sub

Információk, érdekességek

3 tipp a nyaralás utáni depresszió elkerülésére

2018. augusztus 07.

A nyaralást követő időszak megélése sokunk számára jelenthet nehézséget. A szabadság és önfeledt jókedv napjai után a hétköznapokba való visszatérés akár nyaralás utáni depressziót is okozhat. Lássunk most néhány tippet ennek elkerülésére!  

1. Tedd az élményeket a múltad részévé!

A nyaralás során megéltek felidézése természetes folyamat. A bőröndök kipakolása, a szuvenírek ajándékozása, az élménybeszámoló mesélése, a fotórendezgetés, az új receptek kipróbálása, a nyaralás vagy utazás során hallgatott zenék megkeresése, mind részét jelentik annak a folyamatnak, melynek során az új élményeink a múltunk már létező képkocái között végre megtalálják a saját helyüket. Időt és teret kell tehát erre hagyni. Fontos lépés annak tudatosítása, hogy a nyaralás során megtapasztaltak által gazdagabbá váltunk.

 2. Találd meg az egyensúlyt a jelenben!

Az új élmények ideális esetben beemelhetők a hétköznapokba. A nyaralás során feltöltődött energiaszint segíthet abban, hogy újra fel tudjuk venni a ritmus. A pihent test és szellem hatékonyabban működik. Nőhet a figyelmi és teherbíró képesség, újító gondolatok, megoldások születhetnek, valamint javulhat a teljesítmény.

Fontos, hogy ezt a helyzetet tartósan fenn tudjuk tartani. Épp ezért érdemes időt és teret hagyni a rendszeres testmozgásra, a szellemi kihívást jelentő beszélgetésekre, játékokra, nevetésre, a számunkra fontos személyekkel való találkozásra, a kikapcsolódásra, a szórakoztató programok beépítésére a mindennapokba.

3. Keresd a motivációt a jövőben!

A nyaralás során megéltek támpontot jelenthetnek új tervek kidolgozásához, azok jövőbeni megvalósításához. Minél többet látunk és tapasztalunk a világból, annál nyitottabbá válunk. Az új élmények, ingerek felkészítenek bennünket a további információk befogadására, ösztönzően hathatnak ránk.

Akár a munkánkról, a családunkról, akár a következő nyaralás helyéről, programjairól legyen is szó, fontos időt hagyni a tervezgetésre, jövőre vonatkozó vágyak és elképzelések kibontakoztatására.

Szerző: Vépy Viktória
pszichológus, life coach, mediátor

forrás: Harmonet