sub

Információk, érdekességek

Egészségesebb pizza?

2007. április 01.

Ha betartunk néhány egyszerû trükköt, egészségesebb pizzát készíthetünk – már persze ha a megrendelõk hajlandóak teljes kiõrlésû búzahéjat fogyasztani – állítja egy új tanulmány. A szakemberek szerint egy bizonyos módon elkészített teljes kiõrlésû lisztbõl készült pizza tészta növeli a vér antioxidáns - szintjét.


A Marylandi Egyetem kutatói újságíróknak szolgálták fel az egészséges(ebb) pizzákat. A teljes kiõrlésû búzalisztbõl készült termékek rossz hírneve ellenére – mely szerint ezeknek a készítményeknek pocsék ízük van – a duplasajtos és a pepperonis változat a sajtó munkatársai szerint kifejezetten ízletesnek bizonyult.


A diéta és a szonda

2007. március 26.

A nagyon alacsony kalóriatartalmú diétát folytató embereket ittas vezetéssel vádolhatják, annak ellenére, hogy egy korty alkoholt sem fogyasztottak sincs bennük. A ritka jelenséget az International Journal of Obesity c. folyóirat legutóbbi számában mutatták be.


A svéd Karolinska Egyetemi Kórház kutatóit egy 59 éves antialkoholista férfi kereste fel azzal a panasszal, hogy autójának beépített alkoholszondája - amely közvetlenül a gyújtással van összekapcsolva- pozitív eredményt mutatott, és emiatt nem tudta elindítani autóját. A férfi igencsak meglepõdött és felháborodott a pozitív eredmény láttán. Mint késõbb kiderült, az eset akkoriban történt, amikor a férfi egy nagyon alacsony kalóriatartalmat elõíró súlycsökkentõ diétát követett.


A könnyû étrend: nem családi büntetés

2007. március 21.

Íme itt van Ön, aki szorgalmasan rágcsálja a sárgarépáját, a családja által "begyûjtött" sütemények és chipsek tengerében... Célszerû, ha nem magányosan ügyel az egészséges táplálkozás szabályainak betartására, hanem meggyõzi róla az egész családot. 
Íme itt van ön, aki szorgalmasan rágcsálja a sárgarépáját, a családja által "begyûjtött" sütemények és chipsek tengerében...


Sokszor úgy érezheti magát, mint egy alkoholista a finom italokat kínáló bárpultnál... Higgye el, sokunk számára ismerõs az érzés! Ezért célszerû, ha nem magányosan ügyel az egészséges táplálkozás szabályainak betartására, hanem meggyõzi róla az egész családot.


Primõr-piramis

2007. március 18.

Alig néhány száz évvel ezelõtt még a túlélést jelentették a hosszú tél után az emberi fogyasztásra is alkalmas, elsõ, frissen kisarjadt növényi hajtások, kipattanó kis rügyek. Bármilyen gondosan és alaposan is készültek fel a családok a télre, annak hosszát, erõsségét nem lehetett elõre látni, s bizony elõfordult, hogy a felhalmozott készletek kevésnek bizonyultak. Ma már ugyan a tél végi éhínség nem fenyeget minket, mégis márciusra szervezetünk vitamintartalékai kimerülnek, s minden porcikánk szinte sóvárog a friss, vitamindús táplálék után. Hiába a konzervált, a mélyhûtött áruk bõsége, kora tavasszal azon kaphatjuk magunkat, hogy a piacot járjuk elszántan, s szemünket le sem vesszük a primõr zöldségek zöldellõ piramisáról.

A túlsúlyról muszáj beszélni?

2007. március 16.

Ha összeülnek a nõk, szinte elkerülhetetlen, hogy a csevegés elõbb-utóbb arra terelõdjön, kire nem megy rá a szûk farmer és ki nyom többet a mérleg szerint. A legújabb tanulmány szerint a részvétel ezekben a beszélgetésekben szint már egyfajta társadalmi kötelesség.


A kutatók 'kövér beszélgetésnek' nevezik ezt a csevegést, amely elsõsorban a középiskolás kaukázusi lányokra jellemzõ, de úgy tûnik, a jelenség idõsebb nõknél is elõfordul. 'A vizsgálataink szerint mind a férfi, mind a nõi egyetemisták ismerik a 'kövér beszélgetés' normáit - ilyenkor a nõknek szinte kötelezõen negatív dolgokat kell mondaniuk a saját testükrõl.' - mondta el a tanulmány egyik társszerzõje, Denise Martz, az Appalachian Állami Egyetem munkatársa.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...267268269...285