sub

Információk, érdekességek

A koraszülés okairól

2005. augusztus 28.

Egy érett újszülött a 37-40. terhességi hétre születik, kb. 3000-3500 grammal. Koraszülötteknek a 37. terhességi hét elõtt és 2500 gramm alatti súllyal született újszülötteket nevezzük. Az "idõ elõtt" világra jött babák nem csupán kisebbek a normálisnál, hanem más testarányokkal is rendelkeznek, és különbözõ szerveik is eltérõen mûködnek, hiszen a méhen belüli fejlõdés egy fontos szakaszát kénytelenek nélkülözni. Ezért belsõ szerveik sem feltétlenül érettek még az önálló "külvilági" életre.

A koraszülés okai legtöbb esetben ismeretlenek. Mégis vannak bizonyos tényezõk, melyek gyakrabban vezetnek koraszüléshez.

 

Az ikrek, különösen a hármasikrek esetében gyakori a koraszülés, de ugyancsak korábban születhetnek meg a babák, ha a magzatburok hamarabb reped meg, a magzatvíz szivárog, ha a méhnyak a szülés idõpontja elõtt kinyílik, a méh felépítése nem normális, ha a terhesség korai szakában vírusfertõzések támadják meg a magzatot, és emiatt az súlyos fejlõdési rendellenességben szenved.

 

A dohányzás, az alkoholizmus, a nem megfelelõ táplálkozás, gyógyszerek is gátolhatják a magzat méhen belüli fejlõdését, károsítják a méhlepény mûködését, ami miatt a magzat nem kap elegendõ táplálékot, és kis súllyal, esetleg korábban is jön a világra.

 

A korszerû intenzív kezelésre a koraszülött csecsemõknél már az elsõ percekben szükség van, hiszen az élet elsõ pillanataiban történõ legkisebb ellátási hiányosság helyrehozhatatlan és maradandó károsodásokat okoz.

forrás: Patika Magazin