sub

Információk, érdekességek

13+1 önbizalom-építő módszer

2020. február 13.

Úgy érzed, hogy kevés az önbizalmad? Könnyen megtipornak? Gyakran érzed magad kicsinek, erőtlennek, és butának? A "sors" üldözöttjének? Szegény embernek, akit még az ág is húz? Önbizalom építő gyakorlataink egy profi trénertől származnak, és garantáltan működnek. Több száz ember kipróbálta már őket. Neked sem lehet veszteni valód!  

Egy amerikainak is lehet néha igaza – ha hiszed, ha nem! Most egy igazi amerikai sikertréner módszerét ajánlom most neked. Mégpedig azért, mert a módszer nálam már évek óta bevált. Kövesd lépésről lépésre, hiszen az egész mindössze 1-2 percedet veszi igénybe és 100%-al növeli önbizalomszintedet!

  1. Problémák vannak. Ez tény. Fogadd el, hogy néha fenn hagysz valamit a villamoson, elvesztesz valamit, vagy valaki negatív dolgot közöl veled. A problémák hozzátartoznak az élethez, de nem minősítenek téged.
  2. Probléma van! – Mit érzel? Ahogy felfedezed a problémát, beléd nyilall valamilyen érzelem. Ez természetes. Más is így van ezzel. Örülj ennek, hiszen ez a csengő jelez neked, segítségedre van a feldolgozásban.
  3. Beindul a dialógus a fejedben. Van, akinek az anyja hangja szólal meg ilyenkor a fejében (Na látod, fiam, neked ez sem sikerülhet!) mások egészen sajátos belső dialógusokat folytatnak, vagy éppen képeket látnak.
  4. Érd tetten a „házmestert”. Azonnal, ahogy lelked „házmestere”, vagyis a dialógus forrása beindul, kérdezd meg magadtól: - Mit is mondok én most magamnak? Ha sikerült tetten érned belső dialógusodat, lépj ki és figyeld kívülről.
  5. Mit érzel valójában? Ha sikerül beazonosítanod a valódi érzésedet, lehetőleg mondd ki hangosan, vagy félhangosan (esetleg írd le, ha arra van mód). Például: - Aha, csalódott vagyok! Vagy:  - Valójában haragot érzek.
  6. Ne általánosíts – ne minősíts! Legtöbbször 10 másodpercen belül felismerheted, ha valamilyen általánosító, vagy minősítő kifejezést használtál magaddal szemben. (Például: Én mindig ….! Vagy: Mindenki ….! Vagy Velem mindig ez történik ….!) 
  7. Érd tetten az önsorsrontást! – Máris megnyerted az önbizalom építéséért folytatott csatát, ha ez sikerült! Mosolyogj, - mert ez megemeli az általános energia szintedet -  és mondd azonnal újra a korábbi mondatot, de olyan formában, hogy az általánosító-minősítő rész pozitív legyen: Mától nekem is sikerülnek a …. dolgok!
  8. Konkretizálj! – Azonnal érd tetten a negatív, vagy általánosító mondatokat. Nézd meg mik az érzelemmentes tények, és határozd meg a helyzetet úgy, hogy az a lehető leginkább objektív legyen. (Most az a helyzet…! Most úgy áll a dolog, hogy ….)
  9. Ellenőrizd a „házmestert”. Ha hibáztatni akar a belső hangod, azonnal ismerd fel. Ne engedd meg neki, hogy mindenféle apróságért, de még nagy dolgokért is felelősségre vonjon, vagy hibássá tegyen. Az ezoterikus tanok hajlamosítanak arra, hogy először magadban keresd a bűnbakot, az okot, a magyarázatot. Az önbizalmat javító tréningben azonban ha felismered, akkor azonnal nevezd nevén: ez csak hibáztatás!
  10. Szeresd – mentsd fel – nevess rajta! Ha valami negatív dolog ér, ami leviszi az erődet, a három legegyszerűbb lépés, hogy felemeld magad. Nézd meg, hogy az a személy, vagy dolog, történés, ami levitte az erődet, milyen szerethető tulajdonságokkal rendelkezik. Ha sikerül ilyet találnod, nyert ügyed van. Ha mégsem sikerül, akkor is adhatsz neki felmentést: - Na bumm, néha megesik az ilyen, bárkinek lehet rossz napja! Ám a legtöbbet az segít, ha nevetni tudsz az eseményeken, az egész szitun, vagy éppen azon a személyen, vagy dolgon, ami a rossz érzésednek okozója volt. Ahogy Harry Potter tette a mumussal, elképzelheted lila sapkában, vagy kezében kis, lila homokozó lapáttal.
  11. Hogy vagyok? – tényleg: Hogy vagy? Vajon ez az egész mennyiben köszönhető az éppen aktuális állapotodnak? Vajon nem játszik-e közre, hogy fájt a fejed, hogy éjjel keveset vagy rosszul aludtál, hogy túlhajtottad magad a munkahelyen? Ha igen, akkor ismerd el magadnak!
  12. Hogy akarsz lenni? – Ha meghatároztad, hogy vagy, akkor tedd fel magadnak a kérdést: Hogy akarok lenni? Ha megvan, melyik érzés, amire legjobban vágyódsz – például optimizmus, erőteljesség, magabiztosság, boldogság, stb.. – hunyd be egy pillanatra a szemedet, és idézd fel azt a képet, amikor ilyen érzést éreztél. Közben vegyél egy nagy levegőt, húzd ki magad, állj egyenesen, fejed emeld fel. Ettől máris megemelkedik az önbizalom szinted. Abban a pillanatban, ahogy képes vagy átélni, hogy emelkedett az önbizalmi szinted, tied is lesz a 13. pont!
  13. Készülj fel a jóra, mert jön! Amint felerősítetted az önbizalomszintedet, néhány percen belül, (az elején legkésőbb még aznap!) be fog következni valami nagyszerű dolog. A világ ugyanis téged tükröz.

13+1. Ünnepeld meg magad! Az önbizalmadat, a sikereidet, magadnak köszönheted. Mély odafigyelés, kemény belső munka van mögötte, tehát ne felejtsd el megünnepelni, hogy valami jó történt az életedben!

Az egész folyamat, amit itt leírtam, mindössze 1-2 percig tart! Nem kell semmi extra hozzávaló, egyszerűen csak néhányszor végig kell futtatnod ezt a sort, és ki kell próbálnod, hogy működik a gyakorlatban is! Tényleg működni fog! Ha szeretnéd megpróbálni, egyszerűen nyomtasd ki ezt a cikket, és hordd magadnál. Ha valami rossz történik, akkor vedd elő, és vedd végig a pontokat. Legfeljebb 5 alkalom után magadtól is tudni fogod, és ezt a papírt odaadhatod annak a barátodnak, aki hasonló gondokkal küzd. (Sőt, ha tovább küldöd neki a cikket, akár azonnal is megoszthatod vele!)

forrás: Harmonet.hu