sub

Információk, érdekességek

Mire figyeljünk hőség idején?

2018. július 11.

A mostani nyár is bővelkedik olyan napokban, amikor éjjelre is alig hűl le a levegő. Ez bizony próbára teszi a szervezetünket. Szerencsére testünk sok mindent képes korrigálni, kompenzálni, de érdemes pár dolgot megfogadni.  

Folyadékpótlás: akkor is igyunk, ha nem érezzük a szomjúságot. Az ajánlott 2-2,5 liter folyadék feletti mennyiségre lehet szüksége a szervezetünknek, attól függően, hogy mennyit izzadunk, mennyit vagyunk a napon. Legjobb a tiszta víz, tea, de amennyiben a gyerekek nem isznak elegendő vizet ajánlható a limonádé is. Felnőtteknek mentalevéllel kitűnő hűsítő.

A folyadék pótlása mellett a sókat is pótolni kell, ilyenkor több sóra van a szervezetünknek szüksége.

Nem ajánlott a tűző napon lenni 11-15 óráig, ám aki munkája miatt kényszerül erre, fedje a testét lenge szellős ruhával, vagy használjon napvédő krémet.

Az öltözet legyen-világos, könnyen szellőző ruha, fejvédőként szalmakalap, kalap.

Vigyázzunk a gyerekekre, csecsemőkre. Ők még érzékenyebbek, mint a felnőttek.
Ne hagyjunk a gépkocsiban bezárva gyereket, állatokat! Sajnos minden évben beszámolnak tragikus eseményekről ezzel kapcsolatosan.

Az autósoknak fontos tanács, hogy még óvatosabban vezessenek, mert nem minden gépjármű légkondicionált, és ezért feszültebb vezetőkkel is lehet találkozni. Érdemes még arra is figyelni, ha van légkondicionáló a kocsiban jól legyen beállítva, közvetlenül ne fújja az arcunkat, mert igen gyakran okoz arcüreggyulladást a rosszul beállított klíma.

Mi mindenre kell figyelnünk a légkondicionálással kapcsolatosan? Túl nagy hőmérsékletkülönbség megterhelő a szervezet számára, és fontos, hogy a légkondicionáló megfelelően legyen takarítva (megelőzhető sok betegség ezáltal).

Megszívlelendő, hogy az alkohollal bánjunk óvatosan ezekben a napokban-még inkább hat a szervezetünkre-sajnos ezt gyakran nem veszik figyelembe-különösen a fiatalok nem.

Amennyiben lehetséges a déli nagy melegben legyünk feddett helyen.

Jó szolgálatot tehetnek utazáskor a jég akkuk, melyeket pamut anyaggal borítva akár a testünkre is tehetünk.

A szív és érrendszeri betegek, idősek különösen figyeljenek oda ezekre a tanácsokra.

Kívánok kellemes nyaralást, kikapcsolódást a forró napokon is!

forrás: Harmonet