sub

Információk, érdekességek

Pillangótánc

2024. május 19.

Fotó: 123rf.com

Késő este egyedül sétálok az utcán. Pár pohár bor után másra sem vágyom, mint kint lenni az éjszaka kellemesen hűvös levegőjén, s csak menni, menni, amerre visz a lábam. Folynak a könnyeim az arcomon. Szinte reszketek a sóvárgástól. Bármerre nézek, mindenhol pillangókat látok. A lámpaoszlopok tetején, az üzletek kirakataiban, a házak ablakaiban, az aszfalt pocsolyáiban, az autók fényeiben, a fák árnyékaiban, a szökőkút szobrain. Mindenhol ott vannak. Bármennyire is gyönyörűek, borzasztóan kínoznak. Szeretném, ha hagynának egy kicsit megnyugodni. Szeretnék egyedül lenni. Tiszta fejjel gondolkozni. Egyszerre üldözöm a pillangóimat, és menekülök előlük. Azt akarom, hogy vagy hagyjanak békén, vagy engedjék, hogy táncolhassak velük. Őrület, hogy bármit csinálok, mindenhova követnek. Szenvedek az érzéstől, amit okoznak. Meggyötrik a testem és a lelkem.

Pillangótánc… Tudom, hogy csak egy illékony tünemény. Egy gyönyörű pillangóhoz hasonló érzés, mely váratlanul meglátogatja kedvesét. Incselkedve repked körülötte. Szemtelenül bújócskázik. Aztán egyszer csak végleg nyoma vész. Kiismerhetetlenül járja táncát. Olykor megmutatja magát teljes pompájában, olykor viszont elrejtőzködik szemérmesen. Élvezi, ha csodálója meglesi őt. De a tolakodó közeledést nem szereti. Ha pedig üldözőbe veszik, biztosan elmenekül. Pillangótánc… Ez a titokzatos érzés teljesen összezavar. Van, hogy borzasztóan kínoz. S van, hogy eláraszt gyönyörűségével. Próbáltam megfejteni titkát. Szétbontottam a legapróbb összetevőkre. A külső megjelenés, a gondolatok találkozása, az érzelmek felébresztése, a fizikai vonzalom. De rá kellett jönnöm, nem lehet ezeket különválasztani. Minden szintetizálódik egy nézésben, egy mosolyban, egy mozdulatban, egy érintésben. A szavak még sokszor inkább ártanak, csak összezavarják valódi szándékainkat.

Pillangótánc, milyen csodás érzés… Törékeny, rebbenő, megfoghatatlan tünemény. Két ember által teremtett varázslatos pillanat. Mintha lelkeink kapaszkodnának össze egy pillanatra. Megteremtve együtt egy leplezetlen gondolatot. Egy gondolatot, mely talán megrészegítve vad tettre késztet. De az is lehet, hogy csak a fantázia könnyű szárnyú szellőjeként borzongat meg egy pillanatra. Művészet a pillangótáncot együtt járni. A bátortalanság ugyanúgy agyonvágja a szép érzést, mint a tapintatlan hajsza. Nagyon kifinomultnak kell lennünk. Tilos a kényelmes kívülálló szerepében maradni, vagy csak játékból provokálni. Ha hajszoljuk, ha megrendeljük, ha túl olcsón akarjuk, ha ellopjuk, elérhetetlen délibáb marad. A megszokás unalmába süppedve észrevétlenül elillan. Kötelességből vagy elvárásból művelve is menthetetlenül tovatűnik. Viszonzás nélkül pedig kínzó rögeszmévé válik. Az egyetlen helyes irány, teljes egészében fogadni és hálás szívvel kiélvezni tünékeny mámorát. Úgy szeretném, ha megszelídülnének a pillangóim! Ha nem cikáznának összevissza, hanem előlibbennének, amikor csak hívom őket, szárnyaikat szépen, nyugodtan tárogatva. De be kell látnom, ők szabadok és irányíthatatlanok. Most is, alig, hogy észrevettem őket, már tova is tűntek. Hiába várok rájuk, nem tudom, valaha visszatérnek-e hozzám. Miért ilyen kegyetlenül véges ez az érzés!? – bárcsak tudnám.


Szavazások

Önnek volt már kullancscsípése?

Aktív: 2024. április 21. - 2024. május 26.

Többször is.
Vol már.
Nem tudok róla.
Még nem volt.


szavazatok száma: 125
Szavazni 1 órán belül egy gépről csak egy alkalommal lehet.

Szavazok Lezárt szavazások

Cukorbetegség: a mozgás és az étrend sarkalatos kérdés

2024. május 19.

