sub

Információk, érdekességek

Mérje rendszeresen vérnyomását!

2024. május 14.

A magas vérnyomás sokszor nem okoz semmiféle tünetet. Éppen ezért érdemes otthon olykor-olykor elővennie a vérnyomásmérőjét, mert – főleg, ha stresszes, keveset mozog és dohányzik – meglehet, hogy meglepetésként fogja érni az eredmény.

Fotó: 123rf.comEgy minnesotai kutatásból újra bizonyosságot nyert az otthoni vérnyomásmérés fontossága. A tanulmány során 450 hipertóniás beteget vizsgáltak, majd az önkéntesek fele kapott otthonra egy-egy vérnyomásmérőt. A mért értékeket és az életritmusukat el kellett küldeniük a szakembereknek, akik így hétről hétre ellenőrizni tudták az állapotukat, továbbá tanácsokkal szolgálni a betegek gyógyszerezésével és az életmódjukkal kapcsolatban. A csoport másik fele csak a kötelező kontrollon vett részt, így a megszokott ellátásban részesült.

A tanulmányból kiderült, hogy azok, akik rendszeresen mérték a vérnyomásukat és konzultáltak az orvosaikkal, 72%-ban tudták kontroll alatt tartani a hipertóniájukat, míg a másik csoportnak ez csupán az 57%-áról volt elmondható.

Így mérje otthon a vérnyomását

Bármely napszakban meg lehet mérni a vérnyomást – éjszaka, az alvást megszakítva természetesen nem –, csak mindig jegyezze fel ennek időpontját.

Ha azt találta, hogy az érték 140/90 Hgmm-nél magasabb, egy perc szünet után mérje meg még egyszer, majd még egy perc múlva harmadszor is a tenziót, és jegyezze fel, a pulzusszámmal együtt!

Ha három különböző (más napokon) alkalommal a fenti módon magas értéket mért, az a hipertónia diagnózisát jelenti.

A magas vérnyomás nem fáj és sokáig rejtőzködve maradhat, de káros hatásait addig is kifejti. Ezért fontos a rendszeres ellenőrzés.

Általános tanácsok vérnyomásméréshez

  • A vérnyomást otthon, kényelmes ülőhelyzetben, 5-10 perc pihenés után mérje, a fent leírt módon (1-1 percenként legalább 3 mérés összesen).
  • A kar legyen alátámasztva, a felkar legyen szabadon, ne szorítsa el a feltűrt pulóver vagy az ingujj. Ne mozgassa közben a karját, és ne nézze a vérnyomásmérő kijelzőjét, azon izgulva, mennyi lesz.
  • Lehetőleg felkaros automata, félautomata készüléket válasszon, mivel a csuklómérők pontatlanabbak.

Szavazások

Önnek volt már kullancscsípése?

Aktív: 2024. április 21. - 2024. május 26.

Többször is.
Vol már.
Nem tudok róla.
Még nem volt.


szavazatok száma: 109
Szavazni 1 órán belül egy gépről csak egy alkalommal lehet.

Szavazok Lezárt szavazások

Amikor felborul a belső ritmus

2024. május 14.

A belső biológiai óránk zavaráról beszélgettünk dr. Bódizs Róbert kutatás igazgatóhelyettessel a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetéből.

Fotó: 123rf.comMit jelent a cirkadián ritmus?
Tulajdonképpen egy olyan ősi, biológiai ritmus a szervezetben, amely már az egysejtű moszatoknál is jelen volt több százmillió évvel ezelőtt, amely előre látja a nappalok és éjszakák váltakozását. Az ember sejtjeiben is ketyegnek ezek az ősi biológiai órák, amelyeknek azon csoportját nevezik cirkadián ritmusoknak, amelyek kb. egynapos időtartamra járnak, tehát egy teljes ciklusuk kb. 24 óra alatt jár körbe. Ezeknek az agyban van a központi székhelyük, egy belső ritmusadó szerkezet, amely a szervezet egyéb sejtjeinek a cirkadián ritmusát is szinkronizálja. Tulajdonképpen parancsba adja, hogy mikor van nappal vagy éjszaka.

Vannak emberek, akiknek inkább sietni hajlamos a biológiai órájuk, vannak, akiknek késni. Az egyiket nevezzük hétköznapi nyelven pacsirtának, a másikat bagolynak. Akik könnyebben tudnak alkalmazkodni a műszakváltáshoz, ők nagyobb arányban baglyok, míg mások, akiket ez sokkal jobban megvisel, inkább pacsirták. Ennek a ritmusnak a felborulása összességében véve mindenképpen egy stressz. A ritmusnak a szétzilálása majd minden szervrendszert érinthet. De nem is elsősorban arról beszélünk, hogy valaki önmagában jól alszik-e, amikor alszik, hanem hogy mikor alszik jól. És hogy tudja-e még, hogy mikor tud ő jól aludni? Vagy már szét van zilálva, pl. egy gyakori éjszakai műszakkal vagy egy gyakori műszakváltással. Már semmikor nem tud jól aludni, de már semmikor nem tud jól ébren lenni sem.

Ezt vissza lehet állítani?
Igen. Például amikor valaki félhomályban üldögél egy laboratóriumban – vannak ilyen kísérletek –, és félóránként nyálmintát vesznek tőle megmérni különböző hormonok szintjét a vérkeringésben, akkor azt lehet látni, hogy adott pillanatban megugrik a melatonintermelés, pedig nem történt semmi. Emberünk ugyanúgy ül a félhomályban, csak egyszerűen telik az idő. Még csak nem is fáradt el igazából, csak éppen eljött az ideje az éjszakára való felkészülésnek. Ha ilyenkor valaki felkapcsolja a villanyt, akkor lecsökken a melatoninszint, tehát a biológiai óra indikációja alapján termelődne, de nem tud, mert a fény gátolja. Ilyenkor azt hazudjuk a cirkadián ritmusunknak, hogy még nappal van, tehát, tessék alkalmazkodni. Így állítgathatjuk a saját biológiai óránkat.


A gyógyszerészet szíve a gyógyszertárban dobog – 3. rész

2024. május 13.

Fotó: 123rf.com

 

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egyike a 12 hivatásrendi köztestületnek, s mint ilyen, kötelessége, hogy a gyógyszerészi hivatás egészének szakmai, etikai, gazdasági és szociális érdekeit képviselje, és mindezt a közérdekkel összhangban, a társadalom – és kiemelten a betegek – jogos érdekeinek mentén érvényesítse.

Megkérdeztük az MGYK megyei szervezeteinek elnökeit, hogy ők mit tartanak fontos üzenetnek elmondani a betegek, az olvasók, a lakosság részére.