sub

Információk, érdekességek

Hat jó tanács

2007. február 16.

Kiadós ebédek, nem kevésbé tartalmas, késõi vacsorák, a téli idõszak zsírosabb, nehezebb ételei, netán a disznótoros mindmind megerõltetõ lehet a gyomor számára, s ez emésztési problémához vezet. Íme néhány könnyen betartható, egyszerû jó tanács. 

Táplálkozási megoldások 2007-re

2007. február 05.

Rendszerint kipihenten, jó formában kezdjük az új évet, és úgy érezzük, készen állunk az újabb kihívásokra. Ezek között az elsõk közt szerepelhet, hogy elhatározzuk: leadunk néhány kilót a testsúlyunkból, mellyel természetesen soha nem vagyunk megelégedve... 


De ezentúl másképp lesz - vélekedünk. Ahhoz, hogy végre valóra váljon a karcsú alak célja körül lebegõ álmunk, nem szabad ingadozunk, hanem szilárd elhatározással a lelkünkben kell változtatnunk táplálkozási szokásainkon. Hogy melyik utat válasszuk a sok-sok létezõ megoldás közül, milyen alapelveket kövessünk? Ehhez adunk tanácsokat az alábbiakban...


Az új táplálékpiramis kiváló segítséget nyújt a megfelelõ táplálkozáshoz

2007. február 03.

A dietetikusok szerint az Egyesült Államok Mezõgazdasági Minisztériumának új "táplálék-piramisa", amit MyPyramid becenévvel láttak el, segít kicsiknek és nagyoknak az egészséges táplálkozás megértésében és elfogadásában.


Az új piramis hat függõleges oszlopból áll (szemben a régebbi vízszintes felosztással), amik különbözõ színûek, a különbözõ tápanyag típusoknak megfelelõen. A narancsszín a gabonaféléket, a zöld a zöldségeket, a vörös a gyümölcsöket, a kék a tejtermékeket, a lila a húsféléket és a hüvelyeseket, a sárga pedig az olajokat jelöli. A piramis mellett végig egy lépcsõsort mászó embert látni, a lépcsõsor tetején azzal a felirattal, hogy 'lépcsõk az egészséges önmagadért'. Ezzel is próbálják ösztönözni az embereket a fizikai aktivitásra.


Magvas gondolatok

2007. február 02.

A különféle civilizációk kialakulásához gabonafajtákat is tudunk társítani. Ilyen módon, ahogy Amerikában a kukorica képezte a mindennapos táplálék alapját, úgy Európában a búza, tönkölybúza és rozs, Közel-Keleten és Egyiptomban az árpa, Afrikában a köles, Ázsiában a rizs. Az egyetlen jelentõs különbség, hogy egészen a múlt századig fölhasználták a teljes magot.
 

Mindenhol azt halljuk, hogy teljes õrlésû kenyereket kellene ennünk. Azt próbáltuk felfedezni, hogy MIT, MIÉRT és HOGYAN.


Daganatos beteggé esszük magunkat, ha mikrót használunk?

2007. január 31.

A második világháború vége felé egy amerikai mérnök mikrohullámokkal végzett kutatást úgy, hogy az árnyékolt terület mögött volt a szendvicse. Éppen végzett a munkával, és amikor megfogta a kenyeret, hogy falatozzon belõle.


Meglepõdött, hogy az étel forró, de nem értette, mitõl. Csak késõbb jött rá, hogy az árnyékolás nem védte a szendvicsét, így azt a mikrohullám melegíthette át. Ekkor született meg az ötlet, hogy ezzel a módszerrel más ételek is hõkezelhetõk. Megoldották, hogy az egészségre ártalmas sugárzás ne jusson ki a szerkezetbõl, s hogy az étel minden oldalról egyenletesen kapjon a mikrohullámból. Így indult a mikrohullámú sütõ napjainkig is tartó karrierje 1946-ban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...267268269...283