sub

Információk, érdekességek

Szívépítés apró részekbõl

2007. április 01.

Egyszer majd talán lehetõség lesz arra, hogy a szívinfarktuson átesetteknek az elhalt izomszövetük helyére egy laboratóriumban növesztett foltot helyezzenek, mely az eredeti izomszövet munkáját teljes egészében át tudná venni. A Michigan Egyetem kutatói igen jó úton haladnak ennek eléréséhez.


A lehetõségek szinte korlátlannak tûnnek. Elhalt szívizomszövet helyére az eredetivel megegyezõ méretû, alakú és mûködésû pótlás, fejlõdési zavar miatt nem megfelelõ billentyû helyére jól mûködõ, saját szövetbõl felépülõ szívbillentyû-pótlás, elzáródott ér áthidalására elkészített, saját szövetbõl felépülõ új ér ? mindez csak néhány azon gondolatok közül, amik az emberben felvetõdnek, ha a biológiai szövettervezésrõl hall.


Járjunk jól!

2007. március 27.

Az átlagos egészséges ember élete folyamán több mint tízmillió lépést tesz meg. Minden egyénnek jellegzetes mozgása van: a kisgyermeknek, a leányoknak, a fiúknak, a kamaszoknak, a sportolóknak, a felnõtteknek, az idõseknek és az aggastyánoknak. A nyelvünkben kb. 36-féleképpen írjuk le járási módozatainkat.
Lábainkat õsidõk óta védjük az éghajlati tényezõktõl, a hidegtõl, a melegtõl, de fõleg az apró sérülésektõl. A legkisebb sérülés is akadályozhatja helyváltoztatásunkat. Pedig mennyi minden baj érheti lábunkat!


Vannak olyan - igaz, ritka - öröklött bõrbetegségek, aminek következtében a lábon nyomás hatására hólyagok képzõdnek. De ennél sajnos sokkal gyakrabban a védelmet szolgáló, ám kényelmetlen, szorító cipõ is okozhat az irritáció helyén bõrgyulladást, majd a tartós behatás miatt szaruréteg-megvastagodást, azaz bõrkeményedést.


Igyuk magunkat egészségesre!

2007. március 10.

Minden év elején meg kell küzdeni a szinte már menetrend szerinti köhögéssel, gége- és légcsõhuruttal, influenzával. Aki ezt el akarta kerülni, az idejében beoltatta magát, de akik errõl megfeledkeztek, azoknak néhány tanácsot szeretnénk adni.

 

Fogyasszunk minél több, vitaminban gazdag ételt, italt. A citromnak magas C-vitamin tartalma miatt jelentõs a baktériumölõ hatása. A csipkebogyóban a már említett C-vitamin mellett sok  az A- és a B-vitamin. A savanyú káposztát tálaljuk nyersen, savanyúságként.

 

A kakukkfû és a borsmenta fertõtlenítõ hatású, a kamilla gyulladáscsökkentõ, a méz pedig erõsíti az immunrendszert. Öblögetésre, gargalizálásra valamennyi egyaránt használható, megnyugtatja a gyulladt száj és a garat nyálkahártyáját, csillapítja a köhögést.


A kalcium és a D-vitamin csökkenti a csonttörés rizikóját

2007. március 10.

Egy új tanulmány szerint, akár rövid ideig tartó kalcium és D-vitamin pótlás csökkentheti az ízületek fokozott igénybevétele miatt kialakult úgynevezett stressz-törések (a csont túlzott igénybevétele miatt kialakuló törés) valószínûségét.

Nyugodtabb életre vágyik? Változtasson szokásain!

2007. március 06.

Felülkerekedhet naponta jelentkezõ aggodalmain, uralhatja stressz-helyzeteit, ha módosít egyes megrögzött szokásain. Hiszen bizonyos beidegzõdések gátolják a kiegyensúlyozott életvitelt és a jó idegállapot fenntartását, növelik viszont a szorongást, a nyugtalanságot. Az alábbiakban 10 olyan gyakori szokást emelünk ki, melyek sokunkra jellemzõk, és ádáz ellenségei a jó közérzetnek, a hétköznapok nyugalmának. Így, ha valamelyik illik önre, fogadja meg tanácsainkat, és változtasson rajta.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...138139140...152