sub

Információk, érdekességek

Óvatosan az élelmiszerekkel a nagy melegben

2015. július 13.

élelmiszerek Az élelmiszerek megfelelő tárolására is figyelni kell a nagy melegben, hiszen vannak baktériumok, amelyek kifejezetten a meleget “szeretik” – figyelmeztetett Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) főigazgató-helyettese.

Páldy Anna hangsúlyozta: nagy veszélyt jelent a kánikulában például a szalmonellafertőzés, ezért ilyenkor kerülni kell a tejes, krémes ételeket, süteményeket, az elkészült ennivalót pedig minél gyorsabban hűteni kell.

Elmondta: a nagy melegben veszélyt jelenthet a magas hőmérséklet mellett az erős UV-sugárzás és a magas ózonkoncentráció is. Utóbbi a közlekedés légszennyezése miatt napfény hatására alakul ki, és izgatja a nyálkahártyát, illetve a légutakat.

Azt tanácsolta, az emberek igyanak sok folyadékot, figyeljenek asópótlásra, a strandolók húzódjanak árnyékba a déli órákban, aki pedig teheti, az maradjon inkább otthon, tartózkodjon elsötétített, hűvös térben.


Váltsunk mediterránra nyáron!

2015. július 10.

egytalfinomsag

Nyári melegben mi felnőttek is csak nagy nehezen tudjuk elvégezni napi feladatainkat, hiszen szervezetünk nagy energiákkal küzd a meleg ellen. Gyermekeinket különösen óvni kell nyáron. Az 1-3 éves gyermekek emésztőrendszere még nem készült fel a nehéz, fűszeres és zsíros ételekre, ezért nyáron különösen figyeljünk arra, hogy ezektől megóvjuk őket! 

Ha többet akarunk tenni az árnyékba vagy vízpartra vonulásnál, akkor készítsünk a kisebbeknek is olyan ételt – italt, ami tápláló, de mégsem megterhelő a számukra.

Mit együnk nyáron?

Ami az ételeket illeti, érdemes szétnézni a mediterrán konyhák világában némi recept ötletért. A Földközi tenger mentén tartósabb a meleg, mint nálunk, így az ott élő népek sok olyan alapanyagot használnak, ami hőségben nem terheli meg az emésztőrendszert, mégis tápláló. Az étrendjük alapját a gabonafélék, burgonyás ételek adják, ezt pedig sok- sokzöldséggel és gyümölccsel egészítik ki. Zsíros tejterméket és húsokat csak keveset fogyasztanak, ez nem csak a hőség elviselésében segít, de ettől jóval egészségesebb is az étrendjük.

Ezzel szemben a klasszikus magyar konyhában központi szerepet tölt be hús és az állati zsiradékok felhasználása, a zsíros tejföl, sajt használata.


Meggy: a sportolók és karcsúsodni vágyók csodaszere

2015. július 02.

Meggy

A mélybordó színű, savanykás gyümölcs számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, egészségre gyakorolt jótékony hatását tudományos eredmények igazolják. A meggy a sportolók és karcsúsodni vágyók számára egyaránt kiváló választás: segít az izomregenerálódásban és a fogyókúrát megelőző méregtelenítésben, emellett pedig kiváló hűsítő italokat készíthetünk belőle a legforróbb nyári napokra. 

Regenerálja az izmokat

A meggy természetes gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően enyhíti a testedzést követően kialakuló fájdalmat. A meggylékúra már 24 óra elteltével segít az izmok regenerálódásában és visszaadja a sportolók izomerejét. A jótékony hatás eléréséért a gyümölcs antioxidáns összetevőieredményezik, amelyek a meggy élénkpiros színéért is felelősek.


Többet ésszel, mint penésszel – Így előzd meg az ételek penészedését!

2015. július 02.

Így előzd meg az ételek penészedését!Az élelmiszeriparban használt mikrobás fertőzések elleni védekezés lehetőségei a fizikai, kémiai és kombinált módszerek valamelyike.

Ezekkel elsősorban a penész- és élesztőgombák szaporodását gátolják, a minél hosszabb eltarthatóság érdekében.

  • A fizikai eljárások közé tartozik: a hőmérséklet csökkentése, növelése, ülepítés, centrifugálás, sugárzások, levegő kizárása (légzáró csomagolás), víztartalom csökkentése.
  • A kémiai eljárásokhoz tartozik a tartósítószerek alkalmazása, amelyeket csak engedélyezett mennyiségben szabad használni. A penészgombák ellen használt savak az élelmiszeriparban a következők: kénessav (bor és a borkészítés féltermékeiben), benzoesav (savanyúságok, paradicsomkészítmények, üdítőitalok), szorbinsav (savanyúságok, gyümölcskészítmények, italok, sütőipari termékek), propionsav (sütőipari termékek).

Élelmiszer üzemekben, különösen a magas páratartalmú területeken, a penészgombák fejlődésének a megakadályozását a falak gombaölő és penészálló festékkel történő festésével, gombaölő burkolatok alkalmazásával lehet megoldani. Gondoskodni kell a megfelelő szellőztetési rendszer kialakításáról és a jó takarítási, tisztítási gyakorlat megvalósításáról A biztonságos és egészséges élelmiszer gyártásához és feldolgozásához elengedhetetlen, és törvény által kötelező a kockázatelemzés elvégzése. A HACCP rendszer minden műveleti lépésre kiterjedő gyakorlati módszere a kockázatelemzésnek.


Többet ésszel, mint penésszel – Miért penészedik az étel?

2015. július 01.

Az ételeinken, háztartásunkban megjelenő penész esetén elsőként általában a nem megfelelő tisztaságra, higiéniára gondolunk. Manapság azonban az a közhiedelem látott napvilágot, miszerint az ételeken, élelmiszereken megjelenő penészfoltok természetesnek vehetők, amelyek révén valamiképpen megbizonyosodhatunk arról, hogy a vásárolt termék hagyományos módon készült, és alig, vagy egyáltalán nem tartalmaz adalékanyagot, tartósítószert. De mi az igazság penészügyben? Ennek jártunk utána! 

Egy kis mikrobiológia

A penész mikroszkopikus gombákból áll, amelyek növényi vagy állati szöveteken, élettelen anyagokon telepszenek meg. A gombák, a növény- és állatvilág mellett, az eukarióta (sejtmaggal rendelkező sejtek) sejtű élőlények harmadik önálló csoportját jelentik.

A penészgomba név csak megjelenési formát jelent, nagyon különböző mikroszkopikus méretű, szaporodású és életmódú hifafonalas (gombafonal) gombákra vonatkozik, amelyek rendszertani rokonsága olykor nagyon távoli. Túlnyomó részük ivartalanul szaporodik, a spórák szóródását a levegő, víz vagy rovarok biztosítják. A penész színét a spórák és a micéliuma (gomba vegetatív teste, amely a hifák összessége) adja (pl. fekete – Aspergillus niger, fakózöld – Penicillium expansum, kék – Penicillium Roqueforti).

  • Bizonyos penészgombák mérgező anyagokat termelnek

Ezeket mikotoxinoknak nevezünk. A mikotoxinok másodlagos anyagcseretermékek, amelyek a növényi és állati sejtekre, az emberre toxikusak. Nagyon hatékony mérgek, igen kis koncentrációban hatnak és a kis dózisok hatása összegeződhet a szervezetben. Az azonnali tünetek: hányás, hasmenés, remegés, bőrkiütések lehetnek. Huzamosabb mikotoxin bevitel esetén többek között rákkeltő, fejlődési rendellenességet okozó, szaporodóképességet csökkentő, immun- és idegrendszert károsító hatások jelentkeznek.

 Tudta-e hogy:

  • a penész mikroszkopikus gombákból áll,
  • a penész színét a spórák és a penészgomba vegetatív teste adja,
  • a penészes lekvárokat, dzsemeket ki kell dobni, míg a penészes kemény sajtokat elegendő a penészes folt körül legalább 2,5 cm-rel körbe vágni,
  • számos penészgombát használ a gyógyszer- és az élelmiszeripar antibiotikumok és élelmiszerek gyártására.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...184185186...302