sub

Információk, érdekességek

Az örökös nassolás - 3 hatékony tipp, hogy leszokj róla!

2021. január 09.

Életünk legnagyobb megédesítői, és egyben megkeserítői a finom apró falatkák, csokoládék, kekszek stb. A nassolás az egyik legrosszabb szokásunkká válhat, hacsak nem vált már eddig azzá. Ha igen, a leszokás sem lesz egyszerű, de van rá 3 bevált tippünk, hogy tényleg leszokj!  

https://pixabay.com/images/id-1555541/Az állandó nasizás komoly egészségügyi károkat is okozhat, és ez nem csak a kilók túlszaporodásában, de az egész emésztőrendszer tönktemenetelében, különféle táplálék allergiákban is megmutatkozhat. A nassolás ezért korántsem játék!

Már babáknál kialakulhat! 

Nagyon sokszor látni, hogy édesanyák úgy hallgattatják el a gyereküket, hogy a kezébe nyomnak valamilyen édességet. Egy babapiskótát, vagy kekszeket, a gyerek pedig unalmában majszolgat. Ez később könnyen kialakítja azt a rossz szokást, hogy ha a gyerek éppen unatkozik, akkor eszébe jut, hogy akár ehetne is valami finomat, és máris nyúl a nassolnivalókért. A legjobb, ha tehát édesanyaként nem szoktatjuk rá a gyereket arra, hogy folyamatosan egyen. Az evésnek legyen egy kialakult napirendje, és ehhez amennyira csak lehet, tartsuk magunkat. (A pici gyerekek esetében a reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora étkezések, felnőttek esetében legalább napi 2-3 étkezés az, ami ideális!)

Mintha folyamatosan két pár zoknival menne a mosógéped ... 

Amikor a szervezet folyamatosan kapja az ingereket a szád felől, és folyamatosan rágicsál valamit, az olyan, mint amikor a mosógépedet folyamatosan járatod, két pár zoknival. Egyszerűen az állandó használattól képtelen az emésztési ciklusokat betartani, folyamatosan készültségben van. Ha a mosógépedet így használnád, biztosan tönkre is menne igen hamar. A szervezeteddel sincs ez máshogy. Érdemes tehát az étkezések számát lecsökkenteni!

7 nassolási típus, 7 lelki elakadás - káros szenvedélyek, amikben lehet, hogy te is érintett vagy!

  1. Sós dolgok ropogatása - chips, ropi, különféle krékerek eszegetése. Hosszabb távon akár glutén érzékenységhez is vezethet. A plusz kilók megszaporodása mellett arra is utal, hogy fizikai érintésből túl kevés jut neked. Érdemes - amellett, hogy a lent olvasható 3 tanácsot betartod - néha elmenned masszázsra, vagy olyan terápiákra, ahol a fizikai érintésnek fontos szerepe van, mint például a kontakt tánc. 
     
  2. Édesség majszolgatás - azon túl, hogy a súlyodat növeli és a fogadzatodat is teljesen tönkre tudja tenni, arra is utal, hogy a lelki érintések, a kedves szavak, a finom dicséretek hiányától szenvedsz. Érdemes olyan barátokkal körbevenned magad, akik a leszokás idejében különösen odafigyelnek arra, hogy megdícsérjenek téged, szeretetet kapj tőlük. A csokik, krémek, pudingok majszolása tartozik ide. 
     
  3. Rágózás, vagy cukorka függőség - Amikor valaki néhanap elrág egy-egy rágót, az teljesen normális, azonban ha folyamatosan vagy rágógumit rág, vagy apró cukorkákat szopogat, azon túl, hogy a fogait és az emésztését is tönkreteszi, azt a lekli hiányosságot is felfedzheti magában, hogy a szókimondásban néha túlzottan is erőteljes, vagy éppen a fordítottja: nem mondja ki, magába nyeli a mondandóját. 
     
  4. Éjszakai evés - nagyon könnyű rászokni, és sokkal nehezebb leszokni róla. Az éjszaka egy adott pontján kiínzó éhségre ébred az, aki ebben érintett, és addig képtelen visszaaludni, míg valamilyen ételt meg nem evett. Ez az esetek többségében nem valódi éhség, hanem a testi vágyak, a szexualitás elfojtásának vetülete lehet. Érdemes hát ezen a téren is elgondolkodni, kutakodni, átgondolni. 
     
  5. Kávéfüggés - ez nem csak magára a kávéra, hanem a kávés ízű dolgokra (kávés csoki, kávés ízesítésű sütik, stb..) is vonatkozik, és akkor beszélünk róla, ha valaki folyamatosan kávés bögérvel a kezében jár-kel, megállás nélkül fogyasztja a kávét. A kávé ugyan nem étel, hanem elvileg folyadék, de lelki vetületében érdemes átgondolnunk, mennyire vagyunk túlpörögve, mennyire hajszoljuk a teljesítményt. (Vagy mennyire várja tőlünk a világ, hogy erőnkön felül is adjunk magunkból.) 
     
