sub

Információk, érdekességek

Tudjunk meg többet a kakaóról és a csokoládéról!

2023. március 03.

Fotó: 123rf.com

Az étcsokoládénak 50%-nál magasabb a kakaótartalma, a tejcsokoládé mintegy 30% kakaót tartalmaz. A fehércsokoládéban egyáltalán nincs kakaó, kizárólag zsiradékok, cukor és tejszármazékok összessége, tehát lényegében csak nevében csokoládé. Az alábbiakban ezért a fehér csokoládé összetevőivel nem foglalkozunk.

A csokoládé legfontosabb összetevői (100 grammra vonatkozó adatok):

Energiatartalom: 510–520 kcal (2145–2170 kJ)

Szénhidrátok: Igen magas a csokoládé szénhidráttartalma (étcsokoládé: 51 g, tejcsokoládé: 57 g). A csokoládéban található szénhidrátok többsége hozzáadott cukor, bár a kakaóbabban nagyon kis mennyiségű keményítő is megtalálható.

Zsírok: A kakaóvaj, így a csokoládé is jelentős mennyiségű zsírt tartalmaz, melynek mintegy 30%-a a telített zsírsavakhoz tartozó sztearin- és palmitinsav. Emellett jelentős mennyiségben egyszeresen telítetlen olajsav is szerepel az összetevők között.

Fehérje: Az étcsokoládénak alacsony (kb. 4%), a tejcsokoládénak kissé magasabb (6–8%) a fehérjetartalma.

Rostok: A kakaóbab jelentős mennyiségű étrendi rostot is tartalmaz. A kevés rendelkezésre álló adat alapján úgy tűnik, hogy ez nagyrészt lignin, melynek fiziológiai jelentősége alig ismert. Ezenkívül cellulózszerű és nem cellulózszerű poliszacharidok is jelen vannak mind a tej-, mind az étcsokoládéban, 1,0 g/100 g, illetve 3,0 g/100 g arányban.

Ásványi anyagok és vitaminok: Első pillantásra a csokoládé gazdag vasforrásnak tűnhet (az étcsokoládé több mint 2 mg, a tejcsokoládé mintegy 1 mg vasat tartalmaz). Azonban a csokoládéban található vas rosszul szívódik fel, ezért nagy része nem hozzáférhető a szervezet számára. A tejcsokoládénak viszonylag magas (200–250 mg) a kalciumtartalma, az étcsokoládéban nincs tej, ezért kalciumtartalma alacsony (30 mg). A csokoládé nem túl jelentős vitamin- és nyomelemforrás. Mindazonáltal viszonylag magas az A-vitamin-, thiamin-, riboflavin- és niacintartalma, a nyomelemek közül pedig magnéziumot és rezet tartalmaz említésre méltó mennyiségben. Szintjük a csokoládéfajták függvényében változó.


Táplálkozási zavarok

2023. március 01.

A táplálkozási zavarok sorában sajnos nem az anorexia az egyetlen. A bulimia nervosa mintegy háromszor gyakoribb az anorexia nervosánál, és jóval nehezebben felismerhető.

Fotó: 123rf.comMi a bulimia?

Az evés zavarai között az anorexia nervosa régóta ismert kórkép, a bulimia nervosa viszont mindössze két évtizede vált hivatalosan betegséggé.

A bulimia nervosa jelentése a görög ökör-étvágy (boüsz-limosz) kifejezésből származik és sokszor az anorexia nervosához társul. Kialakulása általában 17-25 éves korosztályra tehető, akik már érettebb személyiséggel rendelkeznek. Nehezen észrevehető, mivel általában normális testsúllyal jár, de mindenféle testalkatnál előfordulhat.

A bulimia nervosa ismétlődő kényszeres falásrohamokból áll, amelynek során a beteg elveszti az evés feletti kontrolt. Ez egyrészt azzal az érzéssel jár, hogy képtelen abbahagyni az evést, másrészt pedig nem tudja irányítani, mit és mennyit eszik. Rövid időn belül olyan hatalmas mennyiségű – főleg magas kalóriatartalmú, akár 20.000 kalóriás – ételt képesek megenni, ami határozottan több mint amennyit az emberek többsége az adott körülmények között (pl. az éjszaka közepén egy szál köntösben a nyitott hűtőszekrény előtt állva) és hasonló alkattal ugyanennyi idő alatt elfogyasztana (például egy liter fagylalt, egy egész torta és egy doboz keksz).

Súlyos esetekben napi 8-10 falásroham és hányás is előfordulhat! A mértéktelen evés kezdetben megszabadítja a pácienst a feszültségtől, de ezt a kis megkönnyebbülést szinte azonnal szörnyű bűntudat és főleg önmagától való undor követi. Ilyenkor az önutálattól hajszolt beteg meghánytatja magát, kezdetben a torkán ledugott ujjával, de később már akaratlagos hányásra is képes lehet. Sokszor más nem megfelelő módszert is alkalmaz, mint például hashajtók vagy vízhajtók szedése, szigorú diéta vagy koplalás és túlfeszített, rögeszmés sportolás.

Egyéb szokatlan, az étellel kapcsolatos szokások is kialakulhatnak. Némelyek játszanak a tányérjukon lévő étellel (pl. pici darabkákra vágja fel a húst), vagy rengeteg mennyiségű cukorkát vásárolnak. Amikor ezekre a rossz szokásokra figyelmeztetik őket, hajlamosak a tagadásra. Az önértékelésre – akárcsak az anorexiásoknál – aránytalanul nagy hatást gyakorol a testforma és a testsúly, ezért naponta többször is mérhetik a súlyukat. A bulimiások mivel gyakran normál testsúlyukat megtartják, és falás-hányás rohamaikat általában sikerül titokban tartaniuk, nagyrészt leplezni tudják betegségüket.

