sub

Információk, érdekességek

Köztünk járó neurotikusok

2024. május 23.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A neurózis valamely formája csaknem minden 3. embert érint Magyarországon. A neurotikusok köztünk járnak, néha tükörben találkozunk velük. Mi is a neurózis? Az orvostudomány és a pszichológia szempontjából egy összetett tünetcsoport, melyben elég nehéz meghúzni a határt, hogy hol ér véget az egészséges ember idegessége, és hol kezdődik a betegség.  

A progresszív betegség

A neurózis az idegrendszer tartós, funkcionális megbetegedése. Az, aki neurotikussá válik, először tartósan szorong, mivel egy érzelmi életét érintő zavar áll fenn életében, melyet kivédeni nem tud, vagy nem mer. Fontos hangsúlyozni, hogy a meg nem oldott lelki konfliktusok közül csak azok vezetnek neurózishoz, melyek hatására a hangulati élet tartós zavara alakul ki. Ha kialakul a neurózis kórképe, a tünetcsoport hátterében álló konfliktus állandósul, és fenntartja a problémát. Ezáltal újabb és újabb betegségtünetek kerülhetnek előtérbe, a neurózis súlyosbodik.

Gyógyítható, megoldható

A neurózis - mint diagnózis nagyon súlyosnak hangzik, de - valójában a kliens együttműködésére számítva nagyon jól kezelhető, és teljesen meggyógyítható, visszafordítható az egészséges állapotba. A tartósan fennálló neurotikus állapot különféle szervi bajokat is előidézhet (szívproblémák, gyomorfájdalom, fejfájás, stb.). Ezektől annál könnyebb megszabadulni, minél előbb feldolgozza a kliens a neurózis kiváltó okát. Ha a folyamat elhúzódik, a legrosszabb esetben a testi tünet tartósan megmaradhat.

Ha a pszichés tünet megjelenik, igen fontos volna, hogy egyből a pszichológiai kezelés kezdődjön meg, kapcsolva az akadémikus kezeléssel, vagy akár önállóan. Ha a testi tüneti kezelés és a pszichoterápia egymástól függetlenül zajlik, egyes tünetek elfedése miatt mindkét kezelést félreviheti, ha a kliens nem tájékoztatja kezelőit.


Szavazások

Önnek volt már kullancscsípése?

Aktív: 2024. április 21. - 2024. május 26.

Többször is.
Vol már.
Nem tudok róla.
Még nem volt.


szavazatok száma: 145
Szavazni 1 órán belül egy gépről csak egy alkalommal lehet.

Szavazok Lezárt szavazások

Az értékes szója

2024. május 23.

Fotó: thatpichai © 123RF.com

Mire figyeljünk, ha szóját fogyasztunk?

A szójabab sokoldalú, előnyös kémiai összetételű élelmiszeralapanyag. Tartalmaz esszenciális aminosavakból felépülő fehérjéket, telítetlen zsírsavakat, lecitinben gazdag olajat, de nagy a rosttartalma is, a magja pedig B- és E-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban gazdag. Az étrendben a szója tekinthető a legjelentősebb fitoösztrogén-forrásnak.

Mik azok a fitoösztrogének?

A női nemi hormonok közé tartozó ösztrogének elsősorban a női nemi jellegek kialakításáért, a megfelelő nemi működésért felelősek, de kisebb mennyiségben jelen vannak a férfiak szervezetében is, és mindkét nemben segítik többek között a normál csontállomány megtartását. A fitoösztrogének olyan növényi eredetű vegyületek, amelyek az emberi szervezetbe bekerülve ösztrogénszerű vagy éppen azzal ellentétes hatásokat váltanak ki. Hatásuk azonban gyengébb, mint a szervezetben termelődő ösztrogéneké, így terápiás alkalmazásuk a belső, saját ösztrogéntermelés csökkenése esetén nyer értelmet.

Kedvező hatások

A fitoösztrogének több kedvező biológiai hatással is rendelkeznek. A múlt században figyeltek fel arra a jelenségre, hogy Ázsiában jóval alacsonyabb bizonyos daganattípusok (pl. prosztata, emlő) előfordulása, a szív-ér rendszeri megbetegedések, a csontritkulás gyakorisága, ill. a menopauza során tapasztalt kellemetlen tünetek intenzitása is az európai vagy az amerikai átlaghoz képest. A genetika mellett az életmódbeli különbségek, különösen az eltérő étrend adott magyarázatot a tapasztaltakra. Kelet-Ázsiában az egy főre eső fitoösztrogén-bevitel (elsősorban a rendszeres szójafogyasztás miatt) az európainak a több tízszerese, és ez a krónikus növényiösztrogén-fogyasztás nagyban hozzájárul a fent említett problémák alacsonyabb előfordulási gyakoriságához az ázsiai populációkban.


A lelki zsarolás háttere

2024. május 22.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A lelki zsarolás főleg a nők művészete. Azért nevezem művészetnek, mert művészi szinten tudjuk művelni, mi nők. A férfi először észre sem veszi, hogy zsarolva van, mire észbe kap már késő. Addigra eltűntek mellőle a barátok, lemondott a hobbijáról, otthonról már csak a feleség engedélyével mehet el. Sok esetben még a családjától is el van tiltva, hiszen az anyós úgyis csak telebeszéli a fejét. Egy szóval jellemezve a férfiből papucsférj lett.  

Rövid idő elteltével aztán párja éppen azt veti a szemére, ami ellen eddig küzdött. Hogy nem határozott férfi.

Miért van szükség lelki zsarolásra? Talán az önbizalomhiányunk miatt. Esetleg a társfüggőség miatt, bár félig-meddig az is az önbizalomhiányra épül. Félünk attól, hogy ha párunk távol van tőlünk, akkor távollétében találkozni fog valakivel, aki jobb nálunk. Ezért kontroll alatt szeretnénk tartani a helyzetet, és párunkat. A lelki zsarolás főleg a férfiak felé irányul, ők kevésbé élnek ilyen és ehhez hasonló eszközökkel. Náluk leginkább a féltékenység dominál.

Számos módja lehet a lelki zsarolásnak. A legkegyetlenebb, amikor az egyik fél öngyilkossággal fenyegetőzik. Ezzel rendkívüli módon tönkre lehet tenni a másik ember életét. Az ugyanis állandó rettegésben él, hogy társa – vagy már csak volt társa - mikor hajtja végre tettét. Aki valóban öngyilkos akar lenni, az általában nem fenyegetőzik vele. Az csendben készül rá, és csendben megteszi. Másrészről, aki valóban komolyan gondolja, az akkor is megteszi, ha ezzel befolyást gyakorolhat a másik félre. Sok ember él azzal a bűntudattal, hogy párja öngyilkossága az ő lelkén szárad. Ez nem így van. Aki öngyilkos hajlamú, az mindentől függetlenül el fogja követni a tettet. Akkor is, ha párja elmegy, és akkor is, ha marad.