sub

Információk, érdekességek

A gyökércsakra; egyes csakra; avagy a Múládhára csakra

2021. június 10.

A gerincoszlop alsó végén, pontosabban a farkcsont és a keresztcsont körül helyezkedik el a gyökércsakra. Ez az energiaközpont felelős a fizikai erőnkért és vitalitásunkért, meghatározza azt az energiát, ami az élethez rendelkezésünkre áll.  

Szanszkrit neve: Múládhára 
A csakra a szanszkrít kerék szóból ered, energiaközpontot, energiacsokrot jelent. (Magyarul úgy is szoktuk mondani, hogy az energia csokra a csakra, hiszen klasszikusan csokor formában ábrázolják a belőle kiáradó energiát.)

Archeikus képben, úgy jelenik meg, mint a Mágus, aki megállja a helyét a földön, s tökéletesen elvégzi a dolgát, földműves, kézműves, a tipikus háziasszony.

A gyökércsakra fő spirituális témái, közé tartozik:

  • az ősbizalom, - ennek elvesztése, vagy megtalálása
  • a gyökereink megtalálása, (ide értve a családi gyökereket, a származásból fakadó gyökereket, és a spirituális gyöekereket egyaránt) 
  • a biztonság/bizonytalanság.

A gyökércsakra fő feladata a spirituális leföldelés

A földelés spirtuális jenetése

A fémtárgyaknak, illetve minden olyan áramot vezető dolognak a földdel való vezető összeköttetését földelésnek nevezzük. Ez az elektronikában használt kifejezés a spiritualitásban is teret kapott, mivel a kiváló jelkép. A földelés arra szolgál az elektronikában, hogy ne történhessen elektromos árammal működő dolgok használatából fakadóan baleset. Ha a testünket jelképesen egy elekromos árammal működő dologként fogjuk fel, és nem vagyunk "leföldelve" a túlfeszültség által könnyedén "elszáll a rendszer", vagyis az ember is képes teljesen összezavarodni, vagy akár megbetegedni.

Ezt az elekronikai szakkifejezést annak szimbolikus volta miatt használja a spirituális nyelv. 

A spiritualitásban  - szemben a villanyszerelési szaknyelvvel - szoktuk azt mondani, hogy valaki teljesen el van szállva, vagyis nincs sok köze a földi dolgokhoz, de azt is mondjuk, hogy túlzottan földhözragadt, ő az, akinek a lelki síkok teljesen távoliak. Mindkét végletből érdemes kimozdulni, hiszen egyik elakadást, alulműködést, a másik pedig túlműködést energia többletet jelent.

Ennek köszönhetően szeretjük a testünket, elismerjük a szükségleteit és a korlátait. A testiség mellett a leföldelés, a hétköznapokra való összpontosítást is magába foglalja. Földdel való foglalatosságokat is jelent, mint például a kertészkedés, agyagozás, kövekkel foglalkozás, asztalosmunkák, vagy tésztagyúrás, kenyér készítése, a kétkezi munkák többsége is ide tartozhat. 
A gyökércsakra szintjén az élethelyzeteinket, kérdőjelek nélkül sorsszerűen éljük meg. A munka, az energia, az aktivitás első mozgatórugója ez a csakra.

Hogyan kezeljük a gyökércsakrát? 

Az első feladat az, hogy megtaláljuk az arányt az aktivitás, a passzivitás, a lelkinyugalom és a stressz között. A kellő aktivitáshoz, szükség van egy normális feszültségre, ami aktivál. Ez az úgynevezett "jó stressz", a motiváció szintje, a célokból fakadó erő. 
Ahhoz, hogy az a gyökércsakra energiáját áramlásba tartsuk, egészséges táplálkozásra van szükség, friss levegőn kell mozognunk, és rendszeresen meg kell tisztítanunk az életünket, nem csak a testünket és a lelkünket, hanem a környezetünket is.

Évente tartsunk lomtalanítást, ajándékozzuk el a feleslegessé vált dolgainkat.

Zavarok a gyökércsakrában 

A gyökércsakra állandó, visszatérő zavara a lustaságban nyilvánul meg. Ahhoz, hogy ezt el tudjuk kerülni, olyan helyzeteket kell keresni, ahol pozitív stressznek vagyunk kitéve, ahol mogiválttá tesz minket a helyzet, van egy célunk amit el akarunk érni. 

Az aranyér, a bélgyulladás, a fogínygyulladás, a gerincpanaszok, a hasmenés, a hideg végtagok mind-mind a gyökércsakra zavarainak fizikai tüneteire vezethetőek vissza. Aki "popsira hízik", általában szintén a gyökércsakrában található elakadásokkal találkozik.

Általános alapok a gyökércsakráról

Elhelyezkedése: a farkcsont végénél
Eleme: Föld
Endokrin mirigye: a mellékvesék
Hormona: kortizon, adrenalin, noradrenalin,
Érzékelése: a szaglás
Testrészei: orr, talp, láb, gerincoszlop, köröm, fog, csont, vastagbél
Színe: vörös
Temperamentuma: flegmatikus
Mantrája: lam
Megerősíteni: Mindkét lábbal a földön állok. Szükségleteim kielégítődnek.
Tanulási feladat: leföldelés, aktivitás
Szimbolikája: vörös négyzet, mint a föld szimbóluma
Istene/istennője: Brahma a teremtő, és Dakini a női párja, Genesha az elefántfejű istenség, az akadályok elhárítója
Tarot megfelelői: a Mágus, az Uralkodónő, a Főpapnő
Kövei: minden vörös kő pld. Gránát, rubin, a vérkő és a feketekövek
Illóolajai: mandarin, szegfűszeg, rozmaring
Asztrológiai megfelelője: Rák-Bak tengely

A gyökércsakra harmonizálása 

Attól függően, hogy túl kevés, vagy túl sok energia van a gyökércsakrában, a fenti munkálatokból érdemes többet, vagy épp kevesebbet végezni. Ha egy agyaggal dolgozó ember, aki munkája folytán folyamatosan ül, imád kenyeret sütni a kemencében, szívesen fogyaszt vörös húsokat, csípős jellegű dolgokat, szereti a szexet, és könnyebben feldöhödik, de - mivel farnehéz - kevésbé fog odacsapni, ha dühös, inkább magába rejti érzelmeit. nos őt jó, ha elkezd olyan dolgokat csinálni, amik a levegővel kötik össze. Elhagyja a kenyérfélék, a nehéz borok, a csípős dolgok és vörös húsok élvezetét, és légiesebb dolgok felé fordul, hogy egyensúlyba kerüljön, míg aki túlzottan "lebeg", jó, ha éppen ezeket a dolgokat teszi az életébe. Egy teljesen éterikus jógi számára egy kis guggolás-felállás, egy teljesebb étel, egy erősebb munka is lehet földelés, hogy meg tudja élni az anyaggal való viszonyát. 

A csakrák mindegyike "feltölthető", hiszen energia természete okán intenzitása növelhető, vagy csökkenthető. Jóga, légzés, étkezés, testmoztás, vagy meditáció is segíthet bennünket, hogy csakráink a megfelelő erőfel bírjanak, se túlműködésben, se alulműködésben ne legyenek - ez a kiegyensúlyozott energiaáramlás jelenti a harmóniát. 

forrás: Harmonet.hu