sub

Információk, érdekességek

Alma alkat, azaz a magnézium és a testsúly kapcsolata

2018. szeptember 18.

Alma-alkat, és el van intézve azzal, hogy "rossz a genetikám". Nyilvánvaló, hogy vannak olyanok, akik hasra híznak elsősorban, ami veszélyesebb, mint akik elsősorban a csípőn, és a combon raktároznak. Hozzáteszem, esztétikai okokból ez sem jobb, én már csak tudom. De a has falán lévő zsírréteg megnöveli a kockázatát egyes betegségnek, mint a cukorbetegségnek, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek.  

Ahogy most körbenézek a strandon, nem csak 40 felett, a változó korban jelenik meg az úszógumi,, hanem ha megnézem a szépségkirálynő választásokról készült képeket, akármilyen sovány minden versenyző, izom nincs, úszógumi van. Mégis elsősorban a változó korra koncentrálnék.

Úszógumi kialakulásának okai:

§ „Ugyanannyit, ugyanazt eszem, mint 20 éves koromban” csak nem számolsz azzal, hogy ugyanazon életvitel mellett az alapanyagcseréd elvileg csökken, illetve az izomzatodból veszítesz. Egységnyi idő alatt a zsírszövet 4 kcalt, az izomszövet pedig 9 kcal-t használ fel.
Tehát a csökkent izomzatnak hála kevesebb étel is elég a hízáshoz.

§ „Mindenképp úgy fogok kinézni, mint 20 évesen”
A másik lehetséges ok, ha foggal-körömmel ragaszkodsz a régi alakodhoz, de nem jó módszert választasz, és ilyenkor 2 eset fordul elő:

a./ koplalás szintű éhezés
b./ elkezded lassú, hosszú futásokra kényszeríteni magadat

§ . Nem megfelelő a vitamin-és ásványi anyag beviteled, nem fogyasztasz elég B-vitamint

BAJNOKOK TIPPJEI:

1. Ha a szénhidrát felemeli a vércukrot és az inzulinszintet, a plusz bevitt tápanyag raktározódik, és emiatt nő a testsúly. Ha viszont nem a szénhidrátból nyeri a szervezet az elégetni kívánt energiát, és nem emelkedik a vércukorszint, akkor a súly nem nő. Első lépésként vízvesztéssel kell számolnunk, mint minden diétában, mivel ha csökkentjük a szénhidrát bevitelt, akkor a test glikogént éget az energiaszükséglethez..

A szénhidrát, mint a tészta, kenyér, rizs, édességek teszik ki egy átlagember étkezését. Napi rostanyag szükségletünk 30-40 gramm között van. Te mennyit eszel? A rostok a szénhidrát felszívódás lassításával csökkentik a glikémiás indexet, ritkábban fordulnak elő vércukor-ingadozások, kiegyensúlyozottabbá válik a vércukor szintje. Az inzulin raktározó hormon, míg a növekedési hormon vele ellentétes. Használd ki a hormonok játékát! A szénhidrátcsökkentett táplálkozást javaslom, azaz lassú felszívódású ch-ból fedezd a CH szükségleteidet, zöldségekből, zabpehelyből, én a gyümölcsök ellen sem vagyok a magas rosttartalmuk miatt, fehérliszt, teljes kiőrlésű, cukor kilőve, ez a lényeg, és nem győzöm hangsúlyozni, hogy a fehérje nagyon fontos, mivel izomépítő. Viszont a fehérje mellé kell egy minimális, nőknél 1200, férfiaknál 1600 kcal, amit megeszel, hogy ne lassuljon be az anyagcseréd, ezt ne felejtsd el! 1 kg testzsír körülbelül 7000 kcal energiát tartalmaz. Ennek elégetéséhez 7000 kcal energia hiányt kell felállítani. Ezek átlag alap számok, hangsúlyozom, mielőtt még hozzászólnál- ezer más tényező is befolyásolja.

2. Azzal a meghaladott nézettel, miszerint hosszú, lassú edzések az ún. „zsírégető edzések”- aki kicsit is követi a tudomány állását, tisztába van vele, hogy nem, ennek élettani okait nem is fogom itt kifejteni, így nem foglalkozom vele, csak kezedbe nyomom a megoldást. Neked legyen elég annyi, hogy 2 féle módon tudsz az utóégetés / excess post-exercise oxygen consumption /miatt hatékonyan zsírt égetni? Lemeríted a szénhidrát raktáraidat, és ha szálkás izomzatot akarsz, akkor nem eszel 2 órán belül intervallum edzés után, mivel így tanítod meg azt a szervezetednek, hogy ne zsírt, hanem glikogént tároljon. Ennek mi lesz a hozadéka? Nőnek a raktáraid, és amit megeszel, nem a zsírraktárakba, hanem az izmokba glikogén formába fog tárolódni. És a súlyzós, erősítő edzések a másik. Ilyenkor tejsav keletkezik az izmokban, és az bizony fájdalmas. Mikor? Nagy intenzitású edzésekkel, pl. lépcsőzés, dombra futás vagy sprintek, tempófutás, vagy erősítő edzésekkel. Igen, lehet súlyzóval is fogyni, mivel a tejsav is egy méreganyag a szervezetünknek, el kell takarítania, ez is utóégetést okoz. A szervezet a mikrosérüléseket növekedési hormonnal gyógyítja.

3. A B-vitamin megfelelő hasznosulásához elengedhetetlen a magnézium. Ha nincs elég, akkor az inzulinszint emelkedik, tehát igenis, szedjél magnéziumot, hogy megelőzd az elhízást, magas vérnyomást, a cukorbetegséget és a szívbetegséget is!

Remélem, ezzel a viszonylag komplex anyaggal segítettem neked. És ne felejtsd el, megfelelő, tudatos, tiszta táplálkozás és magas színvonalú edzések mellett jóval kiforrottabb izomzatot tudsz magadnak varázsolni, mint 20 évesen. „Mindenképp úgy fogok kinézni, mint 20 évesen”. Csak ennyit akarsz? Miért, amikor többet is elérhetsz?

Mindig azt mondom, hogy ésszel állj hozzá mindenhez, tanulmányozz át mindent alaposan, mielőtt tervezel, megvalósítasz, és az eredmény sem fog elmaradni.

Legyetek bajnokok a mindennapokban!

forrás: Harmonet