sub

Információk, érdekességek

Felnőttkori combfejelhalás

2006. április 20.

E nem is olyan ritka betegség minden korosztályt, a gyerekeket is érinti. A különbség: a kisebbeknél 2-3 héttel korábban, majdnem mindig felső légúti hurut zajlott. Felnőtteknél a betegek döntő többsége férfi, aki negyvenes éveiben jár. Ma a világon talán leggyakoribb oka (Magyarországon mindenképpen) az alkoholizálás, de szteroidok (mellékvesehormonok) tartós szedése is okozhatja.

Van még egy speciális ok: búvároknál és metróépítőknél a rosszul elvégzett dekompresszión (túlnyomásról normális légnyomásra való átállási folyamat), amikor a vérben kiváló nitrogéngáz okoz érelzáródást és következményes combfejelhalást.


A székrekedés és kezelése

2006. április 19.

A székrekedés gyakori panasz. Főleg idősek körében, de minden életkorban, gyerekeknél is előfordul. Az utóbbi években növekedett a székrekedésben szenvedők száma. Fontos a kiváltó ok felderítése és megszüntetése. Az életmód és étrend változtatásán túl olykor gyógyszerek adására is szükség lehet.

Herpesz

2006. április 10.

A herpeszvírus egyike a legelterjedtebbeknek, az emberek nyolcvan százaléka élete során megfertőződik vele, legtöbbször már iskoláskorban. Ennek ellenére a felnőttek csak körülbelül húsz százalékánál alakul ki a betegség, és egyelőre nincs magyarázat arra, hogy egyes vírushordozók miért betegednek meg, mások pedig miért nem. Ennek ellenére a felnőttek csak körülbelül húsz százalékánál alakul ki herpesz, és egyelőre nincs magyarázat arra, hogy egyes vírushordozók miért betegednek meg, mások pedig miért nem. Az ugyanis biztos, hogy aki egyszer megfertőződik a vírussal, az egész életén át hordozza. A betegség változó időközönként újul ki, ezekben az aktív szakaszokban áll fenn a továbbfertőzés veszélye.

Magyar Rákellenes Liga - Tapasszal a fájdalom ellen

2006. április 07.

A kábító fájdalomcsillapítót tartalmazó tapasz cseréjét akár maga a beteg vagy hozzátartozója is elvégezheti, ezáltal tehermentesíti az alapellátást (a kábító fájdalomcsillapító-injekciók beadását egyébként a beteg otthonában történő kiszállások során végző orvosokat, nővéreket, ügyeleti szolgálatot), csökkenti a költséges kórházi felvételek gyakoriságát. Mindez azzal is együtt jár, hogy a krónikus beteg kevésbé vesz el orvos-egészségügyi kapacitást a sürgősségi betegellátástól.

A prosztata megnagyobbodása

2006. április 04.

A férfiak többségének időskorban sajnos sok problémát okoz ez a szerv. Kóros megnagyobbodása - a prosztata-adenoma vagy prosztata-hiperplasia - gyógyszeres kezelés vagy műtét útján mérsékelhető.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...240241242...244