Jó hír, hogy a még kezdeti állapotban lévő cukorbetegség mozgással, helyes életmóddal kordában tartható.

Sok ember nehezen éli meg, amikor kiderül, hogy cukorbetegsége van. A megfelelő gyógyszer kiválasztása, a kalóriák számolgatása, és a hogyan is jutottam ide vagy min kellene változtatnom, a záporozó változtatási lehetőségek, ill. a betegség hosszú távú következményei inkább megdöbbenti a beteget, mint változtatásra sarkallná. Azonban aki leleményes, rátalálhat olyan csoportokra vagy akár egy táborra is, ahol segítik a helyzet feloldását, és nem marad egyedül a betegségével.

Okok és tanulságok

A kialakuló betegség egyik oka, hogy fiatal korunk után felhagyunk a rendszeres testmozgással. A magyar konyha ízeinek, a kalóriában és szénhidrátban gazdag ételeknek nehéz ellenállni, sokszor csak azért eszünk egy plusztányérral, mert olyan finom. Így a szükségesnél többet fogyasztunk, és óhatatlanul jönnek ránk a kilók. A stresszes, felpörgetett életmód, a hirtelen bekapott gyorséttermi ételek fokozzák az egészségtelen életmódunkat. Hogyan segíthetünk ezen?

Bár nehéz elfogadni, de el vagyunk kényelmesedve. Mivel ebből egyedül nehéz kilépni, jó, ha többen összefogunk az ugyanilyen cipőben járókkal vagy akár egyik családtagunkkal, és szakember segítségével, egymást biztatva indulunk el az úton.

Már az is jó, ha egy pár perces útra nem autóval megyünk. Ne fosszuk meg magunkat a mozgás örömétől! Napi fél óra mozgás örömet okozó hormonok felszabadulását eredményezi a szervezetünkben. Minden nappal nő az erőnk és a teherbíró képességünk, és jobban érezzük magunkat. Érzelmi világunkat is karbantartja a mozgás, oldódik a stressz, a feszültség.

A másik fontos kulcspont az étrend. A mindenfelől ránk zúduló jó tanácstól – diétázni kell! – a legtöbb embernek a haja is égnek áll. Ennek egyik oka, a diétát drágának gondolják, az étel elkészítésére szánt időt pedig soknak, de egyik sem igaz. Így hát nem diétáról kellene beszélnünk, hanem étrendünk átalakításáról. Van, amiből többet, és van, amiből kevesebbet kellene ennünk. Valóban fontos, hogy szénhidrát- és kalóriaszükségletünk szerint állítsuk össze a menüt. Ekkor sokan észreveszik, hogy eddig azt gondolták, keveset esznek, de az apró nassolásokat nem számolták bele a napi elfogyasztott étel mennyiségébe, ami napközben bizony többször is előfordul.


Citromfű: nyugtató, depresszióűző és a gyümölcsök fűszere

2024. május 18.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A citromfű a természet nyugtatója. Nem kell tabletta, elég egy bögre citromfű-tea!  

A citromfű a nevét a citromra emlékeztető aromájáról kapta, más köze nincs a citromhoz! A Közel-Keletről származik, nagyon szereti a mediterrán éghajlatot. Ritkán nő vadon, inkább a kertben található meg. A napos, meleg helyeket kedveli, nem igényel különösebb törődést. Évelő növény, amely mindig a nap felé törekszik!

Honnét származik?
Dél-Európában a görögök terjesztették el, nyugat-európai kolostorkertjeikbe a Benedek-rendi szerzetesek vitték át. Nagy Károly idején termesztését törvény írta elő. Európában az 1500-as évektől kezdtek vele foglalkozni. Az illatszeriparban régóta használják és a mai napig fontos alapanyag a gazdag illóolaj tartalma miatt.

Élettani hatása

Nyugtató és vírusölő hatása ismeretes, használják fejfájás, álmatlánság, alvászavarok ellen is. Külsőleg az ajakherpesz kezelésére használható valamint a reumatikus panaszokra bedörzsölésre.

A sokoldalú citromfű-tea

Teát úgy készíhetünk, hogy 1 csésze forró vízben 3 kanálnyi szárított citromfüvet áztatunk 10 percig majd leszűrjünk. Mézzel ízesítve lefekvés előtt kortyolgassuk el, megnyugtatja a gyomrot, csökkenti a gyomorsavat. Depresszió, alvászavarok esetén nagyon jó hatással van, segít oldani a stresszt.
Meg is fürödhetünk benne, 1 l vízben 10 ek. citromfüvet áztassunk be, ezt adjuk a fürdővízben, jótékonyan hat majd a fáradt idegeinkre, segít ellazulni!