sub

Információk, érdekességek

5 melegítő tipp hideg napokra

2017. február 10.

A hideg időjárás, a télen jellemzőbb vitaminhiányos táplálkozás, a kevesebb fény és a csökkent fizikai aktivitás kedvez a megfázásnak és a téli betegségeknek. 5 módszer, amivel megelőzhetjük a komolyabb bajokat.

A hideg időjárás kedvez a megfázásnak és a téli betegségeknek, mivel csökkenti a vér és vele együtt a csi, a finomenergia megfelelő áramlását a testünkben. A szervezet így kiszolgáltatottabbá válik a külső hidegnek, és könnyebben enged a vírusok, baktériumok támadásának. A télen jellemzőbb vitaminhiányos táplálkozás, a kevesebb fény és a csökkent fizikai aktivitás következtében pedig az immunrendszerünk is eleve gyengébb. Így célszerű ilyenkor mindent megtennünk a test melegen tartása és az immunrendszer védelme érdekében.

1. Melegítő táplálkozás kínai módra
A hagyományos kínai orvoslás nagy hangsúlyt helyez a táplálkozásra is, mivel úgy vélik, a szervezet energiaáramlását, a jin-jang és az öt elem szerinti egyensúlyt befolyásolni tudjuk a megfelelő ételek fogyasztásával is. Megkülönböztetnek forró, meleg, hideg és hűvös típusú ételeket - ez nem az étel hőmérsékletére, hanem az adott ételfajta minőségére utal. Télvíz idején természetesen a forró és meleg ételeknek kell túlsúlyba kerülniük az étrendünkben. Egyáltalán nem véletlen, hogy ilyenkor kevésbé kívánjuk a friss gyümölcsöket, a joghurttal készült ételeket vagy a friss salátákat. 

 

Ezek ugyanis jellegüknél fogva hűtő hatást gyakorolnak a szervezetre. Mivel a vitaminpótlás is kiemelten fontos, ezért persze nem árt friss gyümölcsöket és nyers zöldségeket is enni, de szükséges, hogy a melegítő hatású gabona- és zöldségfélék tegyék ki az étrendünk nagy részét. Gyakran kerülhet az asztalra forró leves is és bátran használjuk a meleg vagy forró hatású fűszereket, valamint a hagymaféléket nagy mennyiségben. A kínai hagyomány szerint a tél a legalkalmasabb az évszakok közül a húsfogyasztásra is, így inkább a húst részesítsük előnyben, mint a hűtő hatású tejtermékeket, vegetáriánusok pedig a magas fehérjetartalmú hüvelyeseket.

Melegítő hatású ételek és italok: hagymafélék, gyökérzöldségek, úgy mint répa, krumpli, cékla, fekete retek, csicsóka, halak és húsok, kávé, tea, alkoholok, valamint számos fűszer: gyömbér, kardamom, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, mustár, chili, curry, fokhagyma, paprika, torma, oregano, kakukkfű, bazsalikom, kömény.

2. Mozgás – módjával, de rendszeresen
A rendszeres mozgás nemcsak az immunrendszert és az ilyenkor labilisabb hangulatunkat képes remekül karban tartani, hanem a vérkeringésre is jó hatással van. Már napi fél óra mozgás, könnyebb torna vagy séta is elegendő ahhoz, hogy az egész testünkben felgyorsuljon a vérkeringés, valamint a csi áramlása. A megerőltető sportokat most lelkiismeretfurdalás nélkül lehet hanyagolni, de azért naponta, kétnaponta fél-egy óra izzadás nagyon is jót tesz!

3. Forró vizes palack
Esténként készítsünk forró vízzel töltött melegítő palackot az ágyba, ez fél óra alatt elegendően felmelegíti a testünket és az képes jobban megtartani a hőt. Kifejezetten ajánlott a vesetájékhoz tenni, hogy ezzel is erősítsük a vesénket. Érdemes a megfelelő öltözködéssel, derékmelegítővel is védeni a vesetájékot.

A kínai orvoslásban a téli időszak a Víz elemhez tartozik, a hozzá kapcsolt szerv pedig, ami ilyenkor érzékenyebb és jobban kell rá vigyáznunk, a Vese. További tippek a Vese energiájának erősítéséhez >>

4. Forró tea
A napi ajánlott 1,5-2 liter folyadék egy része télen nemcsak víz lehet (ami eleve szintén hűti egy kissé a testet), hanem gyógy-, fűszer-, vagy zöldtea is. Nemcsak az emésztésnek tesz jót, hanem kellően fűt is. A gyömbérből, fahéjból főzött fűszertea vagy a jógitea az összetevőinek köszönhetően is átforrósítja a testünket.

5. Szauna, gőzfürdő
A vérkeringésünket remekül edzi a szaunázás és gőzfürdőzés is. Ez egy remek módja a salaktalanításnak és az ellazulásnak is, éljünk vele minél többször.


Kolontár Elvira

forrás: Harmonet