sub

Információk, érdekességek

Hogyan hat a szervezetre a masszázs? 4 típus, amit érdemes kipróbálni

2024. május 10.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A masszázs bizonyítottan jótékony hatással bír a szervezetre, hiszen segít ellazítani és megerősíteni a fáradt izmokat és ízületeket is. Melyek a legnépszerűbb masszázsfajták? Miért érdemes korosztálytól függetlenül rendszeresen masszázsra járni? Alábbi cikkünkben mutatjuk a pontos válaszokat!  

A masszázs szó jelentése gyúrás, a gyógyító tevékenység pedig már az időszámításunk előtti évezredekben is kifejezetten közkedvelt volt a lakosság körében. Nem véletlenül, hiszen a masszázs hatása nemcsak testileg, hanem szellemileg is pozitív változásokat hozhat az életünkbe. Napjainkban fizioterapeuták és gyógymasszőrök végzik, gyakran más kezelésekkel párhuzamosan.

Indiában a masszázsra spirituális megtisztulásként is tekintenek, hiszen a gyógyító mozdulatokkal az ízületi- és izompanaszok mellett a negatív energiákat is elűzik. A masszázs tehát tökéletes program mindazok számára, akik fizikai és lelki felfrissülésre egyaránt vágynak.

Az alábbi 4 masszázstípussal mindenképp érdemes egy próbát tenni
Nézzük, melyek a legnépszerűbbek manapság!

1. Thai masszázs

Ha masszázsra gondolunk, gyakran a thai masszázs jut elsőre az eszünkbe. Különlegessége abban rejlik, hogy a letapadt izmokat nem ellazítják, hanem kisebb nyomást helyeznek rájuk. Így remekül oldható az izomzat merevsége, azonban a gerinc rugalmassága is kitűnően növelhető. Sportolók számára is kifejezetten ajánlott a fájdalomcsillapító hatása miatt.

A terápia mindig egy zajmentes és zavaró fényektől óvott helyiségben történik, hogy a páciensek kényelmesen kikapcsolódhassanak. Masszázs közben egy puha tapintású ruhát szükséges viselni, amely csak a lábfejeket és a felső végtagokat hagyja szabadon.


Szavazások

Önnek volt már kullancscsípése?

Aktív: 2024. április 21. - 2024. május 26.

Többször is.
Vol már.
Nem tudok róla.
Még nem volt.


szavazatok száma: 100
Szavazni 1 órán belül egy gépről csak egy alkalommal lehet.

Szavazok Lezárt szavazások

Figyelj már ide! – ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar)

2024. május 10.

Ez egy olyan állapot, ami azt jelenti, hogy a gyerek nehezen tud sokáig egy helyben maradni vagy figyelni.

Gyakran úgy érezhetik a szülők, mintha a gyerekben rengeteg energia lenne, és ezért nehezen tudja visszafogni magát. Nehéz neki csendben ülni az iskolában vagy várakozni egy sorban.

Fotó: 123rf.comEmiatt lehet, hogy figyelmetlenebb vagy hiperaktívabb lesz, mint más gyerek. Az is lehet, hogy hamarabb unatkozik olyan helyzetekben, ahol nem történik sok izgalmas dolog.

Fontos megjegyezni, ez nem azt jelenti, hogy a gyerek rossz vagy rosszul nevelték őt.

Az ADHD egy olyan zavar, amit az emberek agyában egy adott rész okoz. Ez nem a gyerek hibájából ered. Sok gyereknél megfigyelhető. Sokszor a megfelelő támogatással és néhány kis trükkel a gyerek nagyon sikeresen tud boldogulni az életben.

Melyek lehetnek a tünetek?

Az ADHD különböző módon jelentkezhet, és a tünetek mértéke is eltérő lehet. Az alábbiakban olyan lehetséges tüneteket sorolok fel, amelyek arra utalhatnak, hogy egy gyereknek ADHD-ja lehet.

  • Figyelemhiány. Nehézség a figyelem fenntartásában, gyakran elkalandozik, nehezen tudja végigcsinálni a feladatot vagy a játékot.
  • Hiperaktivitás. Folyamatos mozgásigény, nyugtalanság, nehézség a csendes tevékenységekben való részvételben.
  • Impulzivitás. Agyban gyorsan felmerülő ötletek, a cselekvések végrehajtása anélkül, hogy előtte alaposan átgondolná.
  • Figyelmetlenség a részletekre. Nehézség lehet az apró részletek észrevételében vagy a tevékenységek pontos elvégzésében.
  • Házi feladatokkal kapcsolatos nehézségek. Az otthoni munkák vagy a házimunka elvégzése nehezen megy, gyakran azért, mert nem tud a feladatra összpontosítani.
  • Idővel való gazdálkodási nehézségek. Eltékozolja az időt, nehézség lehet a határidők betartásában.
  • Feledékenység. Gyakori a dolgok elfelejtése, pl. kulcsok, feladatok vagy fontos dátumok terén.
  • Kommunikációs nehézségek. Nehézség lehet a megfelelő időben és módon történő kommunikációban.
  • Szervezetlenség. Nehezen találni rendet a környezetében, gyakran elvesznek tárgyak vagy elfelejt fontos dolgokat.
  • Koncentrációs nehézségek. Problémák lehetnek a figyelem összpontosításával, pl. az órán vagy egy könyv olvasása közben.

Ezeken kívül fontos megjegyezni, hogy a tünetek kombinációja és súlyossága nagymértékben változhat egy gyereknél a másikhoz képest. Minden esetben érdemes szakember segítségét kérni az ADHD-diagnózis felállításához és a megfelelő kezelési terv kidolgozásához.


Bakancslista

2024. május 09.

Fotó: 123rf.com

A vágyaknak nem kell időkorlátot szabni, azokat bármikor le lehet jegyezni és bármikor meg lehet valósítani.

Divatos lett mostanában a „bakancslista”. Talán van is, aki eljátszott már a gondolattal, hogy készít egy személyes kívánsággyűjteményt, tele csupa számára kedves dologgal (elsősorban tevékenységgel). Ki tudja, talán ténylegesen le is gyártotta már ezt a listát? Készített belőle
színes gondolatbuborékokat, válogatott fotókat, esetleg rajzolt hozzá szimbólumokat is. Különösen évkezdéskor kerül elő sokszor a bakancslista-készítés gondolata. A vágyak sokszor egész életünkre vetítve fogalmazódnak meg egy ilyen listán. Megmutatva, hogy milyen személyes szükségletek vezetnek bennünket. Ezek a listák megmutatják, hogy mi az, ami foglalkoztat bennünket. Szükségleteink mintázata rajzolódik ki bennük. Ahogy pedig mögéjük nézünk, gondolataink és érzelmeink – tehát belső mozgatóerőnk is őszintén megmutatja magát néhány pillanatra. A haladó „úton járók” a vágyakból tudatosan terveket is készítenek. Ők komolyan veszik a belső hívást és megpróbálnak utánajárni, vajon mi dolguk van azzal a visszatérő kóbor elgondolással.

Mások meg sokszor öntudatlanul teremtik meg legmerészebb vágyaikat, meg is feledkezve arról, hogy milyen régóta és mennyire nagyon akarták ezeket. Mindenkinek megvan a maga életfilozófiája, hite, világnézete. De talán általános érvényű igazságként kijelenthető:

Testünk-lelkünk sóvárog az újabb és újabb megtapasztalásokra, amikben nem is igazán a puszta történés a fontos, hanem a mögöttük megbúvó érzelmi hatás.