sub

Információk, érdekességek

Egyszerű gyógytea az emésztési problémák ellen: köményből

2021. augusztus 07.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az egyik legegyszerűbb gyógynövényünk, amely minden háztartásban, minden konyhában megtalálható. Jellegzetes íze sokak kedvencévé teheti. A legjobb emésztésjavító. Hogyan használd?  

Ez a csinos, 1,5-2 méter magas évelő növény könnyen felismerhető nyélen ülő szálas leveleiről, melyet sárga virágokból álló fürtös ernyővirágzat vesz körül. Ovális apró gyümölcsei bordázottak, zöldesszürkék és igen jó illatúak. A természetben a mérgező bürökkel is összetéveszthető az édeskömény. Ezért ne szedjük a természetben, hanem inkább vásároljunk, vagy magunk termesszük.

A babatea alapja

Az édesköményt minden anyuka jól ismeri, hiszen a babateákba a jó széklet ürítés és a szorulás elkerülése érdekében ez a gyógynövény az egyik legfontosabb alapanyaga a babateáknak. Ezt a hatását a fáraóktól a mai napig használják, ismerik. Az ókori görögök Marathonnak hívták ezt a növényt. Hippokratész írta fel először csecsemőkori bélgörcsökre, majd 400 év múlva újból ajánlják, de mint étvágycsökkentőt. A szoptatós anyáknak is javallották a tejhozam fokozására.

Fűszer és gyógyír

Nem csak gyógyírként, hanem fűszerként is használják, főleg a halételek fűszerezésére javasolják, de bármilyen húsra érdemes köményt tenni, mivel annak emészthetőségét javítja. Sós sütemények különleges ízét is a kömény adja meg. A magvakat tejben forralva egy olyan gyógyitalt készítettek, melyet a szoptatós anyáknak adtak, ezzel növelve tejük mennyiségét.


Minden nép ismeri

Amerikában, Latin Amerikában és Jamajikában is elterjedt és ismert a kömény hatása. Hasmenésre emésztési problémáéra és a szelekre ajánlják gyógyírként minden népnél. A mai herbalisták szemlemosó folyadékot is készítenek kömény főzetből, tovább elemezve Plinius megfigyelését, mely szerint a kígyó a vedlés után kömény növényéhez dörzsölődik, így a szeme kitisztul, újra éles lesz.

A kömény hatása

Erős görcsoldó, ami javítja ez emésztőrendszert, úgy hogy ellazítja azt és a sima izmokat nyugalmi állapotba hozza. Kihajtja a bélgázokat, és néhány olyan baktériumot is elpusztít, ami a hasmenésért felelős. A csecsemőkori kólikára is hatásos. Mivel az alhas izmaihoz a méh izmai is tartoznak, enyhítheti - főleg más növényekkel kiegészítve - a menstruációs görcsöket is. Nagy mennyiségben fogyasztva főzete elősegíti a menstruáció megindulását is. A klimax idején is érdemes fogyasztani. Kiegészítő terápia lehet férfiaknak, akik prosztata problémákkal küzdenek.

Zamatos kúrák

Az édeskömény teája, főzete, tinktúrája nagyon finom ízű. Forralhatjuk vízben, tejben. A legízletesebb gyógytea elkészítésének receptje a következő: 1-2 teáskanál összetört magot tegyünk a csésze aljára. Forrázzuk le, majd lefedve hagyjuk állni 10 percig. Egy nap azonban három csészénél többet ne igyunk. Gyenge forrázata még csecsemőknek is adható.

Érzékeny hölgyek, figyelem!

Egy tanulmány megállapítja, hogy a növénynek közepes ösztrogén tartalma van - mely a fogamzás gátló tabletták egyik fő alkotó eleme is - mely számos hatással van a szervezetre a fent leírtakon kívül. Azoknak, akiknek az orvos nem javasolja a fogamzásgátló tabletták szedését, ne használjanak gyógyszer mennyiségnyit az édesköményből. A véralvadási zavarokban és a mellrákban szenvedőknek is kifejezetten ellenjavallt a kömény nagyobb mennyiségű fogyasztása.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Hatás a májra

Ellentmondásos hatása van a májra. Egy német tanulmány szerint súlyosbítja a májsérüléseket, és felgyorsította a kísérletben résztvevő állatok májának regenerálódását, melyeknél a máj egy részét eltávolították. Tehát akik sok alkoholt fogyasztottak, vagy fogyasztanak, vagy akik a hepatitisz bármely formájában szenvednek, azoknak óvatosnak kell lenniük. Illóolaja bőrkiütést okozhat az érzékenyeknek.

Gyógyszernyi mennyiséget csak orvossal - természetgyógyásszal - egyeztetve vegyünk be. Kisebb mennyiségben fogyasztható házilag is.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu