sub

Információk, érdekességek

Táplálkozás­tudomány

2007. szeptember 05.

Manapság egyre gyakrabban kerül szóba a fogyókúra, az egészséges táplálkozás, és a táplálkozással, életmóddal összefüggõ betegségekrõl (cukorbetegség, magas vérnyomás stb.) is mind többször esik szó a médiumokban. Ma már a táplálkozással összefüggõ témákban, hazánkban is kérik a dietetikus szakember állásfoglalását. A szerkesztõk, újságírók, riporterek természetesen igyekeznek az aktualitásokat minél több oldalról körüljárni, hisz céljuk a korrekt, sokoldalú informálás.

Óvatosan grillezzünk!

2007. szeptember 02.

Óvatosan grillezzünk!A nyár a strand, a napozás idõszaka. Ebben az évszakban, amikor csak tehetjük szívesen tartózkodunk a szabadban, s egy kellemes vacsora is jobban esik a hûvös teraszon. Nem árt azonban ügyelnünk, a kerti grillen elkészített finomság ugyanis veszélyes is lehet.


Növekvõ mellrák-kockázat


Az Epidemiology folyóiratban közölt kutatási eredmények alapján a grillezett ételek fogyasztása növeli a mellrák kockázatát. A betegség kialakulásának veszélye fokozottan jelentkezik a menopauza idõszakán (azaz a mestruáció elmaradása a változás kora utáni idõszakon) már átesett hölgyek körében.


Egészséges táplálkozás

2007. augusztus 24.

HalolajA halak húsa laza szövetszerkezetû, könnyen emészthetõ, magas víztartalma miatt azonban gyorsan romló táplálék. Kedvezõ energia- és zsír-, valamint átlag 15-20%-os fehérjetartalma révén - megfelelõ konyhatechnológia alkalmazása mellett - a testtömeg-csökkentõ étrendekbe is jól beilleszthetõ. Zsírértéke alapján megkülönböztetünk zsírosabb (pl. ponty, harcsa, tonhal, makréla, lazac, hering) és szárazabb húsú (pl. fehér busa, amur, süllõ, tõkehal, heck) halféleségeket. Szempont lehet a nyersanyagválasztásnál, hogy a halhús összetételét alapvetõen befolyásolja a hal kora, és a táplálkozása is. Egy négyéves hal zsírtartalma például akár négyszerese is lehet az ivadékkori értékhez képest.

Hústalan utakon 2.

2007. augusztus 18.

Fogyaszt-e a húsmentes étrend?A kedvezõ hatások mellett az is igaz, hogy a vegetáriánus étkezési szokások sokfélék lehetnek: vannak közöttük sok megszorítást és sok kerülendõ nyersanyagot tartalmazók, és vannak kevésbé szigorúak.

 

Közös jellemzõjük, hogy vörös húsokat és húskészítményeket nem használnak. Figyelem: egyes vegetáriánus étkezési formák hosszabb-rövidebb idõ után hiánybetegségeket okozhatnak, illetve károsíthatják az egészséget. Ezért dióhéjban következzenek a különbözõ irányzatok.


Hústalan utakon

2007. augusztus 17.

Hússal vagy hús nélkül, növényevõk vagy húsevõk vagyunk? Régóta sokan és sokféleképpen gyûjtenek érveket és ellenérveket ezzel kapcsolatban. Mindenesetre itt is igaz, hogy már a régi görögök is…

 

Bár megalapítójának Püthagoraszt tekintik, egyes adatok szerint a görög és latin filozófusok és költõk közül sokan, pl. Szókratész, Platón és Ovidius is hívei voltak e táplálkozási módnak. Európában és Észak-Amerikában csak a XIX. században vált szervezetté és tudatossá a vegetarianizmus.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...253254255...277