sub

Információk, érdekességek

Le a magas koleszterinnel!

2009. március 17.

Tévhitek és érdektelenség: hiába tudják, hogy veszélyes, mégsem méretik, kezeltetik.

 

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) a Gottsegen György Országos Kardiológai Intézet szakmai támogatásával kampányt indít „Le a magas koleszterinnel!" címmel, amelynek célja a nagyközönség tájékoztatása: a magas koleszterinszint kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testedzéssel és megfelelõ stresszkezeléssel csökkenthetõ. Az ehhez vezetõ út a háziorvosnál kezdõdik, a koleszterin-szint megmérése után életmód-tanácsokat és ha kell, gyógyszeres kezelést kaphat az egyébként semmit sem érzõ beteg.


A szív- és érbetegségek az agymûködést sem kímélik

2009. március 14.

Akik cukorbetegséggel is bajlódtak, azoknak az idegrendszeri állapota gyorsabban romlott, mint a többieké.

 

 

A koszorúér-betegség kockázati tényezõi a gondolkodóképesség romlásában, az idegrendszer mûködésének károsodásában is fontos szerepet játszanak. Összehangolt nemzetközi tanulmányok eredményeit az Archives of Neurology szakfolyóirat márciusi száma ismerteti.


Járványszerûen terjednek a vesebetegségek

2009. március 12.

Magyarországon a lakosság tíz százaléka, mintegy egymillió ember szenved krónikus vesebetegségben.

 

 

Március második csütörtökén - idén március 12-én - tartják a vese világnapját a Nemzetközi Vesetársaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szervezete kezdeményezésére. E napon a krónikus vesebetegségek nagyszámú elõfordulására a betegség veszélyére, a megelõzésre és a korai felismerésre kívánják felhívni a szélesebb közvélemény figyelmét. Az idei eseményt "Tartsa alacsonyan a vérnyomását" mottóval rendezik, az emelkedett vérnyomásértékek ugyanis növelik a vesebetegség kialakulásának kockázatát.


Mire jó a kanyaró?

2009. március 08.

Kisebb valószínûséggel fejlõdik ki allergia azoknál a gyerekeknél, akiknek korábban volt kanyarófertõzésük

 

 

Kisebb valószínûséggel fejlõdik ki allergia azoknál a gyerekeknél, akiknek korábban volt kanyarófertõzésük - közölték egy nagyszabású európai tanulmány szerzõi a Pediatrics címû orvosi folyóirat márciusi számában.


Ukrajnában Kárpátalján halnak meg legtöbben emésztõszervi betegségekben

2009. február 28.

A májcirrózis és a mértéktelen alkoholfogyasztásra visszavezethetõ egyéb májbetegségek dominálnak.

 

 

Ukrajnai megyéi közül Kárpátalján halnak meg legtöbben az emésztõszervek megbetegedése következtében, ami a mértéktelen alkoholfogyasztás következménye.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...202203204...239