezetben, a cinket szerves kötés formájában tartalmazó terméket javasolt választani.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szervetlen cinksók (pl. cink-szulfát) helyett a cink szerves sóit, így például az orotsavval alkotott szerves sót, a cink-orotátot tartalmazó készítményt érdemes alkalmazni.

Lényeges, hogy felismerje azokat az élethelyzeteket és betegségeket, amelyekben a szervezete cinkpótlásra szorulhat, és tudja azt, hogy milyen formában érdemes a cinket a szervezetbe juttatnia ahhoz, hogy a beszedett tabletták cinktartalma valóban felszívódjon és hasznosuljon!


Dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerész

forrás: Patika Magazin