sub

Információk, érdekességek

Tökéletes fejlesztés gyermekednek: programok a szabadban

2018. augusztus 10.

A gyerekek nem csak szeretnek mozogni, de fejlődésükhöz nélkülözhetetlen is a mozgás. Mozogni lehet és kell is a családdal, barátokkal, közösséggel. A jó idő nagyszerű alkalom, hogy a számítógép, a kütyük és a tévé elől kicsalogassa a gyerekeket, s közös kalandokra csábítson!  

A kirándulást, a sétákat, a természet megkedvelését kisgyermekkorban kell elkezdeni. Már a 3-4 éves gyerekeket elvihetjük kisebb túrára, sétákra. (Az ennél kisebbek számára speciális babakocsik, vagy erős apukák szükségesek, mert ők bizony hamar elfáradnak, ölbe kérik magukat.) 

Az óvodás korú gyerek fő tevékenysége a játék. Neki minden könnyedén válik játékká, ha ügyesen bánunk a környezetünkkel. Ha apuka tejesíteni akar egy távot, a család gyerekei számára egy rémes rohanás lehet az egész túra, de ha a felfedezés, a természet élvezete a cél, akkor ugyanez csodás kirándulás lehet.

Örömteli kirándulás

A gyerek akkor örül, ha sikerélménye van, ha nincsenek elvárások, hanem csak megtapasztalt sikerek. Ehhez sajnos nem elég kiszabadulni és őrjöngeni egyet a téren, hanem a szülőtől (nevelőtől) előzetes készülődést is igényelhet a túra. A szokásos dolgokra gondolni szoktunk - ilyen a zsebkendő, az ital, étel, gyümölcs, valamint a sebtapasz. De a túra útvonalának megtervezése legalább ennyi előkészületet igényel. A kicsi gyerekek számára és a nagyobbaknak is más az érdekes, olyan programot célszerű kitűzni, ami mindenki számára elég vonzó.

Jöjjön a nagyi is!

A kisgyermekes kirándulásokra bátran elkísérhetik a családot a nagyszülők is. Ők gyakran türelmesebbek, el tudnak mesélni, magyarázni dolgokat, régi történeteket tudnak felidézni, amik a kicsi gyerek számára érdekes. A nagyszülő számára pedig az együttlét, a mozgás ugyancsak elengedhetetlen előnyökkel jár. Javul a vérkeringés, csökken a csontritkulás kockázata, erősödik a tüdő, a fájós végtagok mozgatása pedig sokszor jótékony hatású. Ettől mind a gyerek, mind a nagyszülők állóképessége nő - és egyúttal erősödik a gyerekben a helyes szociális minta: az idősek tisztelete, megbecsülése.

Jótékony mozgás – lelki felüdülés

Az ezoterikusak régóta mondják: energiát ad, ha a természetben töltjük az időt. Ám nem csupán erre jó egy közös kirándulás - vagy akár egy táncházi találkozón a közös tánc. Aki gyakran van együtt nem csupán a családjába tartozó emberekkel, hanem más családokkal, az megtanul egy sor más dolgot is:

  •  Más családoknál más szokások vannak, mint nálunk - más szokás is lehet jó, akár jobb is, mint a mienk!
  •  A dolgainkat megoszthatjuk, így mindenki gazdagodik a végén.
  • „Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek” - a költő szavainak igazát megtapasztalhatjuk.
  • Közösen nevetni, önfeledten játszani sokkal jobb, mint egyedül.

Különösen azok a gyerekek, családok, ahol nincsenek testvérek, lehetnek nagy nyertesei egy ilyen közös programnak. Vagyis szociálisan és érzelmileg sokkal jobb lesz így a gyermeknek. Megtanul még egy fontos dolgot: az alkalmazkodást. Kissé sportosabb, rugalmasabb, egészségesebb és fittebb lesz. Jobb közérzettel, lazább személyiségként közelebb áll majd ahhoz az érzéshez, amit boldogságnak, elégedettségnek nevezünk!

forrás: Harmonet