Árulkodó jelek lehetnek azonban az önhánytatástól kialakult bőrkeményedések a kézháton, a fogak hirtelen gyors elromlása (ezért a rejtett zavar felismerésében a fogorvosok szerepe jelentős lehet), étkezések utáni eltűnés, rossz lehelet, közös mellékhelyiség túlzott illatosítása. Közös háztartásban megfigyelhető a falásrohamokhoz kötött nagy mennyiségű étel „eltűnése” is.


Glutén-, cukor- és laktózmentes chips tele proteinnel

2023. február 27.

Létezik egy otthon is könnyen elkészíthető glutén-, cukor- és laktózmentes recept, amellyel a paleo étrendbe is beilleszthető chips készíthető. Egy fehérjedús chips, ami a filmnézés és a baráti beszélgetések örömét a burgonyaszirmokhoz hasonlóan, ámde jóval egészségesebben fokozza. Ennek az ínycsiklandozó, proteindús nassolni valónak az egyik fő összetevője az a magyar találmány, amely zsírmentes, cukormentes, és tojásfehérjéből készülve tejmentesen tudja pótolni a rögös tehéntúrót. Ez a ToTu.  

„Sokak álma a bűntelen nassolnivaló. Egy olyan chips, amit bűntudat nélkül fogyaszthatunk egy baráti beszélgetés közben. Ami egészséges, és akármennyire jól esik, nem eteti magát. Egy ilyen rágcsálnivaló a ToTu chips, amely tejmentessége lévén a tejfehérje-allergiások, laktózérzékenyek számára is fogyasztható proteindús finomság, amely cukorbetegeknek, sportolóknak, diétázóknak is megfelelő burgonyaszirom-alternatívát nyújt.” – mondta Dr. Németh Csaba, a ToTu termékeket gyártó Capriovus Kft. részéről.

Aki a chips elkészítése előtt szívesen megkóstolná, mi fog ebből az egészből kisülni, a MentesFeszten február utolsó hétvégéjén megkóstolhatja a glutén-, cukor- és laktózmentes ToTu chipset.

A ToTu chips elkészítése:
Hozzávalók:
3 tojás
10 dkg ToTu rögös
10 dkg laktózmentes, éven túl érlelt cheddar
1 teáskanál almaecet
szódabikarbóna

Kakukkfüves-gombás tészta

2023. február 26.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A gomba és a kakukkfű nagyon jó ízegyüttes, abszolút sikert lehet aratni vele. Nem mellékesen nagyon gyorsan elkészül.  

Hozzávalók 4 főre:
400 gramm csavart vagy tollhegy tészta
2 dl tejföl
1 dl tej
30 dkg gomba

bors
kakukkfű
olaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma

A tésztát felteszem főni a szokásos módon. Addig a gombát megpucolom és összevágom. A hagymát is felaprítom, kevés olajon megpárolom.

Ezután hozzáadom az áttört fokhagymát majd a gombát. Amikor már megpárolódott, hozzáöntöm a tejfölt és a tejszínt. Ízesítem sóval, borssal és kakukkfűvel. Összeforralom és a kifőtt tésztával összekeverem.

Ízlés szerint lehet rá sajtot is szórni, de anélkül is nagyon finom!


Tegyél babot az asztalra!

2023. február 17.

Milyen zöldséget együnk télen? Babot. Az olasz konyha egyik kedvenc zöldsége többféle formában elérhető itthon is, egészséges és finom.  

A szárazbabnak több fajtája is ismeretes, ilyenek a fekete, fehér, vörös, a hosszúkás, lapos és vese alakúak. Ezt az Amerikában őshonos zöldségfajtát, az indiánok termesztették, akiknek köszönhetően később, a 16. században Európába, Afrikába és Ázsiába is eljutott. Ma már Kína és India termeli a legnagyobb mennyiségben.

A két olasz eredetű babfajta, a Borlotti és a Cannellini felhasználásával, sokféle ízletes és különleges étel elkészíthető, a lehetőségek száma szinte végtelen. Nem csak az egészségünknek kedvezünk azzal, ha tarka-vagy fehérbab kerül a tányérunkra, de a család elismerésére is garantáltan számíthatunk.

A többi hüvelyeshez hasonlóan, a tarkabab is kitűnő vitamin-, ásványi anyag-, szénhidrát-, rost- és fehérjeforrás. Gabonákkal együtt elkészítve teljes értékű fehérjét tesznek ki, ezzel kiválthatják az állati eredetű élelmiszerek állandó fogyasztását és jó alternatívát jelentenek a vegetáriánusok számára is

Sokoldalúan felhasználható zöldségfélék ezek: jól illenek például többféle salátához, de akár levesekhez, főzelékek készítéséhez is ajánlom az olasz babok és szószos változataik felhasználását. A fehérbabot desszerthez is szokták használni, gesztenyéhez hasonló íze miatt. Mézzel elkeverve és pürésítve finom és gyors édességet kaphatunk.

Olasz kolbászleves

    Hozzávalók:
    500 g jófajta sütő kolbász (nagyobb darabokban, bőr nélkül)
    1 gerezd apróra vágott fokhagyma
    500 ml húsleves
    1 db olasz paradicsomkonzerv (~450 ml)
    1 db babkonzerv (~450 ml) lével együtt
    1 csésze (240 ml) vékonyra karikázott sárgarépa
    2 db kis cukkini, kockára vágva
    2 csésze (480 ml) friss spenót, mosva, kisebb darabokra tépve
    ¼ tk. frissen őrölt feketebors
    ¼ tk. só
    2 ek. (30 ml) olívaolaj


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...394041...297