  6. Zsíros dolgok falatozása - a tepertő, a kolbász, a különféle felvágottak is ugyanúgy okozhatnak függőséget, és ugyanúgy rágcsálhatja őket az ember függőség szintjén is. Azon túl, hogy emiatt a környezetünk nagyon sokszor jobban beszól, mint az összes többiért, a lelki önbántás, önknízás, önsanyargatás az, amire érdemes lehet kitérnünk, ha a pszichés vetületén gondolkodunk a nassolásnak, amikor kisebbségi érzésünk van, önértékelésünk pedig romokban hever. Ennek külső változata pedig a következő: 
     
  7. Körömrágás, száj tépkedés, nyelvrágás - Ugyanolyan káros szenvedély, mintha valamilyen élelmiszert fogyasztanánk, de itt a fizikai önbántás jelenik meg. 

Miért nehéz megszabadulni tőle?

A már kialakult rossz beidegződésektől nehéz megválni, mert a kóros evésnek több köze van az érzéki örömökhöz, az unalom vagy a bánat elűzéséhez, mint a táplálkozáshoz. A rossz szokással való felhagyás 3 módjáról nemsokára beszélek, de előbb tudatosítanunk kell, hogy a mi esetünkben pontosan miért is az, vagy azok a beidegződések keletkeztek, amelyektől szabadulni szeretnénk. Ehhez érdemes lehet egy hozzáértő terapeuta, tanácsadó segítségét kérni (Patály Ildikótól, a "Fogyás lelki oldala" című könyv szerzőjétől, aki coachként kifejezetten ezekre a témákra szakosodott, oéládul pontos segítséget tudsz kapni!)

A három dolog, ami segít a leszokásban

Ahogy a lelki akadály és kiváltó ok megvan, ez a három tanács az, amitől jobban fogod magad érezni. Nagyon sokan vannak, akik azt javasolják, hogy azonnal és márpedig akaraterőből, kínlódva szabadulj meg a szenvedélytől, de ez az esetek legritkább hányadában működik, sőt ilyenkor lehet csak igazán nagyon visszaesni! Hiszen az ok nincs feltárva, a probléma sincs kezelve, erölködés az egész.

  1. Tudatossá tétel - amikor elindulsz, hogy a kedvenc nasidat megszerezd, vagy főzz egy kávét, vagy éhségre kelsz reggel, esetleg a kezed elindul a szád felé, hogy a körmödet rágd, azonnal tudatosítsd, hogy mit teszel éppen. Mindenféle önbántás nélkül, egyszerűen tudatosítsd, hogy most épp nassolni készülök. Ez a tudatosítás azt fogja eredményezni, hogy egyre kevesebb önkéntelen mozdulat, és egyre több tudatos cselekedet lesz a napjaidban. Hidd el, jobb, ha tartasz otthon egy kevéske (na nem a szokásos mennyiség, hanem tényleg kevéske!) nassolnivalót, hiszen az átállás lassabb dolog, és előfordulhat - sőt, elő is fog orrulni! - olyan élethelyzet, amikor mindenképp szükségét érzed madj. Ilyenkor is tudatosítás után csemegézz, és tudatosítsd, hogy ezt lassan és szépen el fogod hagyni. 
     
  2. Helyettesítés - a legjobb, ha az összes úgynevezett orális fixációnkat, vagyis szájon át bevitt egészségtelen dolgot - olyasmivel helyettesítjük, ami szájon át bevihető. Erre a legjobb a víz, mégpedig bármennyire is furán hangik, úgynevezett sportkupakos palackból, nem pedig pohárból. A vízivásra tudatosan kell átszokni. Ha felállnál, hogy keress egy kis csokit, vagy kibonts egy chipeset, esetleg megegyél még egy rágót, tudatosítsd, hogy mit szeretnél tenni épp, és tudatosan vidd a szádhoz a palack sőrét és kortyolgass. Néhány héten belül megnő a folyadék foyasztásod és beindul a test méregtelenítése.
    A különfle aromavizek cseppentése a naponta fogyasztott vizünkbe segíthet az írzek élményének átadásában, és könnyíthet azon, hogy a leszokás ne legye akkora trauma.
     
  3. Önelfogadás - amikor egy leszokási folyamatban vagyunk, egyszerűen törvényszerű, hogy meg-megbotlunk. Ha már tudjuk, hogy mit miért tettünk, ha tudjuk, hogy mi váltja ki a rossz szokást, és ha tudjuk, hogy a vízivással helyettesíthetjük, mégis néha történik egy-egy botlás, akkor sincs baj. Koronát igazítunk és tovább megyünk, anélkül, hogy ezen rugóznánk, barátoktól önigazolást keresnénk, vagy magunkat ostoroznánk azért, mert nem tuduk betartani a szabályokat. Egyre jobb lesz a kontrollunk magunk felett, minden nappal tudatosabbak leszünk. 

A nassolás valójában nem a test, hanem a lélek éhsége. Mivel ezt egyre többen tudják, lassan ugyanolyan kínossá válik nasizni, mint cigarettázni, vagy látványosan alkoholizálni, hiszen a függőségek gyökere azonos. 

forrás: Harmonet.hu