sub

Információk, érdekességek

Étkezési tanácsok - vakációzóknak

2006. július 27.

A nyaralás alatt megváltozik a mindennapi megszokott életritmus, így valószínűleg étkezési szokásaink a nyaralás ritmusához igazodnak - azonban arra érdemes odafigyelni, hogy ezek a változások ne legyenek túlzóak, mivel ez esetleg megterhelheti szervezetünket. Ha hosszabb útra indulunk autóval vagy busszal, érdemes ennivalót is magunkkal vinni, de fontos, hogy a romlandó ételeket, pl. szendvics, tej, tejtermék, hűtőtáskába tegyük, így az utazás alatt ezeket az lelmiszereket, ételeket is biztonságosan fogyaszthatjuk. 

Egészséges táplálkozás - időskorban

2006. július 24.

Az idősek táplálkozására is ugyanakkora figyelmet kell fordítani, mint az aktív felnőttek vagy a gyerekek esetében. Ha az idős emberek táplálkozását, étrendjét helyesen akarjuk összeállítani, akkor az életkori sajátosságokból adódóan számos jellegzetességet figyelembe kell vennünk. 
 

Az idős embereknél csökken az alapanyagcsere, azaz a szervezet működéséhez szükséges minimális energiamennyiség. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az idősek szervezete nyugalmi állapotban az életfunkciók fenntartásához kevesebb táplálékot, illetve ebből nyert energiát igényel.


A sokoldalú ana­nász

2006. július 21.

A 80-as évek végéig az ananászt Magyarországon csak konzervként ismerték, mert a friss gyümölcsöt csak a 90-es évek elején kezdték árulni a nagyobb élelmiszerüzletek.

 

Az ananászt a trópusokon szinte mindenütt termesztik. A gyümölcs mérete igen változó, az egész apró daraboktól az óriás példányokig sokféle lehet. Termése tetején kard alakú, szúrós levelek nőnek, a gyümölcs húsa pedig fehér vagy sárgás színű, édes, enyhén savanykás érzettel. Az étkezési rostokban, gyümölcssavakban és értékes ásványi anyagokban (például vasban, kalciumban) bővelkedő lédús gyümölcs csaknem 85 százalék víz.


Zamatos barackos

2006. július 20.

A barack Ázsiából származik, s vad fajtája napjainkban is fellelhető a mai Kína északi részén. Európába a görögök, majd a rómaiak hozták be. A sárgabarack hihetetlenül gazdag A-vitaminban, béta-karotinban, de van benne még kálium, kalcium, foszfor, továbbá C-vitamin, valamint kén is.

 

Ma már nálunk is több fajtája ismeretes, s nemcsak nyáron szerves része táplálékunknak, hanem télen is, mert a sárgabarack a jól tartósítható gyümölcsök közé tartozik.

 

Akár a szerencsések közé tartozunk (már amennyiben a kertünkben álldogál egy-két aranyló barackfa), akár nem: itt az ideje a lekvárfőzésnek!


Az édesszájúak a gyümölcsöt szeretik

2006. július 17.

Az amerikai Cornell Egyetem kutatásai szerint azok, akik szeretik az édességeket, jobban szeretik a gyümölcsöket, mint a sós süteményeket, chipseket kedvelők. Az összefüggés megfordítva is igaz: a gyümölcskedvelők több édességet esznek, mint azok, akik a zöldségeket részesítik előnyben.

 

A kutatócsoport vizsgálataival azt a közhiedelmet akarta alátámasztani, hogy létezik az 'édesszájúság', azaz vannak olyan emberek, akik jobban szeretik az édes ízeket, mint mások.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...273274275...283